Studs och utvisningar hjälpte Rögle vinna

Rögle slog Frölunda med 3–2 i en jämn match. Backen Lucas Ekeståhl-Jonsson avgjorde i powerplay med fem minuter kvar.
– Vi spelar inte så bra, men vi tar tre poäng. Det är alltid kul att slå Frölunda, säger Lucas Ekeståhl-Jonsson.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Ovane matchvinnaren Lucas Ekeståhl-Jonsson jublar efter sitt segermål för Rögle mot Frölunda, i en match där utvisningar hamnade i fokus.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En lurig sargstuds fick en viktig roll i den jämna matchen. Flera utvisningssituationer blev också omtalade – både de som ledde till straff, och en som domarna friade.

Max Friberg gav Frölunda ledningen i första perioden, genom att peta in pucken via Rögles målvakt Christoffer Rifalk.

Blodet rann

Innan dess hade Samuel Johannesson i Rögle lämnat isen med blodet rinnande från ansiktet, sedan han tacklats in i sargen av Mats Rosseli Olsen. Domarna lämnade situationen utan åtgärd.

– Det är så frustrerande att se sina spelare bli skadade och få ansiktet sönderslaget, säger Cam Abbott, tränare i Rögle, som uppenbart inte gillade domslutet.

Men Oskar Stål-Lyrenäs kvitterade med sitt första mål i SHL, efter 13.24 i andra perioden.

Vid 14.19 fick Rögles Leon Bristedt matchstraff för en våldsam tackling i mittzon.

– Jag tycker inte att det är matchstraff, säger Roger Rönnberg, tränare i Frölunda (!), bestämt.

Cam Abbott höll med.

Studs bakom mål

Efter 18.06 tog Rögle dock ledningen – i numerärt underläge. Matt Tomkins, målvakt i Frölunda, mötte en puck långt ute till höger och försökte passa med sargstuds bakom mål till en medspelare. Men pucken träffade någon ojämnhet i sargen, och hamnade hos framstörtande Ludvig Larsson som gjorde 2–1 för Rögle.

Elmer Söderblom kvitterade för Frölunda. Men Bristedts fem utvisningsminuter slutade oavgjort, 1–1.

Frölunda dominerade länge en intensiv tredje period. Men i 14:e minuten fick göteborgarna två utvisningar kort efter varandra, den sista för att man var för många på isen.

– Väldigt, väldigt slarvigt byte, säger Roger Rönnberg bistert.

Rögle fick spela fem mot tre, och gjorde 3–2 genom backen Lucas Ekeståhl-Jonsson när 5.09 återstod av matchen.

Mer som en gåva?

Med 3.03 kvar kom en ny utvisning för Frölunda, och Rögle kunde hålla undan.

– Det känns mer som att vi ger det här till Rögle, än att de snor det av oss, säger Roger Rönnberg.

I våras slog Rögle ut Frölunda i SM-kvartsfinalen med 4–0 i matcher. Nu vann Ängelholmslaget igen, och tog sin fjärde raka seger i SHL.

– Jag brukar inte göra så mycket mål. Men det är jäkligt kul, säger Lucas Ekeståhl-Jonsson, ovan matchvinnare i Rögle.