Inrikes

Hela listan över alla utsatta områden

Husby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Husby finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden vad gäller våld och kriminalitet.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Tre nya områden tar plats på polisens uppdaterade lista över utsatta områden. Två andra försvinner.
Här är hela listan.
PREMIUM

"Särskilt utsatta områden": Här är det "svårt eller nästintill omöjligt" för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

1. Bergsjön, Göteborg

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så ska den se ut – Sveriges nya isbrytare

Den nya isbrytaren väntas vara i drift tidigast 2027. Illustration.
Foto: Sjöfartsverket
Inrikes
Inrikes

Designen för Sveriges nya isbrytare är klar. Sjöfartsverket har tillsammans med sin finska motsvarighet Trafikledsverket skissat upp fartyget, som väntas vara i drift tidigast 2027.

Tre av de fem nuvarande isbrytarna är snart 50 år gamla och riskerar haverier, skriver myndigheten i ett pressutskick. De nya, moderna ersättarna ska klara att bryta en 32 meter bred isränna, i stället för dagens 24, och drivas fossilfritt.

"Isbrytarna är viktiga för Sveriges näringsliv. Utan isbrytning riskerar norrländska hamnar att hålla stängt upp till 130 dagar om året", säger generaldirektör Katarina Norén enligt utskicket.

Kostnaden för fartygen beräknas till mellan 1,4 och 2 miljarder kronor per styck. Sjöfartsverket föreslår att de finansieras via den nationella infrastrukturplanen, som också omfattar kostnaden för vinterunderhåll av vägar och järnvägar.

Joel Malmén/TT

Inrikes

Fackliga bidrag till S minskar kraftigt

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Det senaste årtiondet har LO-förbundens ekonomiska stöd till Socialdemokraterna minskat rejält, visar en kartläggning av tidningen Arbetet. Mellan 2010 och 2020 minskade de direkta utbetalningarna från fackförbunden från 10,2 miljoner kronor till 2,3 miljoner.

Fem av 14 LO-fackförbund ger i dagsläget pengar till Socialdemokraterna, enligt kartläggningen. 2017 var siffran åtta – sedan dess har Kommunal, Pappers och Elektrikerna strypt partibidragen.

– Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening, säger Kommunals valledare Katarina Berggren till tidningen.

Från Elektrikernas håll är argumentet att man vill fokusera på medlemmarnas, snarare än ett partis, behov.

– Det är ett strategiskt beslut och vi får större utväxling för våra pengar, säger facklig-politiskt ansvarige Petter Johansson.

I dagsläget har S stöd av 35 procent av LO:s medlemmar, enligt SCB.

Joel Malmén/TT

Inrikes

Fortsatta störningar i trygghetslarm

Sedan i går kväll är det driftsstörningar i trygghetslarmen i Luleå kommun och Täby kommun. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes

Trygghetslarmen i kommunerna Luleå och Täby har sedan i går kväll driftstörningar. Problemen uppmärksammandes på måndagskvällen och ännu tidigt på tisdagsmorgonen kvarstår problemen.

– Det är fortfarande pågående driftstörningar i Luleå kommun och Täby kommun. Vi arbetar med våra samarbetspartners och berörda kommuner för att åtgärda problemen, säger Linnéa Dahlin på SOS Alarms pressjour.

Störningarna gäller inte alla larm i de två kommunerna. Exakt hur många larm som berörs finns inga uppgifter om, enligt SOS Alarms pressjour.

I Luleå kommun har cirka 1 500 personer trygghetslarm. Hur många som kan beröras i Täby är oklart.

Störningarna varierade under kvällen och det gick inte att säga om några områden påverkats mer än andra, uppger Luleå kommun i ett pressmeddelande.

På tisdagsmorgonen säger Kristin Holmström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå kommun, till SVT Norrbotten att läget har förbättrats.

– Under morgonen har vi i princip varit i full drift så det fungerar mycket bättre nu.

Inrikes

Man döms för grov mordbrand på asylboende

Nu döms en man för att ha anlagt en brand på ett asylboende för drygt fyra år sedan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 23-årig man döms till två års fängelse för grov mordbrand, skriver SVT Blekinge. För drygt fyra år sedan startade han en brand på ett asylboende i Asarum.

Enligt 23-åringen själv led han av psykiska besvär vid tidpunkten. Mannen startade branden i sitt eget rum men elden spred sig och stora delar av asylboendet totalförstördes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lycksökare förstörde äldre pars äppelträd

Tre män erbjöd sig att beskära äppelträd i ett äldre pars trädgård. Men det slutade inte väl. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett par i 80-årsåldern i Eskilstuna fick i september besök av tre män som erbjöd sig att beskära äppelträden i trädgården. Resultatet blev förödande, parets älskade träd förvandlades till förvridna stumpar.

– De har sågat hejvilt och träden kommer inte att ge någon frukt på flera år, om de ens överlever, säger parets son till Eskilstuna-Kuriren.

Vid besöket följde en av männen med in i huset och pratade trädgård i 40 minuter medan de andra två gick loss på träden med grensax och fogsvans. När paret efteråt upptäckte förödelsen blev de förtvivlade. Den tongivande mannen skrev dessutom en faktura på hela 23 000 kronor, något som paret vägrade acceptera. Mannen har senare stött på om betalningen och sänkt beloppet men någon betalning har inte skett.

– Förhoppningsvis har de här människorna förstått att de inte kommer att få några pengar av mina föräldrar, och slutar att jaga efter dem. De vågar knappt svara i telefon längre eller öppna ytterdörren om de inte vet som ringer på, säger sonen till tidningen.

Händelsen har polisanmälts men sonen tror inte att det blir någon utredning då föräldrarna inte betalat något.

– Det stämmer ju men de har förlorat nästan alla fruktträd. Att ersätta dem med likvärdiga skulle kosta en hel del.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Dom om dödsskott mot 16-åring i Göteborg

Idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot en 17-årig pojke som misstänks ha varit en av skyttarna när en 16-åring mördades i mars 2020. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården i Göteborg på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad.
I dag kommer domen mot en pojke som åtalats för dådet. Han är 17 år nu, men var bara 15 år när mordet skedde.
PREMIUM

Enligt polisen ingår dödsskjutningen i en lång konflikt mellan kriminella grupper i stadsdelen Biskopsgården. Den har på senare år till stor del utspelats mellan mycket unga personer på båda sidorna.

16-åringen som miste livet var inte alls inblandad i konflikten. Men han hade en nära släkting som haft en ledande roll i den ena grupperingen. Enligt åklagarna kan det egentligt motivet för mordet ha varit att någon ville hämnas på släktingen, skrev Göteborgs-Posten när åtalet väcktes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Oro präglar svenskarnas digitala liv

Väldigt många svenskar är oroliga för hur deras personliga integritet skyddas på nätet.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Alla gör det dagligen, men nästan alla gör det också med en gnagande oro i bakhuvudet. En ny rapport belyser svenskarnas dubbla inställning till användningen av internet och det digitala livet.
PREMIUM

94 procent av svenskarna använder internet i någon utsträckning, och hela 90 procent gör det dagligen. Men i Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2021" framkommer det också att nio av tio svenskar känner någon form av oro för sin digitala integritet på nätet.

– Det är egentligen logiskt om vi tänker på internets utveckling. Tidigare använde vi internet mest för roliga saker, nu använder vi det för viktiga. Det kan vara vårdjournaler eller barnens personuppgifter, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Oro och svarta hyreskontrakt vanligt för unga

Var fjärde ung vuxen bor hemma och var tredje oroar sig för att sin bostadssituation i framtiden, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Var tredje ung vuxen oroar sig för var de ska bo i framtiden – och lika många säger att det bidrar till att de tvekar inför att bilda familj.
– Bostadsbristen gör så mycket med ungas tro och syn på framtiden, säger Ola Palmgren på Hyresgästföreningen.
PREMIUM

Var fjärde ung vuxen i åldrarna 20 till 27 år bor hemma, visar Hyresgästföreningens senaste rapport om ungas situation på bostadsmarknaden. Det är något färre än senaste mätningen från 2019 men fortfarande på "rekordhög nivå".

– Det är jättebra att det minskar lite. Samtidigt är det en rekordhög nivå. När vi började mäta 1997 var det 15 procent som bodde hemma, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL