Inrikes

"Angereds gräddhylla" inte längre utsatt

Rannebergen i Angered i Göteborg plockas bort från polisens lista över utsatta områden.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Rannebergen i Göteborg plockas bort från polisens lista över utsatta områden. Kriminaliteten i området har tryckts tillbaka, enligt polisen – men fortsatt är det i stort sett tomt på affärer och verksamheter.
– Rannebergen har blivit ödemarker, säger Ellada Guliyeva som bor i området.
PREMIUM

Förutom Klockaretorpet i Norrköping är Rannebergen det enda område som helt tas bort från listan över utsatta områden i polisens uppdaterade lägesbild för 2021. Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, tycker att utvecklingen i den lilla stadsdelen i Angered är väldigt positiv.

– Men det är ingen "one man show". Polisen har samverkat framför allt med Bostadsbolaget (det kommunala bostadsbolaget i området).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lycksökare förstörde äldre pars äppelträd

Tre män erbjöd sig att beskära äppelträd i ett äldre pars trädgård. Men det slutade inte väl. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett par i 80-årsåldern i Eskilstuna fick i september besök av tre män som erbjöd sig att beskära äppelträden i trädgården. Resultatet blev förödande, parets älskade träd förvandlades till förvridna stumpar.

– De har sågat hejvilt och träden kommer inte att ge någon frukt på flera år, om de ens överlever, säger parets son till Eskilstuna-Kuriren.

Vid besöket följde en av männen med in i huset och pratade trädgård i 40 minuter medan de andra två gick loss på träden med grensax och fogsvans. När paret efteråt upptäckte förödelsen blev de förtvivlade. Den tongivande mannen skrev dessutom en faktura på hela 23 000 kronor, något som paret vägrade acceptera. Mannen har senare stött på om betalningen och sänkt beloppet men någon betalning har inte skett.

– Förhoppningsvis har de här människorna förstått att de inte kommer att få några pengar av mina föräldrar, och slutar att jaga efter dem. De vågar knappt svara i telefon längre eller öppna ytterdörren om de inte vet som ringer på, säger sonen till tidningen.

Händelsen har polisanmälts men sonen tror inte att det blir någon utredning då föräldrarna inte betalat något.

– Det stämmer ju men de har förlorat nästan alla fruktträd. Att ersätta dem med likvärdiga skulle kosta en hel del.

Inrikes

Dom om dödsskott mot 16-åring i Göteborg

Idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot en 17-årig pojke som misstänks ha varit en av skyttarna när en 16-åring mördades i mars 2020. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården i Göteborg på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad.
I dag kommer domen mot en pojke som åtalats för dådet. Han är 17 år nu, men var bara 15 år när mordet skedde.

Enligt polisen ingår dödsskjutningen i en lång konflikt mellan kriminella grupper i stadsdelen Biskopsgården. Den har på senare år till stor del utspelats mellan mycket unga personer på båda sidorna.

16-åringen som miste livet var inte alls inblandad i konflikten. Men han hade en nära släkting som haft en ledande roll i den ena grupperingen. Enligt åklagarna kan det egentligt motivet för mordet ha varit att någon ville hämnas på släktingen, skrev Göteborgs-Posten när åtalet väcktes.

Flydde på cyklar

Den 16-årige pojken satt tillsammans med flickvännen och två andra flickor vid en skola i Länsmansgården, som är ett område i Biskopsgården, när de plötsligt blev beskjutna. Två maskerade personer sköt mot ungdomarna, och flydde sedan på var sin cykel.

Pojken avled av sina skador. Flickvännen blev livshotande skadad och har fått bestående men. De andra flickorna träffades inte, men åklagaren anser ändå att de blivit utsatta för mordförsök.

Den nu 17-årige pojken som åtalats för mord och mordförsök nekar till brottet.

En nu 19-årig pojke är åtalad för medhjälp till brotten. Han anklagas för att ha skaffat fram och förvarat de två cyklarna som användes.

Utredning fortsätter

Men ingen är utpekad för att ha varit den andre skytten vid dådet.

– Det här är ett fortsatt spaningsärende. Vi har ju bara en åtalad för mord, sade kammaråklagare Thomas Willén till Dagens Nyheter vid rättegången.

Mordet på en polisman i Biskopsgården i somras anses också vara kopplat till den långa konflikten mellan två grupper, även om polismannen inte var målet för skottlossningen. En 17-årig pojke som misstänks för den dödsskjutningen väntas bli åtalad på måndag.

Micke Larsson/TT

Inrikes

Oro präglar svenskarnas digitala liv

Väldigt många svenskar är oroliga för hur deras personliga integritet skyddas på nätet.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Alla gör det dagligen, men nästan alla gör det också med en gnagande oro i bakhuvudet. En ny rapport belyser svenskarnas dubbla inställning till användningen av internet och det digitala livet.

94 procent av svenskarna använder internet i någon utsträckning, och hela 90 procent gör det dagligen. Men i Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2021" framkommer det också att nio av tio svenskar känner någon form av oro för sin digitala integritet på nätet.

– Det är egentligen logiskt om vi tänker på internets utveckling. Tidigare använde vi internet mest för roliga saker, nu använder vi det för viktiga. Det kan vara vårdjournaler eller barnens personuppgifter, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Störst är oron, 86 procent, över att utländska myndigheter samlar in och använder ens personliga data. Blott en procent mildare är oron för att storföretag som Google och Facebook samlar in och använder den personliga datan.

– Det har ju också visat sig att det finns gott fog för att vara orolig, med tanke på informationsläckor och hackerattacker, säger Måns Jonasson.

Jobbigt för de äldsta

Enligt Jonasson har samhället i stort ett ansvar för att öka säkerheten online. Inte minst när det kommer till att få de äldsta att vara trygga med och kunna använda en allt mer digitaliserad infrastruktur.

– Annars riskerar vi att skapa ett A- och ett B-lag. Visst, de allra äldsta har svårt med tekniken, men i rapporten ser vi egentligen det tydligaste glappet mellan 50-talisterna och 40-talisterna. Och om de plötsligt inte kan deklarera eller boka tågbiljett så pratar vi om hundratusentals som hamnar utanför samhället.

Jonasson pekar på att en del kommuner redan initierat utbildning för invånarna att kunna hantera ny teknik.

– Men där ser vi ju också att det är skillnad på att någon hjälper dig att installera ett bank-id och att själv kunna ladda ner ett nytt om det skulle behövas. Här är de äldre utan nära anhöriga extra utsatta.

Viktigt med källkritik

Enligt rapporten är det också väldigt olika ställt med svenskarnas kunskap om digital källkritik. Förmågan att kunna värdera om olika källor i digitala kanaler, oavsett om det rör sig om text, bild, video eller ljud, är pålitliga varierar rejält.

Nedbrutet på generationsbasis är det först 80-talisterna som säger sig ha så bra koll på digital källkritik att majoriteten skulle kunna förklara vad det innebär för andra. Bland 40-talisterna har en av fem aldrig hört talas om digital källkritik.

– Om man är äldre och har vuxit upp i en värld där all media hade utbildade journalister och ansvariga utgivare som verkligen faktakollade allt då kan det vara svårt att förstå att vem som helst nu kan skapa en Facebook-grupp och sprida information, säger Måns Jonasson och fortsätter.

– På ett sätt är det här samma förändring som med radion, eller boktryckarkonsten. Vi har uppfunnit något som gör att människor kan kommunicera med varandra och ta del av information på ett helt nytt sätt och det är en stor utmaning för oss alla att anpassa oss till den verkligheten.

Marcus Alexandersson/TT

Väldigt många svenskar tar del av nyheter via sociala medier, bland de yngre är det främsta källan för just nyhetsinsamling.
Väldigt många svenskar tar del av nyheter via sociala medier, bland de yngre är det främsta källan för just nyhetsinsamling.
Foto: Jenny Kane/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vadå personlig integritet?

Personlig integritet handlar om rätten till privatliv och rätten till självbestämmande.

"Rätten till privatliv handlar helt enkelt om den grundläggande rätten till sina egna privata tankar, och att kunna ha förtrolig kommunikation med andra människor utan att riskera att kartläggas eller spåras av andra", säger Karin Lönnheden, stabschef på Integritetsskyddsmyndigheten i en intervju med TT i början av 2021.

Rätten till självbestämmande handlar om att få veta vem som har uppgifter om dig.

"När det gäller personuppgifter har man en grundläggande rättighet att känna till vem som behandlar uppgifter om dig, på vilket sätt och varför", säger Karin Lönnheden.

Rätten till privatliv är även viktig för att andra grundläggande demokratiska rättigheter ska fungera.

"Det är svårt att utnyttja andra demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och åsiktsfrihet om man inte är säker på att man inte kartläggs", säger Karin Lönnheden.

Rätten till sin personliga integritet är också en säkerhetsfråga.

"Om personuppgifter hamnar i fel orätta händer kan det innebära konkreta säkerhetsrisker för den enskilde", säger Karin Lönnheden.

FAKTA

Fakta: Statistik från rapporten (i urval)

Endast två procent bland 70-, och 90-talisterna anger att de inte använder internet varje dag. Bland 80-, och 00-talisterna anger 100 procent att de använder internet varje dag.

Bland 20/30-talisterna använder endast 40 procent internet varje dag. Siffran för 40-talisterna är 66 procent. En tredjedel av de som är 76 år eller äldre använder inte internet alls.

Mobilen är den mest använda digitala enheten, 9 av 10 använder en smart mobil, medan 8 av 10 använder en dator.

9 av 10 har använt digitala samhällstjänster det senaste året. Men siffran bland 20/30-talister är blott 4 av 10.

1 av 5 undviker att använda e-tjänster för att de känns osäkra.

53 procent säger att de hellre skulle vilja rösta via internet istället för att besöka en vallokal.

Pensionärer (56 procent) och utlandsfödda (55 procent) är mest oroliga för att utländska myndigheter ska samla in data om dem.

En fjärdedel av alla svenskar känner stor oro för att det de läser på nätet inte är sant.

7 av 10 har börjat läsa en artikel eller ett inlägg på sociala medier och sedan upptäckt att det var en annons.

4 av 10 har blivit utsatta för oönskade kontaktförsök online det senaste året.

1 av 10 högstadieelever har fått stötande bilder från okända.

4 av 10 har blivit utsatta för bedrägeriförsök, såsom bluffmejl eller falsk kundsupport, det senaste året.

Hälften av de yrkesverksamma svenskarna har arbetat hemifrån under pandemin och 2 av 10 har arbetat hemifrån all sin arbetstid. 9 av 10 av de som jobbat hemma vill fortsätta göra det när pandemin är över, i genomsnitt lite mer än två dagar i veckan.

Drygt 6 av 10 elever föredrar fysiska klassrumslektioner före digitala lektioner.

95 procent av svenskarna har använt sociala medier under de senaste 12 månaderna, Youtube, Facebook och Instagram är de tre mest populära. Bland mellanstadieelever var de tre mest populära Youtube, Tiktok och Snapchat.

9 av 10 tar del av nyheter på nätet, 7 av 10 via digitala tidningar och 5 av 10 via sociala medier. Bland barn och ungdomar är sociala medier den främsta nyhetskällan.

Var femte svensk i en relation har träffat sin partner via nätet.

3 av 10 internetanvändare har porrsurfat de senaste 12 månaderna, men skillnaden mellan åldrarna och könen är stora. 8 av 10 av männen födda på 90-talet har porrsurfat det senaste året. Endast en procent av kvinnorna födda på 50-talet har porrsurfat de senaste 12 månaderna.

Över hälften av internetanvändarna har spelat nöjesspel på nätet det senaste året. Hälften av de födda på 2010-talet har betalat för virtuella föremål eller valuta i spel.

7 av 10 föräldrar anser att de känner till vad deras barn gör på nätet.

6 av 10 barn anser att deras föräldrar inte känner till allt de gör på nätet.

"Svenskarna och internet" är den svenska delen av World Internet Project (WIP), ett internationellt forskningsprojekt som följer internets spridning och användning runt om i världen. Den svenska studien startade år 2000.

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu.

Källa: "Svenskarna och internet", Internetstiftelsen

FAKTA

Fakta: Att tänka på i sociala medier

En grundregel är att inte ge ut information du inte vill att andra ska känna till. Fråga dig själv om det okej att folk exempelvis vet var du jobbar, vilket kön du har eller när du är född.

Många sociala medier ber om uppgifter som telefonnummer. Har du hemligt nummer är det värt att tänka ett extra varv.

Ha ett säkert lösenord som du inte lämnar ut.

Källa: ESET, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Inrikes

Oro och svarta hyreskontrakt vanligt för unga

Var fjärde ung vuxen bor hemma och var tredje oroar sig för att sin bostadssituation i framtiden, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Var tredje ung vuxen oroar sig för var de ska bo i framtiden – och lika många säger att det bidrar till att de tvekar inför att bilda familj.
– Bostadsbristen gör så mycket med ungas tro och syn på framtiden, säger Ola Palmgren på Hyresgästföreningen.

Var fjärde ung vuxen i åldrarna 20 till 27 år bor hemma, visar Hyresgästföreningens senaste rapport om ungas situation på bostadsmarknaden. Det är något färre än senaste mätningen från 2019 men fortfarande på "rekordhög nivå".

– Det är jättebra att det minskar lite. Samtidigt är det en rekordhög nivå. När vi började mäta 1997 var det 15 procent som bodde hemma, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen.

Oroar sig för framtiden

Att unga vuxna har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden har varit ett återkommande problem i rapporterna. Av de som bor hemma vill 84 procent flytta ut, men upplever att de på grund av sin egen ekonomi eller brist på lediga bostäder inte kan göra det.

– 60 procent av unga hyr sitt boende. Det är det som gör att unga människor kan flytta hemifrån. Vi måste förbättra läget på bostadsmarknaden, säger Palmgren.

Han lyfter utökat investeringsstöd för att bygga bostäder, lättare regler för bostadsbidrag och tillgång till bostäder baserat på behov som åtgärder för att tackla utmaningarna som unga vuxna möter.

Av de som hyr i första hand säger sex procent att de har betalat svart för att få sitt kontrakt. Av de som bor i andra hand säger 13 procent att de betalat för att få ett kontrakt.

Mätte kränkningar

För första gången mäter Hyresgästföreningen också ungas upplevelser av kränkningar och trakasserier på bostadsmarknaden. Sju procent svarade att de har upplevt det, och respondenterna har också fått utveckla sina svar.

– Det handlar många gånger om unga tjejer som utsätts för sexuella ofredanden, till exempel att någon vill ha sex i stället för pengar till hyra eller ber om helkroppsbilder för att man ska få komma och kolla på en lägenhet, säger Ola Palmgren.

– Något annat vi har fått in är att man inte får bostad på grund av sitt ursprung. Man upplever att svenskt ursprung har lättare att få komma och titta på en lägenhet.

Han tror att det är just läget på bostadsmarknaden som gör att det förekommer ofredanden och diskriminering i den utsträckning det gör.

– Helt ärligt tror jag att det är på grund av bostadsbristen som det här händer. Det är många unga som är i en utsatt situation.

Hyresgästföreningens rapport bygger på en undersökning som Enkätfabriken gjort under sommaren 2021. Totalt har 4 481 personer i åldrarna 20-27 år svarat genom deltagande i webbpanel eller slumpmässigt utskickade SMS.

Tea Oscarsson/TT

Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen, säger att det krävs bostadspolitiska åtgärder för att lösa situationen för unga.
Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen, säger att det krävs bostadspolitiska åtgärder för att lösa situationen för unga.
Foto: Privat

FAKTA

Fakta: Unga vuxnas boendesituation

68 procent av unga vuxna bor i ett eget boende

24 procent av unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar, och av dem vill 84 procent bo på ett annat sätt.

De flesta unga vuxna vill bo i bostadsrätt eller hus (66 procent).

46 procent av unga vuxna har fått ekonomisk hjälp från sina föräldrar de senaste 12 månaderna.

29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden, och var tredje ung vuxen tvekar dessutom inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

Källa: Hyresgästföreningens rapport "Unga vuxnas boende i Sverige 2021".

Inrikes

Olycka med epatraktor i Eslöv

En 16-åring skadades i en olycka med en epatraktor. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En epatraktor körde in i ett träd i Hjularöd i Eslövs kommun vid 22.20 på måndagskvällen.

I fordonet fördes två personer. En av personerna ska ha blivit fastklämd i bilen och någon av de två ska också ha fått någon form av huvudskada, enligt polisen.

En 16-årig pojke fördes till sjukhus. Han ska inte vara allvarligt skadad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Allvarligt skadad efter sulkyolycka

En kvinna är allvarlig skadad efter en olycka utanför Hässleholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Den kvinna som blev påkörd av en hjullastare utanför Hässleholm på måndagen vårdas på sjukhus.

– Hon har allvarliga skador, men inte livshotande, säger Conny Strömberg vid polisen.

Kvinnan åkte i en sulky bakom en häst när olyckan inträffade vid 18.30. Hästens liv gick inte att rädda. Det finns inga misstankar om brott.

Inrikes

Gratis arbetsskor – men bara för läkarna

Trots att de ofta behöver kliva runt i blod, spyor, urin eller avföring är det få undersköterskor som har rätt till fria arbetsskor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Med få undantag måste landets sjukvårdspersonal betala sina arbetsskor själva. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna är det bara läkarna som får gratis skor.
PREMIUM

Det är tidningen Kommunalarbetaren som har granskat vilka yrkesgrupper i olika kommuner som har rätt till fria arbetsskor. Undersköterskor hör inte till en sådan yrkesgrupp.

21 av 21 av Kommunals lokala sektioner svarar att undersköterskorna behöver betala skorna själv. Undantag finns som operationsundersköterskor i Jönköping, Kalmar, Norrbotten och Jämtland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man begärs häktad för kvinnomord

Enligt polisen var offret och den misstänkta mannen bekanta med varandra sedan tidigare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Misstankarna mot den man som anhållits för mord på en kvinna i en lägenhet i Vänersborg har stärkts efter förhör i helgen, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Åklagaren har begärt att mannen häktas på tisdagsmorgonen.

Det var i fredags förmiddag som polisen larmades till ett lägenhen. Där bröt de sig in och fann en död kvinna. Mannen anhölls samma dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL