Historisk damtour startar vid Eiffeltornet

Damernas Tour de France återuppstår.
För första gången sedan 1989 kommer kvinnor att kunna tävla i cykelklassikern – och starten sker vid Eiffeltornet.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Nederländske stjärnan Ellen Van Dijk får chansen att köra Tour de France nästa år. Arkivbild.
Nederländske stjärnan Ellen Van Dijk får chansen att köra Tour de France nästa år. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

– Målet är att organisera en tävling som kommer att finnas kvar om 100 år, som jag kan titta på när jag är gammal och använder rullator, säger Tour de France-chefen Christian Prudhomme.

Nästa års Tour de France för damer kommer att avgöras mellan 24 och 31 juli, två veckor efter Giro Donne, som är damernas längsta tävling i kalendern.

Tävlingen startar vid Eiffeltornet i Paris med målgång i Planche des Belles Filles i franska alperna.

Ekonomiska utmaningar

Men det har inte varit helt enkelt väcka liv i damtouren efter 32 års dvala.

– Hade det varit hållbart ekonomiskt hade damernas tour hållits de senaste 40 åren, säger Prudhomme.

Han fortsätter:

– Den svåraste utmaningen har varit att sända tävlingen. Jag tycker att vi gjort ett bra jobb med att det startar samma dag som herrarnas tävling avslutas i Paris, säger han och tillägger att loppen kommer sändas i 170 länder jämfört med herrarnas 190.

Medan fler än 300 städer årligen ansöker om att betala för att stå som värd för herrarnas tour har Prudhomme behövt söka arrangörer för damtävlingen.

– Men de ska alla betala entréavgift, och för att ge er en jämförelse, det är mer än för herrarnas veckolånga etapplopp Paris–Nice och Critérium du Dauphiné.

Herrarna startar i Danmark

Under torsdagen presenterades även städerna för nästa års herrlopp där det blir start i Danmark.

Den första etappen blir ett 13 kilometer långt tempolopp runt Köpenhamn och i de följande tre kommer cyklisterna att passera Roskilde, Nyborg Vejle och Sønderborg.

– Det är en tävling med lite av allt. Det ord som bäst beskriver 2022 års rutt är att den är komplett, säger Thierry Gouvenou som designat banorna.

Herrarnas Tour de France avgörs 1 till 24 juli.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.