Annons

Ungerska fans stängs av efter Wembleybråk

Det var skandalscener på Wembley mellan England och Ungern i tisdags. Nu meddelar det ungerska fotbollsförbundet att man stänger av flera bråkmakare i två år.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ungerska fans hamnade i bråk med publikvärdar och poliser i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.
Ungerska fans hamnade i bråk med publikvärdar och poliser i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.Foto: Nick Potts/AP/TT

Strax efter avspark i tisdagens VM-kvalmatch i fotboll mellan England och Ungern (1–1) på Wembley i London utbröt tumult på läktarplats. Dussintals av de omkring tusen bortasupportrarna på Ungerns läktarsektion attackerade några publikvärdar som tvingades backa innan polisen kom till undsättning med batonger. Bråket pågick i flera minuter innan ordningen återupprättades.

En ungersk supporter greps i samma veva för att ha fällt rasistiska kommentarer till en publikvärd.

Två års avstängning

Annons

Redan två dagar senare meddelar alltså Ungerns fotbollsförbundet (MLSZ) straffet för några av de inblandade.

– Flera våldsverkare som identifierades på platsen av säkerhetsvakter har blivit avstängda i två år från att besöka idrottsevenemang, enligt bestämmelserna i idrottslagen, säger en talesperson för förbundet.

Hur många huliganer det handlar om är oklart; det pågår alltjämt utredningar. Fler avstängningar kan med andra ord vara att vänta.

Inte första gången

Händelserna på Wembley är bara den senaste i raden av skandaler kopplat till Ungern. I VM-kvalmötet mellan Ungern och England i Budapest i september fick de engelska spelarna Raheem Sterling och Jude Bellingham motta rasistiska tillmälen från publiken. Det ledde till att Ungern tvingades spela förra VM-kvalmatchen mot Albanien inför tomma läktare. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) dömde Ungern till att spela en match inför tomma läktare efter att det förekommit rasistiska smädelser och homofobiska banderoller på läktarplats i samband med sommarens EM-matcher i Budapest.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons