GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Esteter ger show – med budskap

En show med dans, sång, musik, teater – och ett viktigt budskap. Det drar ihop sig till konsertvecka för eleverna på HTS estetiska program.
Hässleholm • Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:36
Beyonce och Jay Z's "Crazy in love" framförs av esteterna med Ella Karlén på solosång.
Beyonce och Jay Z's "Crazy in love" framförs av esteterna med Ella Karlén på solosång.
Foto: Sofia Åström

Korta fakta om rättigheter vi numera tar för givna, men inte alltid haft inleder showen som snart övergår i låten ”I’m coming out” – estetelevernas föreställning har i år titeln #STÅUPP och tar bland annat upp frågor som jämställdhet och könsidentitet.

– Den handlar om att stå upp för allas rättigheter och lika värde, säger Nea Dahlström, som är en av de tjugo tvåorna som medverkar och fortsätter:

– Den passar speciellt på estet eftersom det är ett program där man verkligen kan vara sig själv.

Både hon och klasskamraten Victor Nilsson, som också avsatt en stund innan generalrepetitionen drar igång för att berätta om de kommande konserterna, ser fram emot att få framföra #STÅUPP för kommunens högstadieelever.

— Det bästa med estetprogrammet är att man får utvecklas från den nivå man är på. Då utvecklas man som person också, säger Nea Dahlström. Victor Nilsson gillar att alla får vara precis som de är. Båda går andra året på HTS estetiska program.
— Det bästa med estetprogrammet är att man får utvecklas från den nivå man är på. Då utvecklas man som person också, säger Nea Dahlström. Victor Nilsson gillar att alla får vara precis som de är. Båda går andra året på HTS estetiska program.
Foto: Sofia Åström

– Det ska bli jättekul. Det är också ett bra sätt att bygga intresset för estetprogrammet, säger Victor Nilsson, som tycker kursen i musikproduktion varit den bästa hittills.

Hans Delander undervisar på estetiska programmet på HTS:

– Konsertveckan ger eleverna träning i att stå på scen och spela och uppträda, men just nu kan den kanske kännas som marknadsföring också, efter en tuff period för estetiska programmet. Först uppehåll ett år, sedan pandemi. Vi har inga ettor i år och det tror vi är en pandemieffekt, säger han.

Sång, dans och skådespeleri – och ett band förstås. Det bjuds bland annat kommunens högstadieskolor på när esteteleverna står upp för sin show.
Sång, dans och skådespeleri – och ett band förstås. Det bjuds bland annat kommunens högstadieskolor på när esteteleverna står upp för sin show.
Foto: Sofia Åström

Totalt har tvåorna på estetiska programmet nio konserter framför sig: en på Hästveda skola och övriga i kulturhusets Blå salong. På torsdag är det också en kvällskonsert som är offentlig.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.