Kultur och nöje

Dorothy Steel från "Black Panther" är död

Spionen Nakia (Lupita Nyong'o), kung T'Challa (Chadwick Boseman) och Okoye (Danai Gurira) kämpar tillsammans för Wakanda i 'Black Panther'. Pressbild.
Foto: Disney/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanska skådespelaren Dorothy Steel har avlidit 95 år gammal, uppger Hollywood Reporter. Steel inledde sin skådespelarkarriär först som 88-åring och gjorde bland annat en av rollerna i Ryan Cooglers kritikerhyllade superhjältefilm "Black panther" från 2018 där nästan alla roller gjordes av svarta skådespelare. Minst hälften dem spelades dessutom av kvinnor.

Steel avled i sitt hem i Detroit. Hon var mitt uppe i arbetet med "Wakanda forever", den uppföljande filmen till "Black panther" men flögs tillbaka hem för att kunna vara tillsammans med sin familj, uppger People.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"För gammal" Vargas Llosa väljs in i akademi

Peruanske författaren Mario Vargas Llosa väljs in i Franska Akademien. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Franska Akademien väljer in den peruanske författaren Mario Vargas Llosa, trots att han enligt stadgarna är tio år för gammal och aldrig har skrivit litteratur på franska, rapporterar AFP.

Den Nobelprisbelönade författaren är 85 år. För elva år sedan införde Franska Akademien, på grund av ledamöternas höga snittålder, en ändring i sina stadgar där personerna som väljs in får vara max 75 år gamla.

Mario Vargas Llosa är heller inte bosatt i Frankrike utan i Madrid, men har tidigare i sitt liv bott i Paris, skriver Le Monde. Han valdes in med 18 av 22 röster, enligt ett uttalande från Franska Akademien.

Franska Akademien grundades 1635 och delar bland annat ut Goncourtpriset – Frankrikes finaste litteraturpris. I fjol drabbades Akademien av två avhopp och man har haft svårt att hitta ersättare. Efter invalet av Vargas Llosa står fortfarande fem av institutionens 40 stolar tomma.

Kultur och nöje

Amanda Lind: "Här gick vår gräns"

'Håller vi inte i arbetet med återhämtningen, stärker vi inte kulturskapares villkor efter den här hårda smällen,' säger avgående kulturminister Amanda Lind (MP).
Foto: Duygu Getrien/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon ser med stolthet tillbaka på de stora krispaketen till kulturen – men önskar att pandemilagen hade införts tidigare. En frustrerad Amanda Lind tvingas nu avgå som kulturminister.
– Personligen är det naturligtvis en sorg, säger hon.

Miljöpartiets partistyrelse var enig om att lämna regeringen när Moderaterna, KD och SD:s budget röstades igenom i riksdagen. Amanda Lind fick höra nyheten efter att hon medverkat vid en presskonferens om vaccinpass. På plats i arbetsrummet på kulturdepartementet tvekar hon inte inför frågan om huruvida beslutet var rätt.

– Att vi som grönt parti ska sitta i regering och administrera en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna, som innebär stora neddragningar på klimatsatsningar, slakt av skyddad natur, sänkt bensinskatt. Det vill vi inte, säger hon och berättar att det alternativet "inte fanns på kartan".

– Någonstans måste man ha sina ideologiska röda linjer, och här gick vår gräns.

TT: Många skyllde situationen kring omröstningen på Miljöpartiet. Vad säger du om det?

– Den är en liten del av ett väldigt långt skede som började redan i somras med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Sedan har det varit många turer och många partier som har ställt ultimativa krav. Miljöpartiet har varit konstruktivt hela vägen, säger Amanda Lind.

Möttes av kritik

Mycket av det Amanda Lind hade på gång lades på is när partiet hamnade i en övergångsregering – inte minst skulle de sjösätta sin rekordstora budget.

– Det är klart att det är frustrerande att inte få fortsätta jobba med det, säger hon.

För henne personligen svider avgången. Arbetet med den kulturbransch som drabbades hårt av corona har varit intensivt. Hon pekar stolt på två tavlor av Victoria Andersson som hänger i arbetsrummet – de har köpts in av Statens konstråd och Moderna museet, som fick 25 miljoner kronor var för att stötta samtidskonstnärer.

– Det känns lite fint, nu hänger den på väggen här, säger Amanda Lind.

I början av pandemin möttes hon dock av kritik från branschen, då flera menade att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser. Komikern Jonas Gardell krävde till och med att hon skulle avgå – en orättvis kritik, enligt Amanda Lind.

– Från dag ett har jag tagit strid för kulturens villkor både när det gäller restriktionerna och krisstöden. Sedan får man inte alltid sin vilja igenom. Det är förhandlingar inom regeringen och man kan inte alltid säga vad som sker utåt, säger hon.

TT: Vad önskar du att du hade gjort bättre?

– Jag hade önskat att pandemilagen införts tidigare. Jag gjorde vad jag kunde. Att den kom på plats var väldigt viktigt men hade det skett tidigare hade det underlättat för väldigt många, inte minst den första sommaren och hösten.

Pandemin inte över

Mest stolt är Amanda Lind över att hon "har tagit strid för kulturen". Pandemin lärde henne inte något nytt om kultursektorns villkor, menar hon, men hon tror att den gjorde de tuffa villkoren synliga för fler.

– Många konstnärer kämpar. De stöd som togs fram var inte helt anpassade för hur konstnärer verkar i dag. Oregelbundna anställningar, egenföretagare och att man kombinerar egenföretagande med en tillfällig anställning – allt det gjorde att många föll mellan stolarna.

Hon betonar att pandemin inte är över. Trots att restriktionerna har lättat har besökarna inte hittat tillbaka till kultursektorn. Den kommande regeringen måste arbeta med en långsiktig återhämtningsplan för kulturen.

– Vi har fått igenom många krisstödspaket som har varit avgörande för kultursektorns överlevnad, en rekordstor budget, flera viktiga konkreta reformer på plats som införandet av produktionsrabatter, stärkta konstnärsstöd, och stöd till regional kultur. Det gäller att hålla i det här nu.

En annan tråd som hon hoppas att hennes efterträdare tar upp är frågan om kulturens frihet, som har varit en av Linds hjärtefrågor.

– Det ska inte råda några tvivel kring att vem som styr på kulturdepartementet inte ska påverka vilken konst som skapas av det svenska kulturlivet.

Kandiderar till riksdagen

Amanda Lind slutar som minister men säger sig vilja fortsätta arbetet för fri kultur och allas rätt till kulturupplevelser.

– Det är frågor som jag har haft nära mitt hjärta i så många år. Så det kommer jag fortsätta att göra. Men i vilken form, det återstår att se.

Hennes plan är att kandidera till riksdagen i valet i höst.

TT: Har du en förhoppning om att bli kulturminister igen?

– Det skulle vara en ära att få vara Sveriges kulturminister igen – om jag ges möjligheten.

Elin Swedenmark/TT

Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är 'frustrerande', menar Amanda Lind.
Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är "frustrerande", menar Amanda Lind.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

FAKTA

Fakta: Amanda Lind om:

... budgeten som lades fram av M, KD, SD:

– De har ju utgått från vår budget och inte gjort några neddragningar. Alla partier behöver se att vi behöver satsa på kultur, och det var bra. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som konsekvent har prioriterat kulturen i förhandlingarna. Det har varit en kraft och en styrka för mig.

... hur det har varit att driva kulturpolitik under pandemin:

– Det som har varit tuffast är att se människor må dåligt under pandemin. Alla som drabbats av sjukdomen, men inom kultursektorn har människor också tappat jobbet, verksamheter har varit tvungna att lägga ner. Det har varit en enormt tuff situation för alla aktörer inom kulturen. Det har varit tungt. Men det har också gett mig kraft att kämpa.

... nuvarande situation för svensk kultur:

– Det är fortfarande väldigt tufft. Jag har dagligen kontakt med olika kulturaktörer som kämpar med situationen. Men jag är hoppfull. Vi har en rejäl budget för nästa år och många regioner och kommuner planerar att satsa. Det räcker inte bara med att staten satsar, det måste alla göra. Jag tror också att det har gått upp för många svenskar hur mycket kulturen betyder. Jag är glad att årets julklapp blev ett evenemang. Jag hoppas verkligen att svenska folket dels går och vaccinerar sig, så man kan fortsätta besöka kulturevenemang och dels ger bort ett kulturevenemang till sina nära och kära.

Kultur och nöje

Musikproducent dömd för misshandel

Kultur och nöje
Kultur och nöje En framgsångsrik musikproducent döms i tingsrätten för att ha misshandlat sin tidigare flickvän, en känd artist, skriver Aftonbladet. Mannen döms till villkorlig dom och skadestånd.

Misshandeln inträffade 2017 då musikproducenten ska ha tagit strypgrepp, hållit fast artisten och slagit henne med en metallstång. Artisten tog bilder på sina skador men vågade inte anmäla förrän tre år senare.

I åklagarens bevisning finns ett flertal meddelanden från kvinnan till vänner, där hon detaljerat beskriver misshandeln – men även ett meddelande från musikproducenten till kvinnan där han skriver att han betett sig som "en jävla galning" och att han tog ut sin ilska och frustration på henne.

Nu döms han för misshandel och skadegörelse, då han även förstört artistens mobiltelefon. Stockholms tingsrätt skriver att straffvärdet visserligen är två månaders fängelse, men att lång tid gått sedan misshandeln samt att musikproducenten förlorat uppdrag efter händelsen och därför får han nu ett mildare straff.

Han döms till dagsböter på totalt 24 600 kronor och att betala skadestånd till den kvinnliga artisten på 10 000 kronor samt att stå för delar av rättegångskostnaderna, totalt 40 000 kronor. Enligt mannens advokat överväger producenten att överklaga till hovrätten.

Kultur och nöje

JK tar inte upp anmälningar mot Netflixserie

Robert Gustafsson i 'Den osannolika mördaren'. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Justitiekanslern (JK) har beslutat att inte ta upp anmälan om förtal av avliden i Netflixserien "Den osannolika mördaren", rapporterar SVT Nyheter.

I tv-serien utmålas den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som statsminister Olof Palmes mördare. En person har JK-anmält serien för förtal med anledning av att Engström inte har fällts för mordet.

JK motiverar sitt beslut att inte ta upp anmälan med att Netflix inte har något registrerat utgivningsbevis, och även saknar ansvarig utgivare. Anmälan lämnas därför över till Åklagarmyndigheten, där en allmän åklagare kan välja att ta upp fallet.

Även Ulrika Glaser Rydberg, dottern till den man som kallas för vapensamlaren i Netflixserien, har förtalsanmält serien då hon anser att hennes far utmålas i ett "nidporträtt" som den som mobbade Stig Engström.

JK meddelar att man inte heller kommer att ta upp Glaser Rydbergs anmälan.

Kultur och nöje

Selma från Kristianstad är Zlatans syster på bio

Nöje: Intervju Selma Mesanovic
Foto: Lasse Ottosson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det handlar om att: Våga tro på en dröm. Våga ge sig ut på en resa i det okända. Selma Mesanovic vågade. I januari ser vi 24-åringen från Kristianstad som Sanela, Zlatan Ibrahimovics syster, i ”Jag är Zlatan”.

Seneftermiddag. Mörkret har lagt sig över Kristianstad. Lasse, tidningens fotograf, fixar ljussättningen – Selma Mesanovic skrattar och säger: ”Jag gillar spotlighten.”

Bra. Den spontana glädjen och tryggheten blir viktig när alla vill veta: Vem är hon ... 24-åringen med ett blankt CV som skådespelare ...?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Kultur och nöje

Direktsänt julmys med kocken Susanne Jonsson

Susanne Jonsson bjuder in till direktsänt julstök i köket. Pressbild.
Foto: Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 28 november bjuder tv-kocken Susanne Jonsson in till en fyra timmar lång interaktiv direktsändning på SVT Play, med saffransbak, glöggmingel och pyssel.

Jonsson, känd från "Go kväll", öppnar sitt kök i Sörmjöle utanför Umeå för gäster som Olof Wretling, Farah Abadi och Julia Tuvesson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Julböcker - en trend här för att stanna

'Julbrevet' av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud.
Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.
PREMIUM

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

– Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis, säger Zandra Weldon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Årets tv-jul: Gisslandrama och familjestrul

Gustaf V sägs ha inlett en relation med källarmästare Kurt Haijby, någon som skildras i SVT-serien 'En kunglig affär'. I rollerna syns Sverrir Gudnasson och Staffan Göthe. Pressbild.
Foto: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Trött på släkten? Då kan en fullspäckad tablå vara den ultimata ursäkten.
Årets tv-jul bjuder på allt från Kurt Haijby-affären till ett oväntat hot på väg genom stratosfären.
PREMIUM

December innebär inte bara tomtar, klappar och julefrid – det är även tv:ns inofficiella högtid.

För den som gillar guldkorn från decennier tillbaka, är det bara att välja och vraka. På SVT dyker Karl Bertil Jonsson och Kalle Anka upp i rutan, på TV4 är det bland andra Ernst Kirchsteiger som styr julmys-skutan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL