Utrikes

CDU-källa: Valfiaskot har inte sjunkit in än

På väg bort.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands kristdemokrater är svårt sargade efter ett historiskt uselt val. Angela Merkels avgång sätter punkt för ett 16 år långt regeringsinnehav för CDU, och nu måste det tidigare ohotade maktpartiet landa i den ovana rollen som opposition.
– Det kommer att bli en lång process, säger en källa i förbundsdagen till TT.
PREMIUM

När Angela Merkel för tre år sedan varnade för att CDU kan förlora sin ställning som folkparti kunde få partiföreträdare ens i sina värsta mardrömmar föreställa sig 2021 års valresultat: 24,1 procent.

Medan förbundskanslerns sorti markerar slutet på ett 16 år långt kristdemokratiskt maktinnehav i Tyskland ser partiledarefterträdaren Armin Laschet efter valfiaskot ut att bli kortvarig på sin post. Kansler blir han nog aldrig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU stoppar resor från Sydafrika efter viruslarm

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar dem som inte vaccinerat sig att ta sprutan så fort som möjligt.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU stoppar alla resor från Sydafrika till unionen med anledning av den nyupptäckta covidvarianten omikron – som redan nått Europa.
WHO studerar virusvarianten och konstaterar att den är "oroande" men avråder från förhastade reaktioner.

Larmet gick först i Sydafrika. Varianten har fått namnet omikron och bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar, framkom på en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg i torsdags.

Sydafrika bekräftar cirka 100 fall av varianten, som även har påträffats i Botswana och Hongkong.

USA, Kanada och flera europeiska länder skärpte restriktionerna för resor från Sydafrika och närliggande länder under fredagen. Även flera arabländer, däribland Saudiarabien och Bahrain, införde liknande restriktioner. På kvällen kom EU:s medlemsländer överens om att skyndsamt stoppa resor från Sydafrika, skriver AP. Unionen uppmanar medlemsländerna att "testa och sätta alla inresande passagerare i karantän".

– Alla flygresor till de här länderna bör ställas in, tills vi vet mer om den här varianten, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen innan beslutet fattades.

Vädjar: Vaccinera er

EU-kommissionens ordförande syftade i sitt uttalande på Sydafrika och dess grannländer.

Ursula von der Leyen var under fredagen i kontakt med såväl forskare som vaccintillverkare. Hon betonade då att EU:s vaccinkontrakt med företagen stipulerar att vaccinen "omedelbart" ska anpassas till nya varianter när sådana dyker upp.

EU-basen vädjade också till alla EU-medborgare att bidra på sitt sätt.

– Snälla, vaccinera er, så fort som möjligt, manade hon.

"Högre risk för återinfektion"

Världshälsoorganisationens (WHO) experter diskuterade virusvarianten vid ett möte i Genève under fredagen – och gav den namnet omikron. Organisationen säger i ett uttalande att preliminära data tyder på att omikronvarianten är en "oroande variant" som innebär högre risk för återinfektion än andra virusvarianter, skriver Reuters.

Tidigare under dagen varnade dock WHO för att det kommer att ta veckor innan varianten går att bedöma fullt ut. "I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner", förklarade man då.

På fredagen meddelade Israel att virusvarianten även nått dit. Omikronvarianten har konstaterats "i en person som kommit hem från Malawi" i Afrika, skriver hälsodepartementet enligt medier. Denna person och ytterligare två misstänkta fall har placerats i karantän. Israel betonar att alla dessa tre är fullvaccinerade individer.

Beskedet från Belgien om det första europeiska fallet kom några timmar senare.

Flera provinser

Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i Sydafrikas folkrika provins Gauteng. Men den kan enligt forskarna förekomma även i landets övriga åtta provinser.

– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid.

Enligt forskare har varianten minst tio olika mutationer, att jämföra med deltas två och betas tre.

Utrikes

Många döda i busskrasch i Mexiko

Utrikes
Utrikes

Minst 19 människor har dödats och 20 skadats i samband med att en buss kraschat i Joquicingo i Mexiko.

Orten är belägen i den södra delen av delstaten Mexiko.

Offren rapporteras vara pilgrimer på väg till en religiös sammankomst i delstatens centrala del. Någon information om hur tillståndet är för de skadade har inte givits, enligt medieuppgifter.

Bussen uppges ha varit på väg mot Chalma, en stad som har besökts av romersk-katolska pilgrimer i århundraden.

I samband med att dagen för högtidlighållandet av Vår Fru av Guadalupe (Nuestra Señora de Guadalupe) den 12 december närmar sig är det mycket människor i rörelse på de mexikanska vägarna – och olyckor är inte ovanliga vid den här tiden på året.

Delstaten Mexiko gränsar mot huvudstaden Mexico City från tre håll.

Utrikes

Tårgas mot demonstranter i Iran

Den uttorkade flodbädden i Isfahan. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i den iranska staden Isfahan sköt tårgas mot demonstranter som kastade sten och satte eld på en polismotorcykel under fredagen, rapporterar den regimtrogna nyhetsbyrån Fars.

Omkring 500 demonstranter samlades i den uttorkade flodfåran som löper genom staden för att kräva att regeringen agerar mot torkan som drabbat området. Videoklipp på sociala medier visar hur polis och demonstranter drabbar samman i flodfåran och hur vissa av demonstranterna kastar sten, rapporterar nyhetsbyrån AP. I andra videoklipp syns blodiga demonstranter. Sammandrabbningar ägde även rum på omkringliggande gator.

Iran har tampats med återkommande torka under de senaste 30 åren, men problemet har förvärrats under det senaste årtiondet enligt FN:s livsmedelsprogram FAO. Irans meteorologiska institut uppger att uppskattningsvis 97 procent av landet är till någon del drabbat av torka.

Utrikes

Fler inför nygamla restriktioner i Europa

Belgiens premiärminister Alexander De Croo inför nya coronarestriktioner med anledning av den växande smittspridningen. Arkivfoto.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fredagen är svart – även när det handlar om covid-19. Allt fler länder i Europa inför nu nygamla restriktioner för att stoppa smittspridningen.

Runt om i Europa är nya eller återinförda åtgärder på gång för att hantera den fortsatta coronapandemin. Med de senaste siffrorna från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC utmålas läget i 18 av 27 EU-länder i mörkröd färg – med en smittspridning på över 500 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Här är några av de senaste åtgärderna:

Belgien

Redan från lördagen och fram till åtminstone den 15 december förbjuder Belgien privata fester, förutom bröllop och begravningar. Nattklubbar och diskotek tvingas stänga igen och restauranger och barer får bara ha öppet till klockan 23 och endast tillåta sex personer per bord.

– Vintern är här, vi tillbringar mer tid inomhus och vi smittar varandra snabbare, konstaterar premiärminister Alexander De Croo på en presskonferens i Bryssel.

All inomhusidrott får framöver också genomföras utan publik. För övriga evenemang tillåts endast sittande publik, med munskydd.

Spanien

Katalonien blev på fredagen första region i Spanien att kräva covidintyg för att komma in på barer, restauranger, gym och äldreboenden i landsdelen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Liknande åtgärder är på gång även i exempelvis Valencia och Andalusien, medan flera andra tills vidare nöjer sig med coronapass för nattklubbar och diskotek.

Portugal

Trots en relativt låg smittspridning jämfört med andra EU-länder är Portugal först med att återigen kräva färska covidtest av alla inresande, oavsett om man har ett covidintyg och är fullvaccinerad. Kravet gäller från den 1 december för alla som anländer med flyg och båt. Färska test, utöver vaccinering, krävs även för att besöka nattklubbar, barer, stora evenemang och äldreboenden.

– Vi har sett en betydande ökning i EU och Portugal är ingen ö, sade premiärminister António Costa i torsdags, enligt Reuters.

Nederländerna

Premiärminister Mark Rutte har meddelat att barer, restauranger och butiker ska hålla stängt från klockan 17 till 05 från och med söndag, mot bakgrund av den höga smittspridningen.

– Vi måste vara realistiska, dygnssiffrorna är fortfarande för höga, säger Rutte.

Nederländerna har under de senaste dagarna registrerat fler än 20 000 smittade i covid-19 per dygn.

FAKTA

Fakta: Vaccin och covid-död i EU

Så här ser dödssiffrorna i covid-19 ut för tillfället i EU, räknat i antal döda per miljon invånare under de senaste två veckorna (inom parentes finns antalet fullt vaccinerade av landets hela befolkning):

Bulgarien: 327 (24,8%)

Rumänien: 268,6 (37,3%)

Lettland: 267,3 (57,6%)

Kroatien: 168,8 (46,8%)

Ungern: 134,6 (59,1%)

Estland: 112,9 (57,6%)

Grekland: 74,8 (61,9%)

Litauen: 69,1 (63,1%)

Tjeckien: 68,3 (58,5%)

