GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi har behållit alla Börjes recept”

Nybakat varje dag är parollen. Biskvier, semlor, wienerbröd eller gräddtårta. Smörgåsar, surdegsbröd eller en paj. Här har det knådats, gräddats och ätits frukost och fikats i många år. Nu fyller Börjes konditori 70 år.
Osby • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Carl-Fredrik Andersson, konditor, Börjes konditori i Osby, gör petit choux.
Carl-Fredrik Andersson, konditor, Börjes konditori i Osby, gör petit choux.Foto: Susanne Gäre

– Från början var det mest konditori. Folk bakade inte så mycket hemma på 60-talet och gick på kondis för att dricka kaffe och äta bakelse eller en god kaka. Nu har verksamheten breddats och vi har exempelvis många kunder som vill ha lunch, baguetter, smörgåstårtor, säger Carl-Fredrik Andersson, konditor på fiket sedan 35 år, alltså konditoriets halva levnadstid.

Det började nämligen för 70 år sedan. Då startade Börje Kristensson ett konditori på Järnvägsgatan i Osby som fick namnet Börjes. Konditoriet gick bra och flyttade till nya lokaler 1959. Då gick flytten till Postgatan, där fiket finns än idag.

I år fuller Börjes konditori 70 år.
I år fuller Börjes konditori 70 år.Foto: Susanne Gäre

– Inredningen är identisk. Fast vi renoverar fortlöpande, men det där gör vi diskret, säger Carl-Fredrik Andersson, som är ingift i familjen med Börjes dotter.

Flyttade från Lund

Carl-Fredrik och hustrun Gunilla flyttade till Osby från Lund 1987.

– Vi hade ju med oss lite idéer från storstaden, men det passade inte alls här, skrattar Carl-Fredrik. Salladsbuffé ville ingen ha då och espressomaskinen står fortfarande i källaren.

När vi träffas i bageriet är det räksmörgåsens dag. Det är vi båda medvetna om. Carl-Fredrik står och gör petit choux som när de är gräddade ska fyllas med vaniljkräm, sylt och grädde.

Konditorn Richard Waldt (till höger) tycker att Carl-Fredrik Andersson är världens bästa chef.
Konditorn Richard Waldt (till höger) tycker att Carl-Fredrik Andersson är världens bästa chef.Foto: Susanne Gäre

Han börjar jobba klockan 04 på morgonen tillsammans med konditor nummer två, Richard Waldt.

– Runt klockan 04.30 trillar stammisarna in för att äta frukost, sen håller vi på fram till klockan 13-14, eller tills när vi är färdiga. Då går jag hem och äter och vilar några timmar, sedan kommer jag ner igen till konditoriet och kollar vilka beställningar vi har till dagen därpå och förbereder dem.

Så här har han hållit på i 35 år och han har inte tröttnat än.

Under årens lopp har Börjes behållit sitt stuk.

– Men även många kakor är desamma. Vi håller på det traditionella och har kvar alla Börjes recept.

Carl-Fredrik Andersson berättar att Börje var en skicklig konditor.

– Jag gick som lärling hos honom i tio år. Han var en stor konditor och det är han som lärt upp mig.

Carl-Fredrik Andersson äter gärna en semla eller två om dagen när det är säsong.
Carl-Fredrik Andersson äter gärna en semla eller två om dagen när det är säsong.Foto: Susanne Gäre

Vad tycker du mest om att baka?

– Det är lika roligt allting, svarar Carl-Fredrik och småskrattar. Jag gillar att vara kreativ och det är roligt att få ihop det och göra kunden belåten.

Var det roligare förr?

Carl-Fredrik tvekar lite och säger sedan att:

– Nej det var det inte, var sak har sin tid. Affärerna går upp och ner, ibland går fikakulturen starkt ibland är det försäljningen i butiken som går bäst.

När pandemin bröt ut var personalen orolig för vad den skulle föra med sig för Börjes konditori.

– Men det blev nästan tvärt om för vår del, säger Carl-Fredrik Andersson. Vi är ett kvarterskonditori och vi har klarat oss bra. Det har varit värre för kaféer och konditorier i storstäderna, där många blivit tvingade att avskeda personal.

För tillfället jobbar tio personer på Börjes. Alla jobbar inte heltid. Men Carl-Fredrik och Richard Waldt, som också är konditor, arbetar full tid.

Richard Waldt säger att Carl-Fredrik Andersson är världens bästa chef.

– Jag har faktiskt inte haft några problem här sedan jag började 2009, säger Richard Waldt.

Vad är viktigast för att ett konditori ska kunna bli 70 år gammalt?

– Att sätta kunden i centrum, att ha ett brett sortiment, vi har mellan 15 och 20 olika sorters kakor, att hålla inredningen intakt och att baka på äkta råvaror.

– Jag lärde mig av min svärfar att råvarorna är viktiga och det har vi alltid varit duktiga på, det är inget man ska snåla in på.

– Men mjölet har blivit dyrt på grund av stigande spannmålspriser, säger Carl-Fredrik, så vi tvingas höja priserna i november redan, men det brukar kunderna inte ha så stora synpunkter på. Folk har förståelse för det.

Konditoriet fyller alltså 70 år i år vilket har firats lite under årets lopp med extraerbjudanden och andra mindre saker.

– Men i november ska vi fira födelsedagen ordentligt, men jag säger inte hur ännu. Men vi vill tacka alla våra kunder. Det är kundernas förtjänst att vi finns här idag, säger Carl-Fredrik Andersson och smuttar på sitt kaffe.

Carl-Fredrik Andersson dricker sitt kaffe svart och gärna med ett wienerbröd.
Carl-Fredrik Andersson dricker sitt kaffe svart och gärna med ett wienerbröd.Foto: Susanne Gäre
Carl Fredrik Andersson

Ålder: 66, ska gå i pension inom ”en snar framtid”

Familj: En son.

Bor: Osby.

Intressen: Noll, hinner inte.

Stjärntecken: Fisk.

Så dricker han sitt kaffe: Svart, kanske med ett nybakat wienerbröd som fått stå en stund efter att det tagits ut ur ugnen.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.