Utrikes

Bomb tvingade fram tysk massevakuering

En desarmerad bom, denna hittades vid ett bygge i Frankfurt 2019.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mer än 11 000 invånare i tyska Essen tvingades under onsdagen tillfälligt lämna sina hem. Anledningen: En bomb som skulle desarmeras och flyttas.

Bomben, en blindgångare som släppts över staden under andra världskriget, beskrivs som ovanligt stor – 840 kilo, vilket enligt WDR är det dubbla mot normala hittade bomber.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Generalen: Vi ville förhindra inbördeskrig

Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Trotsiga demonstranter fyller gatorna i Sudans huvudstad Khartum, dagen efter en militärkupp då premiärministern och de närmaste i hans civila styre fängslades.
FN:s säkerhetsråd samlas snart för ett krismöte och den nu styrande generalen al-Burhan håller presskonferens.

– Beslutet att störta regeringen togs för att hindra inbördeskrig, hävdar general Abdel Fattah al-Burhan enligt nyhetsbyrån Reuters – och anklagar samtidigt landets politiska falanger för uppvigling mot militären.

Al-Burhan säger också att premiärminister Abdalla Hamdok hålls i hans hem, inte i ett fängelse, och att det är för hans egen säkerhet. Handok är i god hälsa och kommer att återvända "när krisen är över", uppger generalen enligt nyhetsbyrån AFP.

Den nu styrande generalen påstår vidare att måndagens dramatiska maktövertagande inte var en kupp, utan ett försök att återgå till övergångsprocessen.

Skanderar ilsket

Det verkar de ilskna sudaneser som viftar med flaggor och bränner däck på Khartums gator inte hålla med om.

"Nej till militärstyre" skanderar de, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Revolutionen fortsätter!"

Aktivisterna trotsar militärens ansträngningar att skingra dem. Dagen innan uppges minst tre personer ha dödats och omkring 80 skadats då soldater öppnade eld mot folkmassorna. Militärer ska också ha knackat dörr i huvudstaden, i jakt på aktivistledare, enligt medier.

Val sommaren 2023

Protesterna började efter att militären på måndagen gjort gryningsräder och fängslat premiärminister Hamdok, flera ministrar i hans regering och civila medlemmar av landets styrande övergångsråd (som hade både civila och militära medlemmar). Militären intog också de statliga tv- och radiokanalerna, blockerade stora vägar och ströp internet för många sudaneser.

Några timmar senare stod general al-Burhan, som fram till militärkuppen varit ordförande i övergångsrådet, inför sina landsmän i direktsändning. Han förklarade att undantagstillstånd utlysts och att regeringen och övergångsrådet upplösts. Åtgärderna syftade till att "korrigera revolutionens riktning", enligt generalen.

– Vi har börjat vår väg mot frihet och fred.

al-Burhan lovade också att Sudan ska fortsätta på den inslagna vägen mot demokrati och tillsätta en teknokratregering, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera. Allmänna val ska hållas sommaren 2023 – och militären ska lämna över makten till segraren i dessa.

USA-sändebud var i luften

Måndagens militärkupp har fördömts av en enig omvärld och FN:s säkerhetsråd ska inom kort samlas för krismöte. USA – som varit en ivrig tillskyndare av det övergångsstyre som varit på plats sedan den hårdföre ledaren Omar al-Bashir avsattes 2019 – har meddelat att man sätter årets jättebistånd på motsvarande 3,3 miljarder kronor på paus.

USA:s sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, flög från Khartum ungefär samtidigt som gryningsräderna inleddes. Han visit under helgen var den andra på tre veckor, på grund av oro för de växande sprickorna mellan de civila och militära falangerna i övergångsstyret.

Men när han satte sig på planet till Doha tidigt på måndagen trodde han sig ha "utvecklat mekanismer" för att minska spänningarna, genom ett helgmöte som innefattade såväl Hamdok som al-Burhan, berättar han för den brittiska public service-kanalen BBC.

Bara premiärministern

– Jag blev minst sagt förvånad när jag landade i Doha och insåg att militären gått in, säger Feltman.

– När generalerna (vid våra möten) började tala om att det enda man kunde göra åt problemen var att upplösa regeringen så underströk jag att den enda personen som kan göra det är premiärministern.

Under tisdagen meddelade de sudanesiska ambassadörerna i Frankrike, Belgien och Schweiz att de hoppar av på grund av militärkuppen. De tre fördömer maktövertagandet, ställer sig bakom (kuppens) opposition och förkunnade att deras ambassader tillhör det "sudanesiska folket", enligt uppgifter från informationsdepartementet i Khartum som återges av AFP.

Tina Magnergård Bjers/TT

Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartum, efter måndagens militärkupp.
Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartum, efter måndagens militärkupp.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Foto: Thibault Camus/AP/TT

FAKTA

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Det oljerika Sudan har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartum.

Källa: UI/Landguiden

Utrikes

Fängslad Aung San Suu Kyi vittnade i domstol

Min Min Soe, en av den avsatta och fängslade Aung San Suu Kyis advokater. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi, 76, vittnade för första gången inför militärjuntans domstol under tisdagen, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Aung San Suu Kyi, vars parti NLD segrade i senaste parlamentsvalet i november 2020, har suttit i husarrest sedan militärkuppen den 1 februari. Hon står åtalad på flera punkter som sammanlagt kan resultera i över tio år i fängelse.

Tisdagens vittnesmål berörde anklagelser om uppvigling i samband med att Aung San Suu Kyi i två uttalanden ska ha kritiserat militärkuppen som störtade regeringen och avsatte henne från posten som statskansler. Hon nekar till juntans anklagelser.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar och Aung San Suu Kyis advokater har förbjudits från att prata med medier. Efter två månaders coronauppehåll återupptogs rättegången i september, men då deltog inte Aung San Suu Kyi av hälsoskäl.

Minst 1 100 personer har dödats i oroligheter i Myanmar sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer.

Utrikes

Snart öppnar USA sina gränser

Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes Såväl vaccinbevis som ett negativt testresultat krävs. Med dessa dokument i handen blir det den 8 november möjligt att resa in i USA – som fram till nu haft ett pandemirelaterat inreseförbud från ett stort antal länder.

De nya reglerna är fulla av detaljer och undantag, men i stort gäller följande:

Den som vill resa in i USA måste visa bevis på att han eller hon är fullvaccinerad med ett vaccin som godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten eller WHO. Vissa få undantag görs – bland annat för barn under 18 år, för vissa hälsoskäl samt för personer som kommer från länder med vaccinbrist.

De ovaccinerade som sätter sig på ett flyg måste visa ett negativt covidtest (PCR eller antigentest) som inte är äldre än ett dygn, enligt Vita huset.

För fullvaccinerade räcker det dock att testet tagits de senaste 72 timmarna, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Barn under 18 år, som ju är undantagna vaccinkravet, måste också visa ett negativt testresultat – om de är över tolv år. Om barnet reser med en fullvaccinerad förälder räcker det att testet är taget under de senaste tre dygnen. För ensamresande barn, eller barn som åker med en ovaccinerad vuxen, krävs ett negativt test som max är 24 timmar gammalt.

Utrikes

Fortsatt strid om energipriserna i Europa

Energiminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes Striden fortsätter.
EU-länderna är inte överens om hur man ska möta de kraftigt höjda energipriserna, som kan göra vintern svår och extra kall för många.

Redan före det extrainkallade mötet för medlemsländernas energiministrar I Luxemburg hade flera nya utspel kastats in på bordet. Den laddade striden om energipriser och klimatomställning, som var i full sving på förra veckans EU-toppmöte, fortsätter.

Det ena utspelet kom från ett antal länder i norra Europa, däribland Tyskland, Nederländerna, Danmark och Finland. De varnar för att backa om klimatomställningen och för att börja röra i EU:s energimarknad, till exempel genom att sätta pristak för el producerad med naturgas. De pekar också på att EU-kommissionen har presenterat en verktygslåda som medlemsländerna kan använda för att mildra effekterna för konsumenter, som tillfälliga skattesänkningar eller andra typer av stöd.

I ett spanskt förslag föreslås just ett sådant pristak och att EU ska satsa på storskalig, samordnad lagring av naturgas och samordnade inköp. Spanien vill också se åtgärder mot påstådd spekulation med utsläppsrätter i EU:s system för handel med sådana rätter. Spanjorerna argumenterar också för att EU-länderna i extrema lägen ska kunna gå in för att styra el- och gaspriserna på sin hemmaplan.

Ungern har anklagat EU-kommissionen för att vara på väg att "döda medelklassen" med sina klimatambitioner.

Sverige, och de åtta länder som varnar för att backa om klimatomställningen, hävdar att en av de viktigaste åtgärderna för att komma ifrån problem på grund av gas- och oljepriser som skjuter i höjden är att fortsätta övergången till andra, mer gröna energislag.

Lars Larsson/TT

Utrikes

Kina: Vi ska dra ner utsläppen tidigare

En syn som ska bli allt vanligare. Arkivbild på en jättelik solenergipark i Ruicheng i den kinesiska provinsen Shanxi.
Foto: Sam McNeil/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utsläppen måste nå en topp före 2030, fastslår nu även Kinas regim. Landet släpper ut mest växthusgaser av alla, och har tidigare kritiserats för att miljömålen ligger för långt bort i tiden.

Regeringen i Peking presenterade en handlingsplan på tisdagen. I den upprepas tidigare mål, som att nå upp till 1 200 gigawatt sol- och vindenergi under detta decennium. Även vattenkraften, fossilgasen och kärnkraften kräver fortsatta satsningar, heter det, för att bli av med de föroreningsmässigt värsta kraftslagen, alltså kolet och oljan.

Planen är en av flera som släpps i dagarna för att specificera hur Peking-regimen tänker sig en grön omställning. Även om den inte innehåller så mycket konkret nytt är den ändå en signal om att Kina kan snabba upp sina åtgärder, efter att tidigare ha sagt att landets utsläppskurva ska vika av nedåt först om nio år.

Kinas ledare Xi Jinping har inte sagt om han kommer till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow som börjar till helgen. Men att han inte gett besked tolkas som att han inte kommer. Xi Jinping har inte rest utanför Kina sedan covid-pandemin bröt ut på allvar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Utrikes

16 ihjälskjutna i nigeriansk moské

Utrikes
Utrikes

16 moskébesökare sköts ihjäl av beväpnade män i västra Nigeria under måndagen, uppger nigerianska myndigheter.

Tiotals motorcykelburna gärningsmän stormade byn Mazakuka i distriktet Mashegu och öppnade eld under morgonbönen. Utöver de 16 dödsoffren skadades tre, varav en allvarligt.

"Vi undersöker fortfarande motivet och har skickat polisiära och militära resurser till området", säger en talesperson för regeringen.

Gäng bestående av boskapstjuvar och kidnappare härjar i nordvästra och centrala Nigeria, där de plundrar byar, mördar invånarna och bränner deras bostäder.

De drivs oftast av ekonomiska motiv, men har i flera fall också infiltrerats av jihadister.

Utrikes

Pressad prinsessa gift – inte längre kunglig

Inte något vanligt bröllopsfoto. Kei och Mako Komuro på tisdagens presskonferens, som hölls på ett hotell i Tokyo.
Foto: Nicolas Datiche/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Man måste följa sitt hjärta. Det förklarar den japanska prinsessan Mako efter att till slut ha gift sig med fästmannen Kei Komuro. Äktenskapet innebär att hon avstår sin kungliga status och en större förmögenhet.
PREMIUM

Efter flera års turer, då det unga paret tvingats hantera skoningslös skvallerpress och Japans strikta rojalister, blev giftermålet enklast tänkbara. En tjänsteman från det kejserliga hushållet gick helt enkelt till ett lokalt myndighetskontor och lämnade in de nödvändiga dokumenten under tisdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyråer från Tokyo.

Därmed är Mako inte längre prinsessa, eftersom hon valt en ofrälse till make.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

IS terror kan undergräva talibanernas styre

Begravning dagen efter terrordådet i Kunduz, norra Afghanistan, i början av oktober då en shiamuslimsk moské attackerades.
Foto: Abdullah Sahil/AP/TT
Utrikes
Utrikes Talibanerna hävdar att de kan ersätta kaos med ordning i Afghanistan.
Men flera blodiga terrordåd signerade IS utmanar synen på talibanernas makt över landet.
– Det är ett reellt hot. Hur talibanerna ska bemöta det är väldigt oklart, säger Afghanistanexperten Patricia Gossman.
PREMIUM

De slår till där folksamlingarna är som störst.

Den 8 oktober dödades minst 72 personer när en självmordsbombare attackerade en shiamuslimsk helgedom mitt under fredagsbönen i staden Kunduz. Veckan därpå, den 15 oktober, dödades minst 63 personer i ett liknande dåd i staden Kandahar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL