Annons

Anmälningar om knivbrott ökar

Antalet anmälda brott mot knivlagen har ökat de senaste åren, rapporterar TV4 Nyheterna.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Det dödliga knivvåldet ökar, och dessutom vårdas fler för knivskador på landets sjukhus. Arkivbild
Det dödliga knivvåldet ökar, och dessutom vårdas fler för knivskador på landets sjukhus. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Under 2020 anmäldes 13 098 knivbrott enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, vilket kan jämföras med 11 636 år 2019. Den preliminära statistiken för 2021 visar drygt 9 000 anmälda knivbrott fram till september. Den långsiktiga trenden visar också en stadig ökning de senaste åtta åren.

– Vi har mer fokus på att leta efter knivar och hittar därför fler, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, till TV4 Nyheterna.

Annons

Han tror också att höjningen av straffskalan när det gäller grovt vapenbrott gör att fler beväpnar sig med kniv.

– De vet att om de bär skjutvapen så riskerar de att bli häktade och hamna i fängelse därför upplever jag att många bär kniv istället.

Även det dödliga knivvåldet ökar, och dessutom vårdas fler för knivskador på landets sjukhus. 2013 vårdades 679 personer för knivskador, förra året hade antalet stigit till 1 030. Första halvåret i år vårdades 455 personer för knivskador.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons