Pressad Djurgårdstränare: "Har fullt förtroende"

Sjunde raka förlusten, 4–6 mot Luleå, och krisen växer.
Djurgården är tabelljumbo och säsongsinledning är klubbens sämsta i SHL-historien. Nye tränaren Barry Smith är hårt pressad.
– Vi har fullt förtroende för honom, säger lagkaptenen Linus Videll.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Djurgårdens tränare Barry Smith är pressad efter krislagets sjunde raka förlust.Foto: Duygu Getiren/TT

Svensk ishockeys mesta mästare – med 16 SM-guld – genomgår sin tuffaste säsongsstart i högsta serien sedan SHL, som då hette elitserien, startade 1975–76.

Laget har bara en fullpoängare och en tvåpoängare på de tio första matcherna.

Så illa har ingen av Djurgårdens 44 tidigare säsonger i SHL startat.

Mot Luleå förlorade Stockholmslaget matchen i första perioden. Där gick Luleå ifrån till 3–0-ledning – mål av Julius Honka, Vilmos Gallo och Pontus Andreasson (första SHL-målet i karriären) – samtidigt som centerstjärnan Peter Holland drog på sig ett matchstraff.

– I dag är inget som har med Barry att göra. Det har bara med oss att göra. Han höll ett grymt tal inför matchen, jag tror alla kände sig sjukt taggade. Jag har nog aldrig hört ett bättre tal av en coach. Så det är surt att vi inte kan gå ut och göra en bättre start, säger Videll.

Två gånger tidigare säsonger har det börjat ungefär lika skakigt, 1980–81 och 2005–06, visar TT:s genomgång. Men båda de säsongerna hade laget tagit två fullpoängare efter tio matcher och hade med dagens trepoängssystem fler pinnar.

Sportchefen utvisslad

Nye tränaren Barry Smith är under stark press. Sportchefen Joakim Eriksson har det också hett om öronen – och visslades ut av hemmalagets klacksektion när han visades på storbildsskärmen under den olycksaliga första perioden.

– Jag försöker alltid hitta vägar att vinna matcher och försöker förbereda laget så bra jag kan. Mitt tal i dag blev kanske för mycket, jag är väldigt förvånad över vår start. Vi rörde oss inte, förlorade varje närkamp och puck. Det blev kanske för känslomässigt, säger Smith.

Joakim Eriksson var inte tillgänglig för intervjuer efteråt.

Djurgården spottade upp sig efter mardrömsstarten och Marcus Sörensen reducerade till 4–5 med drygt tre minuter kvar.

Brännström avgjorde

Då slog Isac Brännström in avgörande 6–4 i tom kasse. Brännström, Julius Honka, Linus Omark och Konstantin Komarek gjorde alla ett mål och en assist för Luleå. I hemmalaget hade Linus Andersson samma facit.

Luleå var i nästan samma läge som Djurgården för en vecka sedan och låg då sist efter fyra raka förluster och bara en seger. Men tre raka segrar senare ser guldkandidaten ut att ha hittat rätt.

För Djurgården pekar alla pilar fortsatt nedåt.