Sport

Osby åkte på tung uddamålsförlust

Daniel Petersson gjorde båda Osby IK:s mål, men det räckte inte till någon poäng borta mot Trelleborg.
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Osby var ytterst nära att knipa minst en poäng borta mot Trelleborg, men istället blev det en tung 3–2-förlust.
– Det är en match vi ska kunna vinna, men vi slarvar för mycket, säger Osbytränaren Christer Dreberg.

Osby IK fick absolut sämsta tänkbara start på matchen. Efter bara 29 sekunders spel tog Trelleborg ledningen genom Emil Selin som hittade rätt bakom Anton Johansson i Osbys mål.

– Åker man ner till Trelleborg och hamnar i underläge efter mindre än en halv minut då blir det jobbigt även om det är mycket kvar att spela, säger Dreberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

VHK i botten trots bra målskillnad

Djordje Ilic och laget har vunnit en match men förlorat två jämna tillställningar under säsongsinledningen.
Foto: Jacob Ruderstam
Sport
Handboll

Vinslövs HK har blandat och gett under säsongens första tre matcher i division 2. Djordje Ilic och resten av tränarstaben inledde säsongen med en tung förlust mot H65 Gordies följt av ytterligare ett nederlag mot Staffanstorps HK. I båda matcherna förlorade man med endast ett måls marginal.

I senaste matchen fick man utdelning. Då lades Växjös HF på rygg när Vinslövslaget kunde vinna med 27-21. I tabellen håller VHK tre lag under sig i tabellen. Trots de två förlusterna har laget positiv målskillnad, 64-60.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Krisande Örebro SK saknar elva spelare

Marcus Lantz, tränare i ett Örebro SK som saknar elva spelare inför ödesmatchen mot Halmstad. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Örebro SK kämpar för sin existens i fotbollsallsvenskan.
Då kommer motgångarna slag i slag. Inför ödesmatchen mot Halmstad saknas elva spelare.
– Jag har inte varit tränare så jättelänge, jag har varit det i åtta år, men även som spelare så har jag aldrig varit med om något liknande, säger Marcus Lantz till Nerikes Allehanda.

Med sex omgångar kvar är ÖSK näst sist i tabellen. Upp till Halmstad på playoffplatsen är det hela tio poäng.

Seger i torsdagskvällens möte på Örjans vall är med andra ord ett måste.

Men Marcus Lantz brottas med en ovanligt lång skade- och avstängningslista – och undrar hur han ska få ihop ett slagkraftigt lag.

– Det blir ett pyssel att få ihop laget. Det är fem spelare från startelvan mot Degerfors och totalt åtta potentiella startspelare som är borta sedan i måndags, säger ÖSK-tränaren.

1–2-förlusten i länsderbyt sved rejält. Inte blev det bättre av att flera spelare drog på sig varningar eller skadade sig.

Michael Almebäck, Andreas Skovgaard, Richard Friday och David Seger är samtliga avstängda mot Halmstad.

Nordin Gerzic och Daniel Björnquist är nya på den skadelista som sedan tidigare innehåller Martin Broberg, Ahmed Yasin, Dennis Collander och Kevin Wright. Dessutom har målvakten Mergim Krasniqi blivit sjuk.

Lantz har plockat in akademispelarna, tonåringarna Johannes Dahno och Filip Ivarsson, i truppen till mötet med Halmstad.

En ljusglimt i mörkret är att Kevin Walker är redo för spel.

Sport

Lundqvist till OS – blir tv-expert

Henrik Lundqvist blir ny expert i Discoverys sändningar. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Henrik Lundqvist får åka på ytterligare ett OS, men den här gången i en ny roll. 39-åringen blir ny hockeyexpert hos tv-bolaget Discovery, som sänder spelen i Peking.

"Det ska bli väldigt spännande och kul att få följa grabbarnas äventyr i Peking", säger den förre stjärnmålvakten i ett pressmeddelande.

Lundqvist har spelat tre OS med Tre Kronor. Första gången, 2006 i Turin, blev det guld efter 3–2 mot Finland i finalen.

"Såklart känns det speciellt att inte själv dra på sig utrustningen för att hjälpa till på isen men det ska därför bli extra kul att i stället bidra med min erfarenhet vid sidan av isen och på så sätt guida de svenska tittarna under spelets gång", säger Lundqvist.

På Instagram skriver han:

"Ser fram emot att följa och diskutera OS tillsammans med er där hemma i tv-soffan. Dom bästa spelarna är på plats, kommer bli en intressant och spännande turnering."

Lundqvist valde tidigare i år att avsluta sin ishockeykarriär efter att ha opererats för ett hjärtfel.

Sport

Tuff säsongsinledning för HHF

Fredrik Nilsson och hans HHF har fått en tuff start på säsongen.
Foto: Jacob Ruderstam
Sport
Handboll

Hässleholms HF har haft en kämpig start på säsongen i division 2. I de fyra första matcherna har det endast blivit en seger. Säsongen inleddes med två storförluster mot H43 Lund och KFUM Kalmar. Efter att ha studsat tillbaka mot H65 Gordies med en seger blev det en ny förlust mot Staffanstorps HK.

Med en negativ målskillnad på 29 bollar ligger klubben sist i serien. Till helgen jagar man nya poäng när man välkomnar Växjö HF på hemmaplan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Brynäs stjärnförvärv borta i flera veckor

Dmytro Timashov, här i Torontos NHL-lag. Arkivbild.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport

Brynäs stjärnförvärv Dmytro Timashov hann aldrig debutera i SHL innan han fick en skadekänning. Nu konstaterar Gävleklubben att det handlar om en muskelskada som gör att 25-åringen blir borta i ytterligare flera veckor.

Debuten väntas i stället bli i matchen hemma mot Leksand 18 november, efter landslagsuppehållet.

"Vi är och ser fram emot att få se honom i spel i Brynäströjan, även om det blir lite senare än vi hade tänkt oss", säger sportchefen Johan Alcén till klubbens webbplats.

Timashov är född i Ukraina men uppväxt i Sverige. Han reste som 18-åring till Nordamerika där han spelat i den kanadensiska juniorligan med Quebec Remparts och i NHL och AHL med Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och New York Islanders organisationer.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Ukraina fuskade med dopningstester

Ukraina har fuskat med dopningstester. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Sport
Sport Den ukrainska antidopningsorganisationen, NADC, har under en längre tid brutit mot antidopningsreglerna slår den internationella antidopningsorganisationen Wada fast.

Wada har under två års tid utrett NADC och hittat bevis för att man förvarnat idrottarna inför dopningstester och i stället bokat in tider för testning på NADC:s kontor, något som inte är tillåtet.

– Bevisningen pekar på att NADC gjorde såhär inför viktiga internationella evenemang och vid några tillfällen där ett helt landslag fanns på plats på NADC för att testas, säger Gunter Younger på Wada.

Dessutom ska NADC medvetet ha felmärkt minst sex dopningsprov i år. Proven märktes som om de tagits vid tillfällen då idrottaren inte tävlat, trots att de var tagna direkt efter en tävling. De prover som tas från idrottare efter en tävling analyseras djupare än andra prover.

Ommärkta prov

Proven ska enligt bevisningen ha märkts om för att uppfylla den kvot av tester utanför tävling som en idrottare måste genomgå för att få tävla i OS.

– Dessutom tyder faktumet att det pågått så länge och med den fräckhet det utförts på att det finns stora organisatoriska brister inom NADC, säger Younger.

Wada undersökte dessutom anklagelser om en dopningskomplott inom det ukrainska friidrottsförbundet, men fann inga bevis för det. Däremot ska man ha upptäckt "möjliga bevis" för att en person på förbundet smugglade epo, som används för bloddopning. Personen nekar dock till anklagelserna.

Chefer avgår

Huruvida NADC kommer att straffas är ännu inte bestämt. Senare på onsdagen avgick dock chefen för NADC, Ivan Kurlisjtjuk, och hans ställföreträdare, uppger Ukrainas idrottsminister enligt Reuters.

"Ministeriets tydliga ståndpunkt är att ta fajten mot dopning och vi tillåter ingen att bryta mot antidopningsreglerna", säger idrottsministern Vadym Huttsajt i ett uttalande.

Sport

Jarjué stängs av en match till

Elfsborgs Maudo Jarjué fick rött kort av domaren Granit Maqedonci mot Sirius i söndags. Nu missar han bortamatcherna mot Degerfors och IFK Norrköping.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Mittbacken Maudo Jarjué fick rött kort mot Sirius och automatiskt en matchs avstängning.

Nu skärper fotbollförbundet straffet till två matcher.

Allsvenskt guldjagande Elfsborg får klara sig utan Jarjué mot Degerfors på torsdag och mot IFK Norrköping på söndag.

Jarjué fick ett direkt rött kort sedan han kommit in sent i en situation och delat ut en hög spark.

"Efter att ha tagit del av anmälan, yttrande samt matchvideon konstaterar Disciplinnämnden att det inträffade ska bestraffas med ytterligare avstängning utöver den automatiska matchen. Avstängningens längd är bestämd enligt nämndens praxis och motsvarar en match", skriver disciplinnämnden i beslutet som TV4:s Fotbollskanalen tagit del av.

Sport

Inga ovaccinerade spelare i Australian Open

Novak Djokovic har inte velat berätta om han vaccinerat sig eller inte. Arkivbild.
Foto: Elise Amendola/AP/TT
Sport
Sport Inga ovaccinerade spelare tillåts i Australian Open. Det säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria där turneringen spelas.
– Vi kommer inte att söka något undantag. Därmed är problemet i princip löst, säger han enligt The Guardian.

De senaste dagarnas förvirring kring coronareglerna under Australian Open kom efter att ett mejl från damernas tennisförbund WTA läckt ut. I mejlet slogs det fast att alla spelare får komma till Melbourne, och spela, om de sitter i två veckors karantän.

Detta tillbakavisades dock av Victorias minister med ansvar för sport, Martin Pakula.

– Vi diskuterar fortfarande med (arrangören) Tennis Australia och regeringen om ovaccinerade utländska medborgare ska tillåtas komma in i Australien överhuvudtaget och vad som i så fall ska gälla, sade han till radiokanalen 3AW tidigare i veckan.

Söker inte undantag

Nu verkar Daniel Andrews slå den sista spiken i kistan.

– Jag vill vara väldigt tydlig med alla boende i Victoria. Min regering kommer inte att ansöka om undantag för någon ovaccinerad spelare, säger han och syftar till att alla elitidrottare i staten Victoria måste vara fullvaccinerade.

– Jag kommer inte att be eller tvinga människorna på läktarna och människorna som jobbar med evenemanget att vaccinera sig när spelarna inte är det. Vi kommer inte att söka något undantag. Därmed är problemet i princip löst.

Mästaren kanske avstår

Herrarnas världsetta och regerande Australian Open-mästare, Novak Djokovic, har tidigare sagt att vaccinkravet kommer att avgöra om han åker till Melbourne eller inte. Serben vill inte berätta om han är vaccinerad eller ej.

På damsidan är Naomi Osaka regerande mästare och hennes deltagande är också ovisst. Osaka har tävlat sparsamt efter att ha slitit med sin psykiska hälsa.

Linnéa Engholm/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL