Ekonomi

Gamla elbilar ökar snabbt

Begagnade elbilar säljer allt bättre. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ekonomi
Ekonomi Försäljningen av begagnade laddbara bilar nära på fördubblades under hösten.
Samtidigt stod bensin- och dieselbilarna för ett jättetapp.
PREMIUM

Det visar en rapport från Kvdbil, som säljer begagnade bilar.

– Det är all time high för laddbara bilar, både i antalet sålda fordon och i försäljningstillväxt. Intresset är enormt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kryptovalutan Tether får smäll på fingrarna

Kryptovalutan Tether har fått mångmiljonböter för att ha vilselett sina kunder. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Företaget bakom kryptovalutan Tether har fått böter för vilseledande information till sina kunder.

Tether är en så kallad Stablecoin, vilket innebär att värdet på kryptovalutan är knutet till värdet på en valuta – i deras fall amerikanska dollar. En Tether ska motsvara en amerikansk dollar. Kryptovalutan används till stor del för att förenkla handeln i andra kryptovalutor.

Företaget har granskats av amerikanska myndigheter som kommit fram till att Tether inte har haft tillräckligt mycket kontanter för att backa upp påståendet om att alla kunder skulle kunna byta tillbaka sin kryptovaluta till dollar.

Tether Limited, företaget som ger ut kryptovalutan Tether, har gått med på att betala böter på 41 miljoner dollar, motsvarande drygt 350 miljoner kronor, men hävdar fortfarande att kontantreserverna har varit tillräckliga.

Ekonomi

Myndighet står fast – slutförvaret är säkert

Varningsskylt för radioaktivitet.
Ekonomi
Ekonomi De nya forskningsrönen tillför inget nytt. Därmed ger Strålsäkerhetsmyndigheten i praktiken regeringen bakläxa för att skjuta upp beslutet om slutförvaret av kärnavfallet vid Forsmark.

Det har blåst en del kring regeringens hantering av frågan om slutförvaret av använt kärnbränsle i Östhammars kommun. Kritiken går att sammanfatta som att regeringen förhalar beslutet om att säga slutgiltigt ja till slutförvaringen och i förlängningen hota den framtida kärnkraftsproduktionen.

I somras beslutade regeringen att dela upp frågan i två eftersom klockan tickar. Regeringen sa ja till ett utbyggt mellanlager av använt kärnbränsle i Oskarshamn – ett lager som håller på att bli fullt. Samtidigt ska säkerheten kring slutförvaret vid Forsmark granskas ytterligare eftersom regeringen anser att det finns frågetecken.

Ja igen

Alla relevanta myndigheter liksom kommunen, Östhammar, där bränslet ska grävas ner, har sagt ja sedan länge – det är tillräckligt säkert.

Regeringen ville dock köra ett varv till. Nya forskningsrön pekade på osäkerheter, var förklaringen, och handlar om kopparkapselns förmåga att på lång sikt innesluta det använda kärnbränslet. Men nu skriver regeringens egen expertmyndighet, Strålsäkerhetsmyndigheten, i sitt remissvar till regeringen att de nya studierna inte ändrar något.

"Vår slutsats är att de två studierna inte innehåller fakta som gör att vi behöver ändra vår bedömning att SKB:s (Svensk Kärnbränslehantering) ansökan har förutsättningar att uppfylla våra föreskriftskrav", skriver Lisa Ranlöf, tillförordnad enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), i en kommentar.

Redan beaktat

Resultaten från studierna är något som SSM redan tidigare har beaktat, skriver den.

Regeringen bad också i remissen om en granskning av de så kallade LOT-försöken, fältförsök som genomförts under lång tid vid Äspö-laboratoriet. Inte heller det föranleder någon ändrad syn på säkerheten, enligt SSM.

Någon ytterligare redovisning av de försöken är därmed inte nödvändig, anser myndigheten.

I remissrundan har bara SSM och Kärnavfallsrådet ombetts att svara.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Sverige lockar när vinkartan ritas om

Andrea Guerra bland raderna av druvor som är redo att skördas på Långmyre vineri.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Plantor fryser sönder, torkar ut eller brinner upp. Klimatförändringarna slår hårt mot Sydeuropa – vilket har fått en del vinproducenter att blicka norrut.
– Det är en helt ny spelplan, säger italienaren Andrea Guerra som driver en vingård på Gotland.

Den elektriska fågelskrämmans skrik ekar över raderna med vinrankor. På Sudret finns starar som vill smaka på de fullmogna druvklasarna och elektriska stängsel håller andra oinbjudna gäster borta från frukten. Men det är inte bara hungriga harar och rådjur som lockas till Långmyre i Hamra, det var inte länge sedan som de nyfikna turisterna avlöste varandra.

– Det har varit rundtur efter rundtur i sommar. Vin är trendigt och intresset är stort för lokalproducerat. Vi har knappt hunnit jobba här ute på vingården, säger Andrea Guerra.

– Men det har bara vara roligt att få visa upp något som vi har jobbat så hårt med.

"Riktigt läskigt"

Men hur hamnade en 33-årig italiensk vinmakare och vinagronom på den gotländska myllan? Svaret är som så många gånger förut: kärlek. Kärleken till vin förstås men också till 28-åriga Emma Serner, som har starka band till Gotland.

Paret träffades på en vingård i Toscana och började snart drömma om att bygga upp något eget.

– Vi ville skapa något som kunde leva kvar i generationer. Klimatförändringarnas effekter i södra Europa fick oss att blicka norrut, säger Guerra.

– Ingen vet hur det kommer att se ut i Italien om några årtionden, det är riktigt läskigt där. Ibland är det 50 grader varmt eller så regnar det eller haglar, helt oberäkneligt.

I områden som södra Spanien, Frankrike, Cypern och Sicilien utgör klimatförändringarna ett hot mot den framtida vinproduktionen.

– I Italien har klimatförändringarna blivit det största samtalsämnet i branschen, säger Guerra som kommer från Salerno.

– En miljardindustri står inför en helt förändrad spelplan som den måste anpassa sig till. Det kan handla om minskade skördar och förändrade smaker, allt påverkas.

Nya hybridsorter

Den främsta anledningen till att fler får upp ögonen för att odla vin i Sverige är dock inte att den globala uppvärmningen gör det varmare. Det handlar snarare om att det finns nya sorters druvor som mognar tidigare och passar ett svenskt klimat.

Så kallade piwi-sorter är populära hos de omkring 60 vinproducenter som är registrerade som kommersiella odlare i Sverige. De är korsningar av traditionella och vilda druvor, resistenta mot sjukdomar men också anpassade till svalare temperaturer.

– De behöver ingen besprutning heller, vilket är ovanligt i vinvärlden. Det är en mycket mer miljövänlig druva, vilket passar oss bra. I Sverige har vi en unik möjlighet att skapa en hållbar vinindustri, att göra det rätt från början.

Men Sverige är ingen garanti för att slippa extremväder eller klimatförändringarnas effekter. När paret planterade 26 000 vinplantor 2018 visste de inte att en av de varmaste och torraste somrarna i svensk historia stod inför dörren. Nästan 20 procent av plantorna gick förlorade, vilket märktes i förra årets premiärskörd.

– Kvantitetsmässigt ligger vi fortfarande under på grund av torkan men kvalitén är mycket bättre än vad vi hade hoppats på. Det finns potential i Sverige, säger Guerra.

– Många fokuserar på mousserande eftersom det fungerar bra i ett svalt klimat. Jag tror att det är en av nycklarna till Sverige som vinland.

När TT besöker vingården – på åkern mitt emot Serners mormors gamla hus – står skörden inför dörren. Volymerna är fortfarande ganska små men framöver hoppas paret sälja vin på Systembolaget och till barer och restauranger. Dessutom ordnar de provningar på vineriet i Burgsvik, en lagerlokal som de har byggt om själva och där druvorna pressas, jäses och lagras till vin.

Guerra visar upp några tomma flaskor. De är gjorda av återvunnet material, precis som alla etiketter och kartonger som används. Vinet försluts med korkar av sockerrör.

– Vi är lite besatta av hållbarhet och det är den mest hållbara förslutningen som finns.

Känslig produkt

Vin är en av de mest känsliga jordbruksprodukterna och 2021 har varit något av ett mardrömsår för Sydeuropas vinproducenter.

