GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Daut räddades kvar av juryn

"Världens bästa låtar" var temat för kvällen i den tredje fredagsfinalen i "Idol". För Daut Ajvaz höll resan på att ta slut, men juryn bestämde sig för att slänga ut sin livboj och rädda kvar honom i tävlingen.
Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 02:49
Daut Ajvaz hade skrapat ihop minst röster till fredagens veckofinal i "Idol", men räddades kvar av juryns livboj.
Daut Ajvaz hade skrapat ihop minst röster till fredagens veckofinal i "Idol", men räddades kvar av juryns livboj.
Foto: Jessica Gow/TT

Det är utifrån Rolling Stone Magazines lista över de 500 bästa låtarna genom tiderna som "Idol"-deltagarna gjort sina val. Först ut var en av den här säsongens stora förhandsfavoriter Annika Wickihalder, som haft det lite motigt hos juryn de senaste fredagarna.

Men med hennes tolkning av Aretha Franklins "Respect" var ordningen återställd. Stående ovationer och idel superlativ från juryn.

– Vilket lyft, dubbelturbo, Annika for president, sa Anders Bagge bland annat.

Även Birkir Blær, som sjöng Sam Cookes "A change is gonna come", fick juryn att ställa sig upp – Alexander Kronlund till och med på bordet. Birkir hyllades även den här veckan som en sångare i världsklass och Bagge hotade med att klippa hans pass så att han inte ska kunna åka tillbaka till Island.

"Mer desperation"

På Rolling Stone lista över världens genom tiderna bästa låtar finns Robyns "Dancing on my own" på 20:e plats. Den tolkades på fredagskvällen av Philip Ström som fick godkänt även om juryn efterlyste mer desperation och närvaro.

Jacqline Mossberg Mounkassas Beyoncelåt fick däremot jurymedlemmarna att närmast råka i luven på varandra. Ett "håll käften-nummer" – dock alldeles för likt Beyonce, menade Kronlund och hänvisade till "Sikta mot stjärnorna". Kishti Tomita var oenig och kallade henne "queen".

Även den här fredagen fick programmet besök av internationella toppartister. Italienska Eurovision-vinnarna Måneskin framförde både nya singeln ”Mammamia” och superhitten ”I wanna be your slave”.

Lång väntan

För Daut Ajvaz och Amena Alsameai blev väntan lång den här kvällen och till slut var det Amena som lade beslag på den sista platsen. Daut tog chansen på livbojen och lyckades mot alla odds blidka juryn med sin sköra version av The Beatles "Yesterday".

– Vi hade bestämt oss för ett nej, men det var så vackert, magiskt och fick mig nästan att börja gråta – och jag gråter aldrig offentligt, sa Katia Mosally.

Livbojen betyder att Daut säkert är kvar i tävlingen även nästa vecka.

Kristina Erkenborn/TT

Annika Wickihalder knockade juryn med sin Aretha Franklin-tolkning.
Annika Wickihalder knockade juryn med sin Aretha Franklin-tolkning.
Foto: Jessica Gow/TT
Italienska rockgruppen och Eurovision-vinnarna Måneskin intervjuas av Pär Lernström.
Italienska rockgruppen och Eurovision-vinnarna Måneskin intervjuas av Pär Lernström.
Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: De är kvar i "Idol"

Fakta: De är kvar i "Idol"

Amena Alsameai, 20 år, Vimmerby

Lana Sulhav, 23 år, Malmö

Fredrik Lundman, 29 år, Piteå

Annika Wickihalder, 20 år, Örnsköldsvik

Philip Ström, 24 år, Åshammar

Birkir Blær, 21 år, Göteborg

Emma Petersson Håård, 19 år, Malmö

Jacqline Mossberg Mounkassa, 23 år, Stockholm

Daut Ajvaz, 18 år, Trollhättan

Erik Elias Ekström, 28 år, Kungälv

Sunny Taylor, 20 år, Billeberga

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.