Utrikes

Støres styre: Ungt, starkt – och svårt

Norges nya regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i spetsen möter kung Harald (längst fram till höger) och kronprins Haakon. Bredvid kungen sitter statsminister Gahr Støre och bredvid kronprinsen sitter finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ledare för Senterpartiet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Ett ungt, starkt och omtyckt lag, med många namn från norr. Men Jonas Gahr Støres nya norska regering får det inte lätt, säger statsvetaren Svein Erik Tuastad.
PREMIUM

Trots att händelserna i Kongsberg, där en gärningsman dödade minst fem personer, slängde långa skuggor ägde maktskiftet rum enligt schemat på torsdagen. Erna Solbergs högerregering lämnade över till Støres allians med Arbeiderpartiet (AP) och Senterpartiet (SP).

– Vi är väldigt berörda av det som hände på Kongsberg i går, sade Støre när han presenterade sina ministrar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Splittrade protester i Sudan efter kuppförsök

Utrikes
Utrikes

Hundratals demonstrerade i Sudans huvudstad Khartum på lördagen, med krav på att landets övergångsregering avsätts. Flera demonstranter krävde att militär tar över makten i landet.

Sudan styrs sedan 2019, då den långvarige och hårdföre presidenten Omar al-Bashir störtades efter omfattande protester, av ett övergångsstyre bestående av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Lördagens demonstrationer organiserades av en utbrytargrupp ur den allians som ledde protesterna mot al-Bashir. Men meningsmotståndare hävdar att protesten drivits av militär och säkerhetsstyrkor, och involverat tidigare regimtrogna.

Spänningarna mellan det civila och militära i övergångsstyret har ökat sedan sudanesiska myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september. Enligt flera regeringsrepresentanter var det anhängare till al-Bashir som låg bakom angreppet.

För drygt två veckor sedan demonstrerade tusentals personer till förmån för ett civilt styre.

Utrikes

Myanmars juntaledare utesluts från Asean-möte

Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ledaren för Myanmars militärjunta, Min Aung Hlaing, bjuds inte in när den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean sammanträder i slutet av oktober.
Juntan är "besviken" över beslutet.

Brunei, som är ordförandeland under mötet, meddelar att en opolitisk representant får närvara för Myanmars räkning i juntans frånvaro.

Medlemsländernas utrikesministrar kom till beslutet under ett blixtinkallat möte under fredagen, efter att Aseans särskilda sändebud till Myanmar nekats träff med tidigare ledaren Aung San Suu Kyi, som avsattes under en militärkupp den 1 februari.

Beslutet är sällsynt för Asean, som oftast håller en mer inkluderande policy för sina tio medlemsländer.

På Twitter skriver Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi att Myanmar "inte bör tillåtas representeras på sådan politisk nivå förrän landet återupprättat sin demokrati".

Myanmars juntastyrda utrikesdepartement svarade på lördagen på beslutet:

"Myanmar är extremt besviken och motsätter sig å det kraftfullaste resultatet vid det extrainkallade utrikesministermötet." Myanmars militärjunta hävdar att beslutet strider mot Aseans mål.

Minst 1 100 personer har dödats i oroligheter i Myanmar sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.

Utrikes

Upplopp i ryskt fängelse efter tortyrutredning

Ett av Rysslands strängare fängelser, i Pokrov öster om Moskva. Här sitter bland andra oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Foto: Kirill Zarubin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryska myndigheter utreder minst 200 fångar som ska ha deltagit i ett upplopp i ett fängelse i sydvästra Ryssland på fredagen. Fångarna ska ha skadat sig själva för att uppmärksamma övergrepp.

Enligt den ryska federala utredningsmyndigheten deltog minst 200 fångar i ett "massupplopp" i fängelset som ligger i staden Vladikavkaz.

Enligt den federala fängelsemyndigheten började upploppet efter att två fångar motsatt sig en planerad genomsökning. Men enligt den medborgarrättsliga organisationen Gulagu.net, som har ett nätverk av källor inom det omfattande fängelseväsendet, började det hela med att fångarna skadade sig själva för att uppmärksamma övergrepp i fängelset.

Skadade sig själva

Enligt en källa slog fångvaktarna de intagna med gummibatonger.

"För att få stopp på övergreppen skar fångarna upp sina egna vener", skriver organisationen i meddelandetjänsten Telegram.