Frankrike har haft det särskilt tufft med en årgång som kommer att vara märkt av katastrof. Det började med den svåra frosten i april som slog hårt mot nästan alla vinregioner – från Bordeaux i sydväst till Champagne i nordost. Därefter kom det obevekliga sommarregnet, hagelbyar, översvämningar och skogsbränder i delar av Provence. Nu talas det om en av de minsta franska vinskörden i modern tid.

De vinregioner som drabbas hårdast av klimatförändringarna är de som redan är ganska varma och torra. Här finns det också begränsade möjligheter till anpassning – även om många jobbar hårt för att ställa om produktionen till nya förutsättningar.

– Det finns risk för att vissa regioner tvingas upphöra med odlingen helt, säger Kimberly Nicholas, som forskar om vin och klimatförändringar vid Lunds universitet.

– Ju större uppvärmningen blir desto större är sannolikheten att flera regioner där dagens favorit- och kändisviner odlas inte kommer att fungera i framtiden.

Påverkar smak

Flera franska champagnedistrikt har vänt blicken västerut och såväl Taittinger som Pommery har köpt mark i England för att kunna göra mousserande vin där när det blir för varmt i Champagne. Högre temperaturer innebär högre sockerhalter vid skörd.

– Att dricka ett glas vin är att smaka på klimatförändringarna, säger Nicholas.

– Vindruvor är extremt klimatkänsliga. Det varmare klimatet gör att vinet mognar snabbare, vilket inte är optimalt för smak och arom.

Att bara flytta en vingård norrut är ingen hållbar lösning, enligt Nicholas som påpekar att den biologiska mångfalden måste tas i beaktande. En bättre lösning är att byta till en druva mer anpassad till varmare temperaturer. I dag står tolv sorter för omkring 80 procent av världens vinproduktion.

För att undvika att ytterligare bidra till klimatkrisen tycker Nicholas också att det är viktigt att tänka på förpackningar, som står för en stor del av utsläppen i vinbranschen.

– Alla branscher måste sluta släppa ut koldioxid i atmosfären, säger hon.

– Med befintliga klimatpolitik är vi på väg mot en uppvärmning på närmare 3 grader, vilket skulle slå hårt mot många vinregioner. För att kunna fortsätta njuta av vin måste vi hålla oss till Parisavtalet. Det är inte den enda anledningen, men en god anledning.

Sofia Eriksson/TT

På Långmyre vineri odlas piwi-sorter, som är en hybridsort av druvor som är tåliga mot sjukdomar och passar ett svalare klimat.
På Långmyre vineri odlas piwi-sorter, som är en hybridsort av druvor som är tåliga mot sjukdomar och passar ett svalare klimat.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vindruvor redo att skördas och bli till gotländskt vin.
Vindruvor redo att skördas och bli till gotländskt vin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
26 000 vinplantor planterades av Andrea Guerra och Emma Serner under våren 2018.
26 000 vinplantor planterades av Andrea Guerra och Emma Serner under våren 2018.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Korkar gjorda av sockerrör ska bidra till en mer hållbar vinproduktion.
Korkar gjorda av sockerrör ska bidra till en mer hållbar vinproduktion.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Återvunnet glas i flaskorna och återvunnet papper i etiketterna. 'Vi är ganska besatta av hållbarhet', säger Andrea Guerra.
Återvunnet glas i flaskorna och återvunnet papper i etiketterna. "Vi är ganska besatta av hållbarhet", säger Andrea Guerra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
På vineriet i Burgsvik pressas, jäses och lagras druvorna till vin. Här är Andrea Guerra med den sista kvarvarande lådan vin från förra årets premiärskörd.
På vineriet i Burgsvik pressas, jäses och lagras druvorna till vin. Här är Andrea Guerra med den sista kvarvarande lådan vin från förra årets premiärskörd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Emma Serner har en stor passion för vin och processen kring dess tillverkning.
Emma Serner har en stor passion för vin och processen kring dess tillverkning.
Foto: Långmyre vineri/TT
Emma Serner och Andrea Guerra driver Långmyre vineri på södra Gotland.
Emma Serner och Andrea Guerra driver Långmyre vineri på södra Gotland.
Foto: Långmyre vineri/TT

FAKTA

Fakta: Svenska viner

Sverige har en lång tradition av produktion av jästa drycker gjorda på svenska bär och frukter. För vinodling har dock klimatet länge ansetts vara för kallt. Men mer och mer vin tillverkas av druvor i Sverige, bland annat i Skåne, i Blekinge, på Gotland, på Öland och i Södermanland.

Sverige klassas sedan 1999 av EU som vinland.

För att klara klimatet och den korta växtsäsongen används i hög grad druvor som är motståndskraftiga mot kyla och svampangrepp i Sverige. Dessa druvor är hybrider. Piwi står för pilzwiderstandsfähig, tyska för svampresistent, och är en ny generation hybrider som också kallas resistenta druvsorter.

Två druvor som är populära i Sverige är den gröna Solaris och den blå Rondo. Vitt vin dominerar i Sverige och mousserande vin ökar i produktion.

Källa: Nationalencyklopedin

Ekonomi

Fem saker att ha koll på i rapportfloden

Wall Street har redan startat igång sin rapportsäsong. Nästa vecka börjar den på allvar för Stockholmsbörsens bolag. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Sandvik är första storbolag ut. Ett par dagar senare är det "super-torsdag" med en rad storbolag. Här är fem frågor som ska få svar när rapportsäsongen kickar igång igen.
PREMIUM

I USA har den redan rullat igång, nästa vecka är det dags för bolagen på Stockholmsbörsen när resultaten för tredje kvartalet ska sammanfattas. Förväntningarna är högt ställda, en vinstuppgång i årstakt på 26 procent, enligt analytikerprognoser som Peter Malmqvist, oberoende analytiker, tagit del av.

Det finns dock klara frågetecken inför delårsrapporterna, bland annat dessa:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fortsatt varubrist pressar Ikea

Jesper Brodin, vd för Ingka Group i lokalen som nästa sommar kommer att inrymma ett nytt Ikea varuhus, i Gallerian i centrala Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Varubrist, störningar i leveranskedjor och stigande priser. Ikea fortsätter att växa men de globala flaskhalsarna sätter stor press på möbeljätten.
– Det kan ta ett år innan kurvorna jämnar ut sig och världen kommer ikapp, säger Jesper Brodin, vd på Ingka Group, som driver Ikeavaruhus runt om i världen.
PREMIUM

De senaste åren går inte att jämföra med någon annan period i Ikeas historia, konstaterar Jesper Brodin.

– Det har varit kaotiskt på alla plan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Papperslösa hittades två gånger om vid tillslag

Två gånger om hittade polisen personer utan arbetstillstånd vid bygget. Bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Ekonomi
Ekonomi I början av oktober slog polisen till mot ett byggprojekt vid ett flerfamiljshus i Sollentuna i norra Stockholm och omhändertog åtta byggarbetare som saknade arbetstillstånd – men samma visa upprepade sig.
PREMIUM

I tisdags förra veckan gjordes ännu ett tillslag på samma plats – då upptäcktes ytterligare sex personer utan tillstånd, rapporterar Byggnadsarbetaren. Dessutom ska bygget ha haft stora säkerhetsbrister.

Enligt Arbetsmiljöverket är ärenden av den här typen, där man vid upprepade tillfällen hittar personer utan tillstånd vid en och samma arbetsplats, inte ovanliga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Aluminiumjätte ledde uppgång på Wall Street

Uppåt på de amerikanska börserna. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

New York-börsens tre ledande index steg alla på handelsveckans sista dag.

Ett av dragloken var transportjätten JB Hunt vars aktie rusade 8,7 procent. Bolaget redovisade på fredagen en kvartalsrapport där vinsten var betydligt högre än vad Wall Street-analytikerna hade spått. En annan vinnare var Alcoa, som steg nästan 15 procent. Aluminiumproducentens omsättning ökade under förra kvartalet mer än väntat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Köp av kyltransportföretag får grönt ljus

Konkurrensverket ger grönt ljus till Tempcon Groups köp av Lincargo och Erling Anderssons Åkeri. Arkivbild.
Foto: Claus Gertsen /TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Konkurrensverket har efter en särskild utredning gett klartecken till logistikkoncernen Tempcon Groups köp av Lincargo och Erling Anderssons Åkeri.

Företagen tillhandahåller kyltransporter och lagertjänster. Lincargo är ett dotterbolag till Norrmejerier ekonomisk förening.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL