GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nämnd ska behandla gymnasiegranskning

SKR har granskat de höga kostnaderna för Osbys gymnasieverksamhet. Nu har barn- och utbildningsnämnden fått i uppdrag att hantera resultatet av granskningen.
Osby • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 19:07
Barn- och utbildningsnämnden ska återkoppla i maj nästa år.
Barn- och utbildningsnämnden ska återkoppla i maj nästa år.

Gymnasiekostnaderna i Osby kommun är höga jämfört med andra kommuner. Därför fick Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i början av sommaren uppdraget från kommunstyrelsens arbetsutskott i Osby att göra en genomlysning av kommunens gymnasieverksamhet.

Genomlysningen visar en rad olika siffror och jämförelser. Ett exempel är att nettokostnadsavvikelsen för gymnasieskolan är nästan 22 procent, det vill säga att den kostar nästan 22 procent mer än andra jämförbara kommuner. I kronor handlar det om nästan tolv miljoner.

I granskningen föreslås flera rekommendationer för framtiden. Exempelvis att det behövs en gemensam bild av nuläget och utbildningskostnaderna, något som granskarna tycker saknas för närvarande. Utifrån det underlaget rekommenderas sedan att en vision för gymnasieverksamheten tas fram. Även tydligare styrning efterfrågas.

När kommunstyrelsen sammanträdde i veckan fick barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att arbeta vidare med granskningsresultatet.

– Alla genomlysningar som görs ger oss mer att jobba med. Det är väldigt välkommet och SKR plockade fram många intressanta punkter, säger nämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M) och fortsätter:

– Nu har nämnden fått i uppdrag att titta över, kommentera, förklara vissa punkter och föreslå eventuella åtgärder.

Vad tycker du sticker ut i genomlysningen?

– Kostnadssidorna, men man måste prata om resultaten också. Vi har fantastiska resultat, det kanske är okej med en hög kostnadsbild om man levererar också, funderar han.

I maj nästa år bör nämnden ha en bild över söktrycket till nästkommande läsår. Det är också då en rapport ska vara klar med anledningen av genomlysningen.

– Det är många aspekter och bitar att titta på, konstaterar Ivarsson (M).

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) säger att han med spänning ser fram emot vad nämnden kommer fram till och att Ekbackeskolan har en ”bra verksamhet med goda resultat” i dagsläget.

– De stora frågeställningarna är varför nettokostnadsavvikelsen är på 22 procent och förklaringar till den höga lärartätheten, säger Larsson (C).

Granskningen har gjorts dels i form av kostnadsanalyser, dels intervjuer med politiker och tjänstemän. Gymnasiesärskolan har redovisats för sig och vuxenutbildningen har inte ingått.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.