GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han filmade vargarna: ”Mäktigaste känslan”

Jägaren Magnus Hellström fångade de åtta vargarna på film under ett jaktpass på Linderödsåsen.
Skåne • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 23:10
Foto: Magnus Hellström

– Hade du frågat mig för en vecka sedan hade jag inte sagt att jag någonsin skulle vara med om en sådan här grej, säger han.

Det var i tisdags kväll som det otänkbara inträffade. Magnus Hellström var och jagade vid Linderödsåsen tillsammans med en kamrat och hade redan innan det mörknade fällt en dovhjort. Men för att hjälpa markägaren, som haft problem med bökande vildsvin, beslöt de sig för att stanna kvar och se om det skulle komma några grisar.

Just som Magnus Hellström ville lämna jakttornet för att ta sig hem fick han ett sms från sin jaktkamrat.

– ”Sitt kvar ett tag för det kommer grisar i skogen”, skrev han. Och det var ju det vi var ute efter så jag satte mig ner igen och tog upp min värmekikare.

”Där kommer ju en hund”

– Det första jag fick se när jag tog upp den var något som jag reagerade på som ”där kommer ju en hund springandes”, men när jag svepte till vänster med kikaren bortåt där min dovhjort låg så stod där ytterligare sju hundliknande varelser. Jag konstaterar ganska snabbt att det där är inga hundar, det är vargar, berättar Magnus Hellström.

Hellström satte då igång inspelningsfunktionen på sin värmekikare.

– Jag skrev till min kompis med en gång, ”här står åtta vargar runt dovhjorten”, och då svarade han mig, ”Det var det jag såg, men jag vågade inte skriva det”. För hade jag inte sett dem hade jag nog tyckt att han var lite sådär... Åtta vargar liksom, det är ju ingen som kunnat föreställa sig det, säger Magnus Hellström.

Han började göra ljud ifrån sig uppe i jakttornet för att skrämma bort vargarna.

– Man såg på dem att de tyckte det var otäckt. Sju av vargarna lufsade in i skogen men den åttonde ville gärna inte lämna, säger han.

Vargarna började yla

Han och kamraten började då att tillsammans gå mot hjorten från sina respektive jakttorn.

– Jag sade ju det till han att jag tänker inte gå ner själv och hämta den dovhjorten. Jag tror inte det är många i vårt avlånga land som hade gjort det frivilligt.

Först när de var drygt 60 meter därifrån sprang även den siste vargen iväg.

– Så fort den kommer in i skogen lägger den upp ett yl och alla de andra vargarna svarar.

– Du kan ju själv tänka dig hur det låter när åtta vargar står och ylar inom hundra meter från dig, det var nog den absolut mäktigaste känslan. Det trodde jag aldrig jag skulle vara med om. Bara det ljudet är isande, säger Magnus Hellström.

Genom Magnus Hellströms film har länsstyrelsens vilthandläggare nu kunnat bekräfta att vargparet på Linderödsåsen fått valpar.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.