GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fem saker att ha koll på i rapportfloden

Sandvik är första storbolag ut. Ett par dagar senare är det "super-torsdag" med en rad storbolag. Här är fem frågor som ska få svar när rapportsäsongen kickar igång igen.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 17:55
Wall Street har redan startat igång sin rapportsäsong. Nästa vecka börjar den på allvar för Stockholmsbörsens bolag. Arkivbild.
Wall Street har redan startat igång sin rapportsäsong. Nästa vecka börjar den på allvar för Stockholmsbörsens bolag. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT

I USA har den redan rullat igång, nästa vecka är det dags för bolagen på Stockholmsbörsen när resultaten för tredje kvartalet ska sammanfattas. Förväntningarna är högt ställda, en vinstuppgång i årstakt på 26 procent, enligt analytikerprognoser som Peter Malmqvist, oberoende analytiker, tagit del av.

Det finns dock klara frågetecken inför delårsrapporterna, bland annat dessa:

Hur är tonläget i verkstaden?

Flaskhalsar har blivit ordet på allas läppar. Containerbrist och hamnar som nu får vara igång dygnet runt i USA för att klara efterfrågan. Verkstadsjätten Sandvik (delårsrapport 18 oktober) är först ut att ge sin bild av omvärldsläget och inom loppet av två dagar (21–22 oktober) kommer en rad andra jättar, bland annat Atlas Copco och ABB. I somras var orderingången betydligt bättre än väntat för flertalet bolag. Hur ser det ut nu och framförallt, hur ser det ut inför 2022?

Finns det något ljus i komponentbrist-tunneln?

Volvo lastvagnar (21 oktober) har gjort det, likaså Scania och dessutom har Volvo Cars, nämligen tvingats till produktionsstopp på grund av komponentbrist.

Avsaknaden av halvledare har slagit framförallt mot bilsektorn där det är en avgörande pusselbit i tillverkningen. Nu är den stora frågan hur det kommer påverka orderingången för till exempel Volvo och Scanias ägare, VW-koncernens Traton (28 oktober), som redan tidigare varnat för pressad försäljning.

Kan bankerna upprepa sommarens framgång?'

När världens börser pressats av oron den senaste tiden har banksektorn stuckit ut. Stigande marknadsräntor har lyft bland annat Swedbank (21 oktober) till den högsta aktiekursen sedan februari 2019. I somras i samband med senaste kvartalsrapporten gladde man med lägre avsättningar för kreditförluster. Just den biten var ett orosmoment under pandemin. Dessutom har man nyligen meddelat saftiga utdelningar, kan det komma nya besked kring till exempel återköp av aktier?

Blir det nitlott eller jackpott för spelsektorn?

Svenska bettingbolag hade en succéartad inledning på 2021. Spelsektorn blev en vinnare när idrottsvärlden öppnade upp igen och dessutom fotbolls-EM avgjordes i somras. Den senaste tiden har varit desto dystrare med kursras i alla bolag. Betsson (26 oktober) har haft turbulens med vd-byte och ordförande som fick gå. Både de och Kindred (27 oktober) tyngs dessutom av regleringsbesked av den viktiga nederländska spelmarknaden där man tillfälligt får kliva av.

Ökade råvarupriser, hur påverkar det bolagen?

Stålpriserna stiger, likaså träpriserna. Och dessutom en en annalkande cementbrist i form av Cementa. Hur stora blir konsekvenserna för byggjättarna och hur mycket tär det här på lönsamheten? Ett första svar ges 27 oktober när Peab släpper delårssiffror, dagen därpå är det Skanskas tur. Bland de som i stället kunnat dra nytta av rusningen inom basmetallpriser återfinns gruvjätten Boliden (22 oktober).

Tobias Österberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.