GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

10 000 amerikanska traktorarbetare i strejk

Över 10 000 arbetare på den amerikanska maskinjätten John Deere i USA har gått ut i strejk.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 16:09
Strejkande arbetare på John Deere-anläggningen i Davenport i Iowa.
Strejkande arbetare på John Deere-anläggningen i Davenport i Iowa.
Foto: Meg McLaughlin/AP/TT

Det är den första stora strejken på bolaget på 35 år. John Deere tillverkar lantbruksmaskiner av olika slag, bland annat traktorer.

Strejken är utspridd på 14 anläggningar i delstaterna Iowa, Illinois, Kansas, Colorado och Georgia. Den är organiserad av fackförbundet UAW och knäckfrågan har med löner att göra. Enligt facket är arbetsgivarens förslag på löneökning för lågt, med tanke på bolagets enorma vinster.

– Våra medlemmar på John Deere strejkar för en dräglig lön, en värdig pension och rättvisa villkor, säger UAW:s vice ordförande Chuck Browning.

Enligt ekonomen Ernie Goss vid Creightons universitet är det ett bra tidpunkt för den amerikanska arbetarrörelsen att strejka.

– Över hela USA är arbetare i en väldigt stark förhandlingsposition, säger han.

Filmarbetarfacket IATSE har i veckan meddelat att deras 60 000 medlemmar går ut i strejk på måndag om de inte får igenom sina krav, vilket hade fått Hollywood att stanna upp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.