Slovenien: 55,8 (54,3%)

Polen: 49,1 (53,7%)

Österrike: 34,9 (64,8%)

Belgien: 29 (75,2%)

Slovakien: 28,9 (45,8%)

Tyskland: 20 (68%)

Nederländerna: 16,7 (69%)

Irland: 14,7 (76,3%)

Luxemburg: 12,8 (66,5%)

Portugal: 10,3 (81,5%)

Danmark: 9,6 (76%)

Italien: 8,8 (73%)

Frankrike: 7 (69,5%)

Finland: 6,5 (72,4%)

Cypern: 4,5 (67,3%)

Spanien: 3,5 (74,2%)

Sverige: 3,2 (67,8%)

Malta: 0 (81,5%)

Siffrorna gäller för vecka 44 och 45. Observera att de i vissa fall kan skilja sig från siffror som redovisas nationellt i de olika länderna.

Källa: ECDC

Utrikes

Storbritannien: Total terrorstämpling av Hamas

Storbritannien har beslutat att stämpla hela Hamas som en terrororganisation. På bilden syns Hamas gröna flagga under en demonstration i de palestinska territorierna i maj i år. Arkivbild.
Foto: Nasser Nasser/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har beslutat att stämpla hela Hamas som en "islamistisk terrorgrupp".

Samtidigt varnas gruppens medlemmar och de som sympatiserar med den för att de riskerar hårda fängelsestraff.

Redan 2001 terrorstämplade Storbritannien Hamas militära gren Izz al-Din al-Qassam, men fredagens besked från inrikesdepartementet innebär att även dess politiska grenar ska omfattas av brittisk terrorlagstiftning.

I förra veckan förklarade London att det inte längre är möjligt att hålla isär Hamas – som styr över Gaza i de palestinska territorierna – olika grenar.

Hamas "genomför, deltar i, förbereder och uppmuntrar terrorism", motiverar man beslutet och konstaterar att Hamas "därmed blivit en förbjuden terroristorganisation i Storbritannien i sin helhet".

Det innebär att medlemmar i Hamas eller personer som uppmuntrar till stöd av gruppen kan dömas upp till 14 års fängelse.

Israel välkomnar det brittiska beskedet, USA och EU har redan vidtagit liknande åtgärder.

Hamas låter dock hälsa att det brittiska beslutet är "ett brott mot vårt palestinska folk och hela deras historia av kamp".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

Macrons känga till Johnson: Kom igen

Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterade bråket under en presskonferens.
Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson publicerade ett brev om migrantkrisen som han skickat till Frankrikes president Emmanuel Macron.
Det skulle han inte ha gjort – nu är Storbritannien inte längre välkommet till ett möte om frågan.
PREMIUM

Mötet, som Frankrike är värd för, kommer att hållas som planerat på söndag med Belgien, Nederländerna, Tyskland och EU-kommissionen närvarande, enligt en källa nära den franske inrikesministern.

Att britterna stängs ute sker i protest mot att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter offentliggjort ett brev om migrantkrisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år

Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år. Arkivfoto: Bertil Ericson
Foto: Bertil Ericson / TT
Utrikes
Utrikes Danmark börjar vaccinera barn i åldrarna 5-11 år.
– Med vaccinering får både barn och föräldrar en mera normal vardag, säger Helene Probst från Sundhedsstyrelsen.
PREMIUM

I torsdags godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA att Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty ges till barn mellan 5 och 11 år. I dag, fredag, meddelar Danmarks Sundhedsstyrelse att man rekommenderar vaccination av barn som är 5-11 år.

– Det bästa vapnet för att hålla samhället öppet är vaccinet. Vi måste förebygga att barn smittar sina föräldrar som i sin tur smittar mor- och farföräldrar. Vaccinet fungerar på 90 procent av barnen, sa Helene Probst som är biträdande chef på Sundhedsstyrelsen under en pressträff på fredagseftermiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Turkiet vägrar släppa Osman Kavala

En domstol i Istanbul har än en gång vägrat släppa Osman Kavala fri. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aktivisten och affärsmannen Osman Kavala hålls fortsatt fängslad, trots krav från väst om att släppa honom fri, enligt domstolsbeslut i Turkiet.
PREMIUM

Rättegången mot Osman Kavala fortsatte i Turkiet på fredagen, den första förhandlingsdagen sedan president Recep Tayyip Erdogan hotade utvisa västdiplomater som krävt att Kavala släpps.

Erdogan backade senare från hotet. Den svenska ambassadören var en av dem som berördes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL