GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Läkare: Antibiotika ska användas på rätt sätt

Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 11:57
Ett nytt samverkansprojekt ska hjälpa vården att bättre använda antibiotika. Arkivbild.
Ett nytt samverkansprojekt ska hjälpa vården att bättre använda antibiotika. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukvården behöver bli bättre på att använda antibiotika på rätt sätt, bland annat för att motverka antibiotikaresistens, anser Thomas Tängdén, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar P4 Uppland. Det gäller både dosering och vilken sorts antibiotika som används.

– Vi kan definitivt komma mycket längre för att individanpassa behandlingen och ta hänsyn till faktorer hos den enskilda patienten som kanske gör att man ska dosera antibiotika på ett annan sätt, säger han till radion.

Tängdén leder ett nytt samverkansprojekt som har fått 40 miljoner kronor från statliga Vinnova för att studera antibiotikaanvändandet. Målet är bland annat att identifiera kunskapsluckor inom vården och att ta reda på vilka sorter som är mest skonsamma samt hur man bättre doserar antibiotika. I projektet ingår även att implementera de nya kunskaperna inom vården.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.