GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mittbacksklippan stannar i Vittsjö

Tungt meriterade mittbacksstjärnan Clare Polkinghorne fortsätter i Vittsjö. Den australiensiska försvarsklippan har skrivit på ett nytt kontrakt och blir klubben trogen i ytterligare två säsonger.
FOTBOLL • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 09:43
Clare Polkinghorne spelare i Vittsjö även kommande säsonger.
Clare Polkinghorne spelare i Vittsjö även kommande säsonger.
Foto: Stefan Sandström

– Jag trivs väldigt bra här och gillar verkligen att spela i Vittsjö. Klubben, laget ... det är en speciell miljö. Alla känner sig välkomna och viktiga och vi kämpar alltid för varandra, säger Polkinghorne.

På meritlistan har Polkinghorne över 130 landskamper för Australien (ofta som lagkapten) och hon har spelat fyra VM och två OS. I Tokyo tidigare i år ingick hon i truppen som åkte ut mot Sverige i semifinal och till slut blev fyra i turneringen.

Polkinghorne åkte på en fotskada i gruppspelet och startade varken kvarts- eller semifinalen (hon kom dock in mot Sverige), men hon var med i bronsmatchen mot USA.

– OS var en bitterljuv upplevelse. Att vara med i OS är vad alla siktar på, det är världens mest prestigefyllda tävling. Och vi presterade bättre än vad Australien någonsin gjort tidigare. Samtidigt tyckte vi att vi presterade tillräckligt bra för att nå ännu längre, så när vi lämnade turneringen var vi lite besvikna, säger Polkinghorne.

Clare Polkinghorne pressas av Kosovare Asllani i OS-semifinalen mellan Australien och Sverige, en match Sverige vann med 1-0.
Clare Polkinghorne pressas av Kosovare Asllani i OS-semifinalen mellan Australien och Sverige, en match Sverige vann med 1-0.
Foto: Kiichiro Sato

Vittsjöledningen jublar nu när mittbacksstjärnan bestämt sig för att stanna i klubben.

– Superkul! Hon är en kvalitetsspelare, en av de bästa i Allsvenskan. Hennes spelförståelse är bland de bästa i Allsvenskan, hon är lugn med bollen och blir sällan stressad, säger Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.

Polkinghorne har imponerat i Vittsjös mittlås och känner sig nöjd med vad hon presterat i klubben. Eller ganska nöjd. För trots flera starka insatser fokuserar hon hela tiden på vad som kan bli bättre.

– Jag är alltid min egen skarpaste kritiker. En del av att vara professionell är att alltid sträva efter att bli bättre, att inte känna sig nöjd. Visst, jag är ganska glad över mina insatser i ... de flesta matcherna. Men jag vill definitivt bli bättre och känner att jag kan komma upp ett par nivåer till, säger Polkinghorne.

Vittsjö ligger inför helgens match hemma mot Hammarby sexa i Allsvenskan, men drömmen om att nå tredjeplatsen (och en möjlighet att spela Champions League) är inte helt död.

– För oss gäller det bara att ta så många poäng vi kan, man vet aldrig vad som händer, säger Polkinghorne, som på sikt vill spela Champions League med Vittsjö.

– Du vill alltid spela i de största turneringarna och klubben har Champions League som ett mål. Vittsjö har potential att bli ännu bättre och jag ser fram emot att vara en del av den resan.

För 32-åriga Polkinghorne ligger fullt fokus på Vittsjö och just nu är tankarna på i första hand Hammarbymatchen. Men i bakhuvudet finns VM på hemmaplan i Australien 2023. Medaljmissen på OS innebär att hemmanationen kommer att vara revanschsugen, menar Polkinghorne.

– Det tände en eld inför kommande turneringar. För min egen del är det viktigt att vara i rätt miljö, en miljö där jag trivs på och utanför planen och har bästa tänkbara träningsförutsättningar. Och allt det stämmer med vad jag har hittat här i Vittsjö. Jag hoppas vi kan växa som grupp och att jag kan fortsätta prestera på en nivå som ger mig möjlighet att spela de stora turneringarna med landslaget de kommande åren.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.