Utrikes

EU-pris till avslöjande av spionprogram

Spionprogrammet Pegasus har utvecklats av företaget NSO. Avslöjandet om hur programmet använts för övervakning av tusentals journalister och politiker prisas nu av EU-parlamentet. Arkivfoto.
Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Avslöjandet av spionprogrammet Pegasus får EU-parlamentets nya journalistpris, döpt efter den mördade maltesiskan Daphne Caruana Galizia.
Priset är till för att ytterligare fokusera på press- och yttrandefrihet.
PREMIUM

Det så kallade Pegasus-projektet drogs igång efter att material läckt ut till journalistsamarbetet Forbidden Stories och människorättsorganisationen Amnesty International i fjol. I somras kunde man sedan avslöja hur journalister och oppositionspolitiker över hela världen övervakats via Pegasus, ett spionprogram utvecklat av den israeliska firman NSO.

Nu prisas projektet med det allra första Daphne Caruana Galizia-priset från EU-parlamentet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polis om pilbågsdåd: "Sjukdomskoppling stärkt"

Polisinspektör Per Thomas Omholt på fredagens pressträff om Kongsbergsdådet.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Hypotesen om att pilbågsdådet i Kongsberg var religiöst motiverat har försvagats, säger polisen på en pressträff. I stället tyder allt mer i utredningen på att häktade Espen Andersen Bråthen är psykiskt sjuk.

Efter dådet i onsdags, då fem personer dödades när Espen Andersen Bråthen beväpnad med bland annat pilbåge gick till attack, väcktes frågan om Bråthens konvertering till islam.

– Det är en av hypoteserna i efterforskningen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en pressträff under lördagen.

Men det finns uppgifter som tyder på att han inte konverterat fullt ut, enligt polisen.

– Efterforskningen styrker hypotesen att han kanske inte gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen och religionen. Hypotesen att han konverterat till islam har försvagats, säger Omholt.

I stället har teorin om sjukdom som orsak stärkts, och att dådet begåtts utan att någon annan part varit inblandad.

– Inget i efterforskningen tyder på att han pratat med någon eller samarbetat med någon, säger Per Thomas Omholt och fortsätter:

– Tvärtom verkar det som att det handlar om en person som haft lite kontakt med andra.

Haft kontakt med vård

Till norska TV2 sade mannens advokat Fredrik Neumann tidigare under lördagen att han "håller med om de preliminära slutsatser och bedömningar som polisen gjort i ärendet".

Enligt Neumann var det han som krävde en fullständig rättsmedicinsk undersökning av Bråthen, som nu hanteras av sjukvården.

En mindre rättsmedicinsk undersökning gjordes redan 2020.

– Resultatet av den önskar vi inte säga något om. Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, säger Per Thomas Omholt under pressträffen.

Den misstänkte har haft kontakt med vården ett antal gånger under flera års tid. Nu vill statsförvaltaren (motsvarande länsstyrelsen i Sverige) i Oslo och Viken undersöka hur sjukvårdens hanterat den misstänkte.

Statsförvaltaren skriver i ett mejl till NTB att de redan varit i kontakt med både den kommunala sjukvården och specialistvården.

Äldre offer

Över 50 vittnen har hittills förhörts, polisen har också pratat med många fler i området. Utredningen och vittnesförhören styrker det Espen Andersen Bråthen själv förklarat i förhör. Han erkänner händelseförloppet, men inte straffskyldighet.

Från att polisen fick in det första larmet klockan 18.12 på onsdagskvällen till att Andersen Bråthen greps hann han döda fyra kvinnor och en man, alla över 50 år. Tre av offren var 75 år eller äldre.

Enligt åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen rör det sig om slumpmässigt valda offer.

Utrikes

Squid game obehaglig påminnelse för skuldsatta

Bild från serien 'Squid game', där skuldsatta koreaner spelar om pengar med livet som insats.
Foto: Youngkyu Park/Netflix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har blivit Netflix mest populära serie hittills. Men skräckdramat där skuldbelagda koreaner tävlar om pengar med livet som insats påminner Lee Chang-Keun om hans egna ekonomiska tragedier.
– Vissa scener var väldigt svåra att se på, säger han.

En man förlorar jobbet när en bilfabrik lägger ned. Flera hundra av de tusentals sparkade arbetarna ockuperar fabriken för att demonstrera mot uppsägningarna. Polisen stormar fabriken och det blir våldsamt.

Scenen flimrar förbi i ett avsnitt av Netflix senaste supersuccé, det sydkoreanska dramat "Squid game" som trots språkbarriären kommit att bli strömningstjänstens mest sedda serie hittills.

När seriens huvudperson, skuldbelagda och spelberoende Seong Gi-Hun, fick sparken från fabriken började hans liv förfalla. Desperat efter pengar anmäler han sig till ett mardrömsspel , där hundratals andra koreaner i skuld leker barndomslekar med livet som insats.

Bilfabriken Dragon Motors har aldrig funnits i verkligheten. Men scenen där en bilfabrik ockuperas av nyligen avskedade anställda träffar en nerv hos Lee Chang-Keun, som var en av 2 600 anställda som 2009 sparkades från bilfabriken Ssangyong.

Namnet Dragon Motors tros dessutom vara en blinkning mot händelserna på Ssangyong, vars namn betyder "dubbel drake".

Dödsfall efter varsel

Likt huvudpersonen i "Squid game" blev Lee Chang-Keun både deprimerad och ekonomiskt utsatt efter att ha förlorat sitt arbete på fabriken 2009.

– I "Squid game" får man se karaktärer kämpa för att överleva efter att ha förlorat jobbet, de sliter på hak som serverar friterad kyckling eller jobbar med att köra hem fulla personer i deras egna bilar, säger Lee Chang-Keun.

– Det påminner mig om en av mina kollegor som dog, säger han.

Efter en långdragen rättslig tvist återanställdes flera anställda igen, bland dem Lee Chang-Keun. Men flera av de uppsagda hade vid det laget redan hamnat djupt nere i misären.

En studie från Korea University visar minst 28 före detta Ssangyong-anställda eller deras anhöriga dog av självmord eller svår sjukdom efter uppsägningarna. Många fick diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, av våldsamheterna som följde protesterna.

Enormt skuldberg

Sydkoreas utveckling efter Koreakriget på 50-talet är spektakulär. Som en av världens främsta exportörer av halvledare och skärmar har den digitala revolutionen inneburit enorm ekonomisk tillväxt. Kulturella fenomen som K-pop har förankrat landet som en av Asiens mest framgångsrika ekonomier. Men för många sydkoreaner har jakten på ökat välstånd kommit med stora skulder.

Bostadspriserna har skjutit i höjden, det är allt svårare att få jobb och hushållsskulderna uppgår till motsvarande 13 biljoner kronor, mer än landets samlade årsproduktion. Den ekonomiska situationen tros till exempel vara anledningen till varför barnafödandet är på rekordlåga nivåer.

De ökade klassklyftorna i Sydkorea har behandlats i flera kulturella yttringar de senaste åren. År 2019 blev filmen "Parasit", som visar hur en fattig familj försöker infiltrera ett rikt hushåll, den första film på annat språk än engelska att vinna kategorin "Bästa film" på Oscarsgalan.

För Kim Jeong-Wook, som deltog tillsammans med Lee Chang-Keun i protesterna mot uppsägningarna i Ssangyong, har det inte gått att se mer än ett avsnitt "Squid game".

– Det var för traumatiskt för mig, säger han.

Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangyong Motors 2009. Arkivbild.
Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangyong Motors 2009. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Lee Chang-Keun och Kim Jeong-Wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Lee Chang-Keun och Kim Jeong-Wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Foto: Kang Jong-min/ewsis via AP/TT

Utrikes

Politikers säkerhet ses över efter terrormord

Blommor utanför den kyrka där David Amess knivhöggs till döds på fredagen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Säkerheten för brittiska parlamentsledamöter ses över efter fredagens knivattack som dödade politikern David Amess.
Polisen kallar mordet för terrordåd.

Storbritanniens högsta politiker har på lördagen besökt metodistkyrkan i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, där den konservative parlamentsledamoten sir David Amess knivhöggs till döds under fredagen.

Amess befann sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand, något han regelbundet gjort på flera olika platser i hemmavalkretsen i flera år, när han attackerades.

Premiärminister Boris Johnson, oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer och talmannen Lindsay Hoyle lade alla ned blommor vid brottsplatsen.

En 25-årig man som greps direkt efter attacken misstänks för mordet, som polisen kallar ett terrordåd.

"Den tidiga utredningsfasen har visat att ett möjligt motiv kan kopplas till islamistisk extremism", skriver polisen i ett uttalande. Utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism.

Säkerhetsbrister

Nu väcks frågor om säkerheten för parlamentsledamöter.

– Vi måste försäkra att politiker är säkra, att människor som jobbar för dem är säkra, att deras familjer är säkra och att folk i underhuset är säkra, säger Lindsay Hoyle, talman i det brittiska parlamentets underhus till BBC.

Enligt BBC så har talmannen haft möten med inrikesministern Priti Patel om vilka åtgärder som behövs och det ska också pågå en översyn av säkerheten.

Parlamentsledamoten Tobias Ellwood anser att säkerhetsåtgärder behövs och att möten med väljare bör pausas tills en säkerhetsöversyn har gjorts.

– Jag skulle rekommendera att inga parlamentsledamöter har direkt kontakt, säger han till BBC Radio 4.

De som kände David Amess tror dock inte att han hade gått med på att få extra skydd vid sina möten med väljare.

Lugnt gripande

– Jag tror inte att han hade gått med på det, säger Kevin Buck, konservativ rådman i Essex.

Den 25-årige mannen som greps misstänkt för mord på plats efter knivattacken, väntade enligt The Times själv utanför kyrkan och lät sig lugnt gripas. Polisen uppger att ingen annan var inblandad i dådet.

Larmet om knivdådet kom vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats, men Amess liv gick inte att rädda och han avled inne i kyrkan.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, och beskrev honom som "en av de snällaste och vänligaste personerna inom politiken".

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar och för olika valkretsar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

Fler politiska mord

– När jag blev parlamentsledamot 2017 var han den första som välkomnade mig och visade mig runt, säger Giles Watling, konservativ parlamentsledamot för Clacton till BBC.

Politiska mord har inträffat tidigare i Storbritannien. Mest uppmärksammat senaste åren var dödsskjutningen av Labourledamoten Jo Cox i Bristell utanför Leeds 2016.

Hon dödades av en då 52-årig man som hyste starka nazistsympatier och som såg henne som fiende för att hon var motståndare till brexit. Mordet som inträffade strax före brexitvalet fick den bittra valrörelsen att tillfälligt ta en sorgepaus.

Efter fredagens mord säger Cox änkeman Brendan Cox enligt The Guardian att "nu kommer alla minnen tillbaka: Smärtan och förlusten men också hur mycket kärlek vi fick. Jag hoppas att vi kan göra samma sak för David nu".

Martin Yngve/TT

Jonas Grönvik/TT

Grim Berglund/TT

Helena Björk/TT

Utrikes

Myanmars juntaledare utesluts från Asean-möte

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ledaren för Myanmars militärjunta, Min Aung Hlaing, kommer inte bjudas in när den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean sammanträder i slutet av oktober.

En opolitisk representant får i stället närvara för Myanmars räkning, meddelar Brunei som står som ordförandeland under sammanträdet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

CDU-källa: Valfiaskot har inte sjunkit in än

På väg bort.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands kristdemokrater är svårt sargade efter ett historiskt uselt val. Angela Merkels avgång sätter punkt för ett 16 år långt regeringsinnehav för CDU, och nu måste det tidigare ohotade maktpartiet landa i den ovana rollen som opposition.
– Det kommer att bli en lång process, säger en källa i förbundsdagen till TT.
PREMIUM

När Angela Merkel för tre år sedan varnade för att CDU kan förlora sin ställning som folkparti kunde få partiföreträdare ens i sina värsta mardrömmar föreställa sig 2021 års valresultat: 24,1 procent.

Medan förbundskanslerns sorti markerar slutet på ett 16 år långt kristdemokratiskt maktinnehav i Tyskland ser partiledarefterträdaren Armin Laschet efter valfiaskot ut att bli kortvarig på sin post. Kansler blir han nog aldrig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Frankrike hedrar halshuggen lärare på årsdag

Tyst minut hölls på franska skolor för att hedra mördade historielärare Samuel Paty.
Foto: Bob Edme/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det är på dagen ett år sedan historieläraren Samuel Paty mördades av en extremist i en förort utanför Paris. Detta efter att ha visat karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet.
PREMIUM

Dådet satte stora spår i Frankrike och föranledde debatter om sekularitet och fördömanden av islamistiska yttringar. Frankrikes president Emmanuel Macron sade efter dådet att landet inte ska "ge upp teckningar", vilket orsakade en smärre diplomatisk kris mellan Frankrike och muslimska länder som Turkiet, Libyen och Tunisien.

Franska skolor höll i veckan tyst minut för Paty, som var 47 år när han halshöggs på öppen gata i närheten av skolan han undervisade på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Olika vaccin godkänns för inresa till USA

När USA öppnar för inresa från vissa länder den 8 november tillåts även vaccinering med olika vaccin, enligt landets smittskyddsenhet CDC. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Från den 8 november tillåts även utlänningar som vaccinerats med olika vaccin resa in i landet, enligt landets smittskyddsenhet CDC.

På fredagen kom beskedet att USA öppnar för inresa från ett stort antal länder. Då uppgavs att resenärer som är fullvaccinerade med godkända vaccin kommer att få resa till landet med flyg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Christchurch säger upp sin egen trollkarl

Christchurch säger upp sin trollkarl. Arkivbild.
Foto: Mark Baker/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den nu 88-årige man som sedan 1980-talet fungerat som nya zeeländska staden Christchurchs egen avlönade trollkarl tvingas nu kliva av.

I spetsig hatt, svart rock och yvigt skägg har han lockat turister i tre decennier. Trollkarlen har använt sin magi för att gynna staden på flera sätt, till exempel för att hjälpa rugbylaget mot viktiga segrar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL