GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Analys av hittat barnskelett klar

När ett äldre hus i Tierp renoverades i somras gjorde ägarna ett makabert fynd – ett skelett från ett litet barn. Nu har skelettet analyserats med kol 14-metoden, skriver Dagens Nyheter.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:40

– Barnet levde någonstans mellan slutet av 1700-talet och slutet av 1800-talet, säger Kanar Alkass, kol 14-expert vid Rättsmedicinalverket, till DN.

– Så det är definitivt gammalt. Mer exakt tidsspann än så går inte att få med den här analysen.

Enligt rättsläkaren var barnet mellan ett och två år när det dog. Det lilla skelettet låg insvept i tyg i en låda av näver och hittades i augusti samband med att ett innertak på huset rivits.

– När vi öppnade den såg vi att det innehöll ett barnskelett. Det var alldeles vitt och verkar jättegammalt, berättade husägaren för Upsala Nya tidning när fyndet gjordes.

Polisen antog att skelettet legat en längre tid, men startade ändå en mordutredning eftersom brott inte kunde uteslutas.

– Det är en minst sagt annorlunda händelse, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

Den så kallade kol 14-metoden används för att åldersbestämma organiskt material, och mäter förekomst av den radioaktiva isotopen. Halveringstiden för kol 14 är cirka 5 370 år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.