Häcken straffades av Bayern: "Brutalt"

Häcken har inte fått någon dans på rosor-liknande inledning av Champions League-gruppspelet.
Efter 0–3 hemma mot franska giganten Lyon i premiären blev det 0–4 borta mot tyska bjässen Bayern München.
– Jag är besviken, säger landslagsspelaren Elin Rubensson.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tungt för Häcken och landslagsstjärnan Stina Blackstenius. Det blev 0–4 borta mot Bayern München. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Om ett lag slår ur underläge mot ett på papperet bättre lag är ett klassiskt vapen att försöka hålla tätt åtminstone första kvarten, för att successivt hitta tempot, leta sig in i matchen och flytta fram positionerna. Och absolut inte svara för några enkla misstag som bäddar för motståndarna.

Problemet för Häcken?

I Champions League-gruppspelspremiären mot Lyon (0–3) blev det 0–1 i tionde minuten efter en försvarsmiss.

Borta mot Bayern München blev det etter värre.

Ny mardrömsstart

Faktum är att det kunde ha blivit 1–0 redan i den andra minuten, när Lineth Beerensteyn träffade stolpen.

I stället kom Bayerns ledningsmål i den åttonde minuten – på nytt efter ett defensivt misstag av Häcken.

Målvakten Jennifer Falk lämnade sitt mål för att rensa undan en genomskärare, men i stället för att sparka på bollen träffade hon lagkamraten Elin Rubensson – och hemmalagets storstjärna Lea Schüller hade inga problem med att lägga in 1–0.

"Det är otur"

– Det är otur. Jag och Falk springer ihop, jag kan inte svara på nu vad som gick fel, säger hon på presskonferensen efter matchen och fortsätter:

– Jag tänker att jag ska sparka bort bollen och Falk tänker likadant. Vad som är rätt eller fel får vi titta på sen.

Tre minuter senare var det dags igen. Bayern tog sig fram på vänsterkanten och Giulia Gwinns inlägg var millimeterprecist till Lea Schüller, som medelst pannan förpassade bollen i mål fram till 2–0.

Det kunde, och kanske borde, ha blivit fler mål redan i den första halvleken. Bayern München sköljde fram. Till höger, till vänster och centralt. Linda Dallmann träffade stolpen i den 26:e minuten. Bayerns svenska landslagsstjärna Sofia Jakobsson skapade några chanser på egen hand, utan att göra mål.

"Lång uppförsbacke"

Häcken hade stora problem att göra sig gällande – och när en gratischans dök upp i slutet av den första halvleken var Johanna Rytting Kaneryd signifikativt för långsam.

Bayern München – med Hanna Glas i backlinjen – kontrollerade tillställningen helt och hållet, och i den 71:a minuten satte Linda Dallman 3–0 efter att Julia Karlernäs svarat för ett svagt försvarsingripande. På tilläggstid gjorde Jovana Damnjanovic 4–0.

0–7 på de två inledande Champions League-matcherna för Häcken ska emellertid inte målas upp som ett fiasko av bibliska proportioner av den regerande svenska mästarklubben. Lyon tog hem sin sjunde Champions League-titel så sent som 2019–2020, och förra säsongen nådde Bayern München semifinal. Ungefär så här stort är ju, trots allt, avståndet upp till de resursstarkare europeiska storklubbarna – och känslan är inte direkt att de svenska lagen är på väg ikapp.

– Vi visste att Lyon och Bayern är två av Europas bästa lag. På den här nivån har vi inte råd med några enkla misstag. Det utnyttjas brutalt. Mer brutalt än vad det gör i allsvenskan. Vi har en lång uppförsbacke, säger tränaren Mats Gren.

Lyon toppar gruppen med maximala sex poäng efter att ha 5–0-utklassat Benfica. Bayern München är tvåa på fyra poäng, Benfica har en poäng och Häcken är sist på noll.

För Hisingslagets del väntar härnäst den fortsatta guldstriden i damallsvenskan och måstematch borta mot AIK på söndag. Detta då laget är fem poäng efter Rosengård med bara tre omgångar kvar att spela. Därefter stundar två viktiga möten med Benfica i CL-gruppspelet.