Inrikes

Bristande arbete mot självmord i Sverige

2020 tog 1 168 personer i Sverige sitt liv. I ytterligare 273 fall fanns misstanke om suicid.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Sverige är inte tillräckligt bra på att förebygga självmord. Regeringen får svidande kritik för ”svaga” insatser och dessutom under många år, enligt Riksrevisionens granskning.
PREMIUM

Förra året tog 1 168 personer i Sverige sitt liv. Och så har det sett ut länge.

2008 fattade riksdagen beslut om en övergripande vision när det gäller självmord, men de senaste 20 åren har självmordstalet i Sverige i stort sett legat på samma nivå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fortsatta störningar i trygghetslarm

Sedan i går kväll är det driftsstörningar i trygghetslarmen i Luleå kommun och Täby kommun. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes

Trygghetslarmen i Luleå och Täby kommun har sedan i går kväll driftstörningar. Problemen uppmärksammandes på måndagskvällen och ännu tidigt på tisdagsmorgonen kvarstår problemen.

– Det är fortfarande pågående driftstörningar i Luleå kommun och Täby kommun. Vi arbetar med våra samarbetspartners och berörda kommuner för att åtgärda problemen, säger Linnéa Dahlin på SOS Alarms pressjour.

Störningarna gäller inte alla larm i de två kommunerna. Exakt hur många larm som berörs finns inga uppgifter om, enligt SOS Alarms pressjour.

I Luleå kommun har cirka 1 500 personer trygghetslarm. Hur många som kan beröras i Täby är oklart.

Störningarna varierade under kvällen och det gick inte att säga om några områden påverkats mer än andra, uppger Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Inrikes

Man döms för grov mordbrand på asylboende

Nu döms en man för att ha anlagt en brand på ett asylboende för drygt fyra år sedan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 23-årig man döms till två års fängelse för grov mordbrand, skriver SVT Blekinge. För drygt fyra år sedan startade han en brand på ett asylboende i Asarum.

Enligt 23-åringen själv led han av psykiska besvär vid tidpunkten. Mannen startade branden i sitt eget rum men elden spred sig och stora delar av asylboendet totalförstördes.

Kort därpå anhölls mannen men släpptes eftersom han ansågs vara minderårig.

En rättegång skulle hållas 2019, men då var mannen utomlands. Tidigare i år greps han i Tyskland och har sedan dess suttit häktad.

Förutom fängelsestraffet ska mannen också betala skadestånd till fastighetsägaren och en stor andel av de som då bodde på asylboendet, lyder Blekinge tingsrätts dom.

Inrikes

Lycksökare förstörde äldre pars äppelträd

Tre män erbjöd sig att beskära äppelträd i ett äldre pars trädgård. Men det slutade inte väl. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett par i 80-årsåldern i Eskilstuna fick i september besök av tre män som erbjöd sig att beskära äppelträden i trädgården. Resultatet blev förödande, parets älskade träd förvandlades till förvridna stumpar.

– De har sågat hejvilt och träden kommer inte att ge någon frukt på flera år, om de ens överlever, säger parets son till Eskilstuna-Kuriren.

Vid besöket följde en av männen med in i huset och pratade trädgård i 40 minuter medan de andra två gick loss på träden med grensax och fogsvans. När paret efteråt upptäckte förödelsen blev de förtvivlade. Den tongivande mannen skrev dessutom en faktura på hela 23 000 kronor, något som paret vägrade acceptera. Mannen har senare stött på om betalningen och sänkt beloppet men någon betalning har inte skett.

– Förhoppningsvis har de här människorna förstått att de inte kommer att få några pengar av mina föräldrar, och slutar att jaga efter dem. De vågar knappt svara i telefon längre eller öppna ytterdörren om de inte vet som ringer på, säger sonen till tidningen.

Händelsen har polisanmälts men sonen tror inte att det blir någon utredning då föräldrarna inte betalat något.

– Det stämmer ju men de har förlorat nästan alla fruktträd. Att ersätta dem med likvärdiga skulle kosta en hel del.

Inrikes

Dom om dödsskott mot 16-åring i Göteborg

Idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot en 17-årig pojke som misstänks ha varit en av skyttarna när en 16-åring mördades i mars 2020. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården i Göteborg på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad.
I dag kommer domen mot en pojke som åtalats för dådet. Han är 17 år nu, men var bara 15 år när mordet skedde.
PREMIUM

Enligt polisen ingår dödsskjutningen i en lång konflikt mellan kriminella grupper i stadsdelen Biskopsgården. Den har på senare år till stor del utspelats mellan mycket unga personer på båda sidorna.

16-åringen som miste livet var inte alls inblandad i konflikten. Men han hade en nära släkting som haft en ledande roll i den ena grupperingen. Enligt åklagarna kan det egentligt motivet för mordet ha varit att någon ville hämnas på släktingen, skrev Göteborgs-Posten när åtalet väcktes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Oro präglar svenskarnas digitala liv

Väldigt många svenskar är oroliga för hur deras personliga integritet skyddas på nätet.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Alla gör det dagligen, men nästan alla gör det också med en gnagande oro i bakhuvudet. En ny rapport belyser svenskarnas dubbla inställning till användningen av internet och det digitala livet.
PREMIUM

94 procent av svenskarna använder internet i någon utsträckning, och hela 90 procent gör det dagligen. Men i Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2021" framkommer det också att nio av tio svenskar känner någon form av oro för sin digitala integritet på nätet.

– Det är egentligen logiskt om vi tänker på internets utveckling. Tidigare använde vi internet mest för roliga saker, nu använder vi det för viktiga. Det kan vara vårdjournaler eller barnens personuppgifter, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Oro och svarta hyreskontrakt vanligt för unga

Var fjärde ung vuxen bor hemma och var tredje oroar sig för att sin bostadssituation i framtiden, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Var tredje ung vuxen oroar sig för var de ska bo i framtiden – och lika många säger att det bidrar till att de tvekar inför att bilda familj.
– Bostadsbristen gör så mycket med ungas tro och syn på framtiden, säger Ola Palmgren på Hyresgästföreningen.
PREMIUM

Var fjärde ung vuxen i åldrarna 20 till 27 år bor hemma, visar Hyresgästföreningens senaste rapport om ungas situation på bostadsmarknaden. Det är något färre än senaste mätningen från 2019 men fortfarande på "rekordhög nivå".

– Det är jättebra att det minskar lite. Samtidigt är det en rekordhög nivå. När vi började mäta 1997 var det 15 procent som bodde hemma, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Olycka med epatraktor i Eslöv

En 16-åring skadades i en olycka med en epatraktor. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En epatraktor körde in i ett träd i Hjularöd i Eslövs kommun vid 22.20 på måndagskvällen.

I fordonet fördes två personer. En av personerna ska ha blivit fastklämd i bilen och någon av de två ska också ha fått någon form av huvudskada, enligt polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Allvarligt skadad efter sulkyolycka

En kvinna är allvarlig skadad efter en olycka utanför Hässleholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den kvinna som blev påkörd av en hjullastare utanför Hässleholm på måndagen vårdas på sjukhus.

– Hon har allvarliga skador, men inte livshotande, säger Conny Strömberg vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL