GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vargflocken oroar grannar: ”Vågar inte låta barnen gå ut”

De åtta vargar som har synts till runt Östra Sönnarslöv och Huaröd delar bygden. Vissa vill att de ska få springa fria medan andra vill att länsstyrelsen ska flytta på flocken.
KRISTIANSTAD • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 20:02
Sven Anderberg funderar kring hur vargarna kommer att påverka djuägare. Zarah Vigård i Huaröds lanthandel, har själv inte sett vargarna, som ska röra sig runt hennes hem.
Sven Anderberg funderar kring hur vargarna kommer att påverka djuägare. Zarah Vigård i Huaröds lanthandel, har själv inte sett vargarna, som ska röra sig runt hennes hem.
Foto: Tommy Svensson

Länsstyrelsen bekräftade under fredagen att de djur som fångades på bild i trakterna av Östra Sönnarslöv är vargar. De båda vargar som sedan 2021 hävdar revir i Skåne är en hona från Östergötland och en hane från Västmanland, enligt Naturskyddsverket.

Nu har de fått sex valpar.

I samhällena norr om Degeberga råder det delade meningar kring vad man bör göra med vargfamiljen. Vargens vara eller icke vara är en känslig fråga.

– Det är kul. Jag har inte sett de själv, men folk som kommer in här har sagt att de brukar springa utanför mitt hus så det är ju lite spännande, säger Zarah Vigård som jobbar som butiksbiträde i Huaröds lanthandel.

Sven Anderberg står vid butiksdisken och bryter in:

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag tänker på de som har djur. De är ju otrygga, men sen har det ju funnits varg här i Huaröd tidigare, säger han.

Vad tycker ni att man borde göra med vargarna då?

– De har ju blivit många på en gång. Det kanske är det som är problemet. Är det en eller två vargar så kanske man kan hantera det, men när det är så många så blir det ju svårt att hålla koll, säger Sven Anderberg

– Och till nästa år kanske de är 16 stycken, lägger han till.

Pelle Sandklef tycker att man ska lämna vargarna ifred.
Pelle Sandklef tycker att man ska lämna vargarna ifred.
Foto: Tommy Svensson

Utanför butiken hittar vi Pelle Sandklef. Han tycker att man ska lämna vargarna ifred.

– De har ju varit här länge, nästan hela året. Man kan inte gärna skjuta av några då blir det ju slakt, menar Pelle Sandklef

Även fast de nu är åtta stycken till antalet?

– Så länge de inte går på tamdjuren så tycker jag inte man ska göra något. Om de gör det får man flytta på dem, men jag tycker inte man ska avliva någon varg, säger han bestämt.

Carina Olsson med två av sina hästar. En stenkast bort har hon hittat kadaver efter vargarnas framfart.
Carina Olsson med två av sina hästar. En stenkast bort har hon hittat kadaver efter vargarnas framfart.
Foto: Tommy Svensson

Någon kilometer norr om Huaröd bor Carina Olsson med familj, hund och hästar. Hon är orolig både för sina barn och sina fyrbenta vänner.

– På fältet här bakom hästarnas hage har vargarna haft ihjäl flera hjortar och rådjur, säger hon bekymrat.

– Och bara några meter därifrån går min dotters skolbuss, men jag vågar inte låta henne stå där själv som det är nu, säger hon och blickar bort mot det höstliga fältet.

Trots en rädsla för att hennes barn och djur ska råka illa ut för vargen, är Carina inte heller hon säker på vad hon tycker att man bör göra med vargflocken.

– De är ju fina djur och det hade varit synd om de skulle avlivas. Men som det är nu vågar jag inte låta barnen gå ut själva. Och hästarna tar jag ut mycket senare än vad jag annars brukar.

Ebbe Gertten
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.