Oroligheterna utspelar sig bara ett par veckor efter att över 1 000 filmer som visar övergrepp och tortyr läckt ut från den ryska fängelsesystemet. En av filmerna visar en man vid en sjukhussäng som skriker medan fängelsevakter våldtar honom med en pinne vid ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Utreds

Fem personer har sedan dess avskedats. En av dem var chefen för fängelsets sjukhus. Även den regionale fängelsechefen fick gå "på grund av allvarliga misstag", enligt Rysslands federala fängelsemyndighet.

Den federala utredningsmyndigheten, som utreder alla allvarliga brott i Ryssland, har sagt att den granskar uppgifterna. Myndigheten utreder även organiseringen av upploppet, ett brott som kan kosta åtta till 15 år i fängelse.

Utrikes

Polis om pilbågsdåd: "Sjukdomskoppling stärkt"

Polisinspektör Per Thomas Omholt på fredagens pressträff om Kongsbergsdådet.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Hypotesen om att pilbågsdådet i Kongsberg var religiöst motiverat har försvagats, säger polisen på en pressträff. I stället tyder allt mer i utredningen på att häktade Espen Andersen Bråthen är psykiskt sjuk.

Efter dådet i onsdags, då fem personer dödades när Espen Andersen Bråthen beväpnad med bland annat pilbåge gick till attack, väcktes frågan om Bråthens konvertering till islam.

– Det är en av hypoteserna i efterforskningen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en pressträff under lördagen.

Men det finns uppgifter som tyder på att han inte konverterat fullt ut, enligt polisen.

– Efterforskningen styrker hypotesen att han kanske inte gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen och religionen. Hypotesen att han konverterat till islam har försvagats, säger Omholt.

I stället har teorin om sjukdom som orsak stärkts, och att dådet begåtts utan att någon annan part varit inblandad.

– Inget i efterforskningen tyder på att han pratat med någon eller samarbetat med någon, säger Per Thomas Omholt och fortsätter:

– Tvärtom verkar det som att det handlar om en person som haft lite kontakt med andra.

Haft kontakt med vård

Till norska TV2 sade mannens advokat Fredrik Neumann tidigare under lördagen att han "håller med om de preliminära slutsatser och bedömningar som polisen gjort i ärendet".

Enligt Neumann var det han som krävde en fullständig rättsmedicinsk undersökning av Bråthen, som nu hanteras av sjukvården.

En mindre rättsmedicinsk undersökning gjordes redan 2020.

– Resultatet av den önskar vi inte säga något om. Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, säger Per Thomas Omholt under pressträffen.

Den misstänkte har haft kontakt med vården ett antal gånger under flera års tid. Nu vill statsförvaltaren (motsvarande länsstyrelsen i Sverige) i Oslo och Viken undersöka hur sjukvårdens hanterat den misstänkte.

Statsförvaltaren skriver i ett mejl till NTB att de redan varit i kontakt med både den kommunala sjukvården och specialistvården.

Äldre offer

Över 50 vittnen har hittills förhörts, polisen har också pratat med många fler i området. Utredningen och vittnesförhören styrker det Espen Andersen Bråthen själv förklarat i förhör. Han erkänner händelseförloppet, men inte straffskyldighet.

Från att polisen fick in det första larmet klockan 18.12 på onsdagskvällen till att Andersen Bråthen greps hann han döda fyra kvinnor och en man, alla över 50 år. Tre av offren var 75 år eller äldre.

Enligt åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen rör det sig om slumpmässigt valda offer.

Utrikes

Squid game obehaglig påminnelse för skuldsatta

Bild från serien 'Squid game', där skuldsatta koreaner spelar om pengar med livet som insats.
Foto: Youngkyu Park/Netflix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har blivit Netflix mest populära serie hittills. Men skräckdramat där skuldbelagda koreaner tävlar om pengar med livet som insats påminner Lee Chang-Keun om hans egna ekonomiska tragedier.
– Vissa scener var väldigt svåra att se på, säger han.

En man förlorar jobbet när en bilfabrik lägger ned. Flera hundra av de tusentals sparkade arbetarna ockuperar fabriken för att demonstrera mot uppsägningarna. Polisen stormar fabriken och det blir våldsamt.

Scenen flimrar förbi i ett avsnitt av Netflix senaste supersuccé, det sydkoreanska dramat "Squid game" som trots språkbarriären kommit att bli strömningstjänstens mest sedda serie hittills.

När seriens huvudperson, skuldbelagda och spelberoende Seong Gi-Hun, fick sparken från fabriken började hans liv förfalla. Desperat efter pengar anmäler han sig till ett mardrömsspel , där hundratals andra koreaner i skuld leker barndomslekar med livet som insats.

Bilfabriken Dragon Motors har aldrig funnits i verkligheten. Men scenen där en bilfabrik ockuperas av nyligen avskedade anställda träffar en nerv hos Lee Chang-Keun, som var en av 2 600 anställda som 2009 sparkades från bilfabriken Ssangyong.

Namnet Dragon Motors tros dessutom vara en blinkning mot händelserna på Ssangyong, vars namn betyder "dubbel drake".

Dödsfall efter varsel

Likt huvudpersonen i "Squid game" blev Lee Chang-Keun både deprimerad och ekonomiskt utsatt efter att ha förlorat sitt arbete på fabriken 2009.

– I "Squid game" får man se karaktärer kämpa för att överleva efter att ha förlorat jobbet, de sliter på hak som serverar friterad kyckling eller jobbar med att köra hem fulla personer i deras egna bilar, säger Lee Chang-Keun.

– Det påminner mig om en av mina kollegor som dog, säger han.

Efter en långdragen rättslig tvist återanställdes flera anställda igen, bland dem Lee Chang-Keun. Men flera av de uppsagda hade vid det laget redan hamnat djupt nere i misären.

En studie från Korea University visar minst 28 före detta Ssangyong-anställda eller deras anhöriga dog av självmord eller svår sjukdom efter uppsägningarna. Många fick diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, av våldsamheterna som följde protesterna.

Enormt skuldberg

Sydkoreas utveckling efter Koreakriget på 50-talet är spektakulär. Som en av världens främsta exportörer av halvledare och skärmar har den digitala revolutionen inneburit enorm ekonomisk tillväxt. Kulturella fenomen som K-pop har förankrat landet som en av Asiens mest framgångsrika ekonomier. Men för många sydkoreaner har jakten på ökat välstånd kommit med stora skulder.

Bostadspriserna har skjutit i höjden, det är allt svårare att få jobb och hushållsskulderna uppgår till motsvarande 13 biljoner kronor, mer än landets samlade årsproduktion. Den ekonomiska situationen tros till exempel vara anledningen till varför barnafödandet är på rekordlåga nivåer.

De ökade klassklyftorna i Sydkorea har behandlats i flera kulturella yttringar de senaste åren. År 2019 blev filmen "Parasit", som visar hur en fattig familj försöker infiltrera ett rikt hushåll, den första film på annat språk än engelska att vinna kategorin "Bästa film" på Oscarsgalan.

För Kim Jeong-Wook, som deltog tillsammans med Lee Chang-Keun i protesterna mot uppsägningarna i Ssangyong, har det inte gått att se mer än ett avsnitt "Squid game".

– Det var för traumatiskt för mig, säger han.

Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangyong Motors 2009. Arkivbild.
Uppsagda arbetare ockuperade bilfabriken Ssangyong Motors 2009. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Lee Chang-Keun och Kim Jeong-Wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Lee Chang-Keun och Kim Jeong-Wook på bilfabriken Ssangyong Motors i Pyeongtaek, Sydkorea 2014.
Foto: Kang Jong-min/ewsis via AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

Politikers säkerhet ses över efter terrormord

Blommor utanför den kyrka där David Amess knivhöggs till döds på fredagen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Säkerheten för brittiska parlamentsledamöter ses över efter fredagens knivattack som dödade politikern David Amess.
Polisen kallar mordet för terrordåd.

Storbritanniens högsta politiker har på lördagen besökt metodistkyrkan i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, där den konservative parlamentsledamoten sir David Amess knivhöggs till döds under fredagen.

Amess befann sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand, något han regelbundet gjort på flera olika platser i hemmavalkretsen i flera år, när han attackerades.

Premiärminister Boris Johnson, oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer och talmannen Lindsay Hoyle lade alla ned blommor vid brottsplatsen.

En 25-årig man som greps direkt efter attacken misstänks för mordet, som polisen kallar ett terrordåd.

"Den tidiga utredningsfasen har visat att ett möjligt motiv kan kopplas till islamistisk extremism", skriver polisen i ett uttalande. Utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism.

Säkerhetsbrister

Nu väcks frågor om säkerheten för parlamentsledamöter.

– Vi måste försäkra att politiker är säkra, att människor som jobbar för dem är säkra, att deras familjer är säkra och att folk i underhuset är säkra, säger Lindsay Hoyle, talman i det brittiska parlamentets underhus till BBC.

Enligt BBC så har talmannen haft möten med inrikesministern Priti Patel om vilka åtgärder som behövs och det ska också pågå en översyn av säkerheten.

Parlamentsledamoten Tobias Ellwood anser att säkerhetsåtgärder behövs och att möten med väljare bör pausas tills en säkerhetsöversyn har gjorts.

– Jag skulle rekommendera att inga parlamentsledamöter har direkt kontakt, säger han till BBC Radio 4.

De som kände David Amess tror dock inte att han hade gått med på att få extra skydd vid sina möten med väljare.

Lugnt gripande

– Jag tror inte att han hade gått med på det, säger Kevin Buck, konservativ rådman i Essex.

Den 25-årige mannen som greps misstänkt för mord på plats efter knivattacken, väntade enligt The Times själv utanför kyrkan och lät sig lugnt gripas. Polisen uppger att ingen annan var inblandad i dådet.

Larmet om knivdådet kom vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats, men Amess liv gick inte att rädda och han avled inne i kyrkan.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, och beskrev honom som "en av de snällaste och vänligaste personerna inom politiken".

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar och för olika valkretsar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

Fler politiska mord

– När jag blev parlamentsledamot 2017 var han den första som välkomnade mig och visade mig runt, säger Giles Watling, konservativ parlamentsledamot för Clacton till BBC.

Politiska mord har inträffat tidigare i Storbritannien. Mest uppmärksammat senaste åren var dödsskjutningen av Labourledamoten Jo Cox i Bristell utanför Leeds 2016.

Hon dödades av en då 52-årig man som hyste starka nazistsympatier och som såg henne som fiende för att hon var motståndare till brexit. Mordet som inträffade strax före brexitvalet fick den bittra valrörelsen att tillfälligt ta en sorgepaus.

Efter fredagens mord säger Cox änkeman Brendan Cox enligt The Guardian att "nu kommer alla minnen tillbaka: Smärtan och förlusten men också hur mycket kärlek vi fick. Jag hoppas att vi kan göra samma sak för David nu".

Martin Yngve/TT

Jonas Grönvik/TT

Grim Berglund/TT

Helena Björk/TT

Utrikes

CDU-källa: Valfiaskot har inte sjunkit in än

På väg bort.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands kristdemokrater är svårt sargade efter ett historiskt uselt val. Angela Merkels avgång sätter punkt för ett 16 år långt regeringsinnehav för CDU, och nu måste det tidigare ohotade maktpartiet landa i den ovana rollen som opposition.
– Det kommer att bli en lång process, säger en källa i förbundsdagen till TT.
PREMIUM

När Angela Merkel för tre år sedan varnade för att CDU kan förlora sin ställning som folkparti kunde få partiföreträdare ens i sina värsta mardrömmar föreställa sig 2021 års valresultat: 24,1 procent.

Medan förbundskanslerns sorti markerar slutet på ett 16 år långt kristdemokratiskt maktinnehav i Tyskland ser partiledarefterträdaren Armin Laschet efter valfiaskot ut att bli kortvarig på sin post. Kansler blir han nog aldrig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Frankrike hedrar halshuggen lärare på årsdag

Tyst minut hölls på franska skolor för att hedra mördade historielärare Samuel Paty.
Foto: Bob Edme/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det är på dagen ett år sedan historieläraren Samuel Paty mördades av en extremist i en förort utanför Paris. Detta efter att ha visat karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet.
PREMIUM

Dådet satte stora spår i Frankrike och föranledde debatter om sekularitet och fördömanden av islamistiska yttringar. Frankrikes president Emmanuel Macron sade efter dådet att landet inte ska "ge upp teckningar", vilket orsakade en smärre diplomatisk kris mellan Frankrike och muslimska länder som Turkiet, Libyen och Tunisien.

Franska skolor höll i veckan tyst minut för Paty, som var 47 år när han halshöggs på öppen gata i närheten av skolan han undervisade på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL