SD vill budgetförhandla om bensinskatten

Sverigedemokraterna har tagit fram en lista med 30 punkter som bedöms vara rimliga att budgetförhandla om med M och KD.
På listan finns bland annat skatter, inklusive sänkt bensinskatt.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, i finansutskottet i riksdagen. Arkivbild.
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, i finansutskottet i riksdagen. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har tidigare dämpat förväntningar på att högeroppositionen ska kunna enas om ett omfattade alternativ till regeringens budget.

Men den lista som SD tagit fram inför förhandlingar med M och KD innehåller betydligt fler punkter än att försöka stoppa regeringens familjevecka och satsa mer pengar på rättsväsendet.

– Det vi har gjort är att vi identifierat områden där vi ligger med helt identiska förslag eller förslag i åtminstone samma riktning. Och det är en ganska omfattande lista i stort och smått där det borde finnas någon form av möjlighet att bli överens, säger Sjöstedt till TT.

Förutom kända punkter som slopad familjevecka och mer pengar till rättsväsende, innehåller listan även förslag på energieffektiviseringar, minskat skydd av skog, inklusive fjällnära skog, samt fler förvarsplatser.

Vill vara väldigt öppen

SD ser även samsyn i att sänka skatten på investeringssparkonton (ISK), avskaffa plastpåseskatten och avskaffa skatten på avfallsförbränning.

Man vill också budgetförhandla om bensinskatten, som Moderaterna vill sänka med sju miljarder kronor 2022.

– Bränsleskatten på bensin och diesel är ett sådant område där vi inte har identiska förslag men i samma riktning. Där vill jag vara väldigt öppen gentemot Moderaterna och övriga oppositionen om att det vore väldigt positivt om vi kunde göra någonting tillsammans, säger Oscar Sjöstedt.

Sjöstedt ser inget problem med att M, KD och SD eventuellt budgetförhandlar med L.

– Jag tror att Moderaterna har viljan att hela oppositionen ska vara med på det här. Jag har sagt att de gärna får vara med också. Jag har ingen principiell tveksamhet men däremot har jag noterat att de har en tveksamhet, säger Sjöstedt.

Alla partier och regeringen har nu lagt sina budgetförslag. Den 18 november ska det så kallade betänkandet justeras i finansutskottet och riksdagen ska fatta beslut den 24 november.

– Det är en deadline som vi har, vare sig vi vill eller inte. Och i hyfsat god tid innan det behöver vi vara överens, säger Sjöstedt.

Kraven kommer att öka

En fråga har varit hur Sverigedemokraterna ska agera i frågorna om pensioner, a-kassa och sjukförsäkring, där M och SD står långt ifrån varandra.

Regeringen föreslår i sin budgetproposition höjt tak i sjukförsäkringen och förstärkt a-kassa, vilket SD står bakom.

Oscar Sjöstedt kommer att lyfta även dessa frågor i förhandlingarna med M och KD.

– Det är klart att vi är öppna att förhandla i delarna där vi står en bit ifrån varandra, men där kanske vi inte landar i någonting. Då bli det i praktiken regeringens förslag som kommer att gälla där. Jag ser inte heller att vi har behovet att bli överens om de delarna, för vi är fortfarande i opposition och det finns inget krav på oss att vi ska vara överens om varje enskilt kommatecken.

– På sikt kommer den kravbilden att öka, men då pratar vi efter nästa val.

Sverigedemokraterna har på senare tid skrivit flera debattartiklar tillsammans med M, KD och L. Oscar Sjöstedt stod i förra veckan och presenterade politik sida vid sida med Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i SVT:s Aktuellt.

Han beskriver det som ett nytt steg för Sverigedemokraterna.

– Jag upplever att vi har god relation, god dialog och pratar fritt. För mig är det en ganska naturlig utveckling. Det är klart att man måste beskriva det som ett nytt skede att vi kan agera gemensamt och även inom ramen för budgetpolitiken, säger Oscar Sjöstedt.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.