Annons

90 gripna under Englands EM-matcher

England nådde final i sommarens EM.
Men mästerskapet var inte enbart en sportslig succé – på silvermedaljens baksida döljer sig inte mindre än 90 gripanden i samband med Englands matcher på Wembley, meddelar Storbritanniens inrikesdepartement.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Supporterfest inne på Wembley i samband med EM-finalen mellan England och Italien. Men utanför arenan var det kaos, och 90 supportrar greps. Arkivbild.
Supporterfest inne på Wembley i samband med EM-finalen mellan England och Italien. Men utanför arenan var det kaos, och 90 supportrar greps. Arkivbild.Foto: Facundo Arrizabalaga/AP/TT

Englands fotbollsförbund beställde en oberoende granskning för att titta närmare på oroligheterna i samband med EM-finalen mot Italien på Wembley den 11 juli. I samband med finalen – som Italien vann efter straffsparkar – uppstod flera bråk mellan supportrar och funktionärer både på och utanför arenan.

Brittisk polis gjorde flera gripanden och sade att 19 poliser blev skadade när biljettlösa supportrar stormade säkerhetsspärrarna före matchen.

Annons

Nu visar siffrorna från inrikesdepartementet att 90 fotbollsrelaterade gripanden skedde under Englands EM-matcher. Och klart flest, 39 stycken, i anslutning till EM-finalen mot Italien. 28 personer greps i samband med gruppspelsmatchen mot Skottland och 18 i semifinalen mot Danmark.

Utöver det skedde sex fotbollsrelaterade gripanden under EM-matcherna på Wembley – samtliga av dessa i anslutning till semifinalen mellan Italien och Spanien.

Brittiska medier har rapporterat att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) i början av nästan vecka kommer komma med ett beslut i en utredning gällande kaoset utanför Wembley i samband med EM-finalen. Det har spekulerats i att England kan komma att dömas till att spela matcher inför tomma läktare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons