Annons

CDU-källa: Valfiaskot har inte sjunkit in än

Tysklands kristdemokrater är svårt sargade efter ett historiskt uselt val. Angela Merkels avgång sätter punkt för ett 16 år långt regeringsinnehav för CDU, och nu måste det tidigare ohotade maktpartiet landa i den ovana rollen som opposition.
– Det kommer att bli en lång process, säger en källa i förbundsdagen till TT.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
På väg bort.
På väg bort.Foto: Martin Meissner/AP/TT

När Angela Merkel för tre år sedan varnade för att CDU kan förlora sin ställning som folkparti kunde få partiföreträdare ens i sina värsta mardrömmar föreställa sig 2021 års valresultat: 24,1 procent.

Medan förbundskanslerns sorti markerar slutet på ett 16 år långt kristdemokratiskt maktinnehav i Tyskland ser partiledarefterträdaren Armin Laschet efter valfiaskot ut att bli kortvarig på sin post. Kansler blir han nog aldrig.

Annons

Nu väntar en tid av tillnyktring och eftertanke. Hittills har insikten om att CDU sannolikt är på väg att förlora sin ställning som regeringsparti inte riktigt landat, säger en förbundsdagskälla till TT.

– Arbetet med att förstå att vi är på väg in i opposition har bara börjat. Det kommer att bli en lång process att landa i den nya rollen.

I limbo

De kommande månaderna ska en ny partiledning att väljas. En viktig fråga är vem som ska efterträda Laschet, som valdes till ny CDU-bas så sent som i januari efter en utdragen ledarstrid.

Processen med att utse en efterträdare kompliceras av det osäkra läget i regeringsbildningen. Mycket tyder på att Socialdemokraternas Olaf Scholz lyckas sy ihop en koalition med De gröna och liberala FDP, men skulle det så kallade trafikljussamarbetet (röd för SPD:s partifärg, gul för FDP:s och grön för De grönas) haverera har Kristdemokraterna fortfarande chansen att behålla regeringsmakten.

– Det är ett slags limbo, säger Ann-Kristin Kölln, som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar om politiska partier i Europa.

Existentiella våndor

Hon beskriver CDU:s tillstånd som en "Sinnkrise" – partiet vrider sig i existentiella våndor kring vilken funktion man har att fylla i det tyska samhället.

Tänkbara kandidater till partiledarposten är den konservative affärsmannen Friedrich Merz, avgående hälsominister Jens Spahn och gruppledaren Ralph Brinkhaus. Möjligen även Carsten Linnemann, inflytelserik ordföranden för partiets intresseförbund för små och medelstora företag. Samtliga representerar i någon mån en högergir i förhållande till Merkel och Laschet. En femte möjlighet är den mer mitteninriktade Norbert Röttgen, som förlorade ordförandestriden i januari.

Till att börja med ska partiledningen bestämma sig för hur valet ska gå till.

– Om det blir en medlemsomröstning är det mycket mer sannolikt att det blir en mer högerinriktad kandidat, som Merz eller Brinkhaus. Bestämmer delegater på partistämman har Röttgen en något större chans. Han är populär bland väljarna, men har inte samma stöd i partiet, säger Kölln.

Ställning som folkparti

Tysklandskännaren Lisa Dellmuth, docent i internationella relationer vid Stockholms universitet, påpekar att det inte bara handlar om ett ideologiskt vägval. Även sprickan mellan partidistrikt i öst och väst och kraven på föryngring är viktiga faktorer att ta hänsyn till för en organisation som vill värna sin ställning som brett folkparti, säger hon. En annan farhåga är att kvinnorna ska försvinna med Merkel.

Annons

Historiskt sett har Kristdemokraterna varit starka bland kvinnor, men trenden bröts kring millennieskiftet, och i valet 2002 röstade fler män än kvinnor på CDU/CSU. Med Merkel kom de tillbaka – men frågan är om det rörde sig om ett undantag kopplat till Merkel som person snarare än ett trendbrott.

– Nu när hon är borta tror jag absolut att Kristdemokraterna kommer att få problem med att förbli attraktiva för kvinnor, säger Dellmuth.

Datum för CDU:s extrainsatta partistämma, då nästa ordförande och partistyrelse väljs, meddelas i början av november.

Pontus Ahlkvist/TT

Gör sorti.
Gör sorti.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Friedrich Merz har tidigare kandiderat till ordförandeposten i CDU.
Friedrich Merz har tidigare kandiderat till ordförandeposten i CDU.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT
Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Politiskt är CDU ett brett allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn, och rymmer en rad olika falanger med olika tonvikt. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons