GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Planer på nytt boende i Tyringe

Byggföretaget Emrahus vill bygga ett LSS-boende för barn och unga i Tyringe. Om det blir verklighet blir detta det åttonde LSS-boendet i Tyringe som drivs av omsorgsföretaget Humana AB.
Tyringe • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskottet ger ett ”positivt förhandsbesked” till sökanden Emrahus AB, som vill bygga ett LSS-boende för barn och unga vid Torupsvägen i Tyringe.

Förhandsbeskedet är ett ”bygglov light” för att från sökandens sida först se om förutsättningar för att bygga finns, säger Kenny Hansson (M).

– Vi ställer oss positiva till deras idé, men vi vill ha en formell bygglovsansökan efter detta.

De två fastigheterna på Torupsvägen som Emrahus vill bygga på är idag obebyggda.

Fastigheterna planeras slås ihop till en, då det enligt detaljplanen endast får bebyggas på 25 procent av tomten. Resten ska utgöras av utomhusmiljö.

”Sökande har för avsikt att sammanlägga fastigheterna (...) till en fastighet för att uppnå önskad byggrätt enligt gällande detaljplan”, står i tjänsteskrivelsen.

Fastigheterna ägs idag av kommunen, och kommer säljas till byggföretaget Emrahus, om bygglov och andra beslut går igenom.

Landskronaföretaget Emrahus AB är ett byggföretag inriktade på just LSS-boenden.

Tilltänkt verksamhetsutövare är Humana AB, ett omsorgsföretag som sedan tidigare har åtta etablerade LSS-boenden i Hässleholms kommun. Sju av dem ligger i Tyringe och ett i Tormestorp (semestervilla).

Kenny Hansson (M).
Kenny Hansson (M).
Foto: Sofia Åström/Arkiv

Finns behov av LSS-boende i Tyringe?

– Vi har inte tagit ställning till det alls. Vi har inte mandat att säga nej om det inte finns ett behov heller. Vi kan bara ta ställning till om det är möjligt att bygga enligt PBL (plan- och bygglagen), säger Kenny Hansson (M).

Kenny Hansson och Lars Olsson (C) i arbetsutskottet yrkar alltså bifall till förvaltningens förslag om att ge ett positivt förhandsbesked.

Tidigare har Ulf Berggren (SD), förste vice ordförande tekniska, lämnat en invändning gällande Emrahus ansökan, och anser att boendet blir för nära riksväg 21 och Torupsvägen: ”...och i fall nu någon på LSS boendet skulle förirra sig ut, sätter de sig själva i livsfara med närheten till vägarna.”, skriver han i invändningen.

Arbetsutskottets Paul Thurn (SD) anser även han att fastigheten är belägen för nära vägen, reserverar sig mot förslaget och yrkar för avslag.

– Vi andra är ju överens om förvaltningens bedömning är rimlig. Närheten till vägen får ju verksamhetsutövaren ansvara för, säger Kenny Hansson.

Bella BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.