GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vinster, valser och värsta älgen

Någon vinner miljoner, en annan ett fotopris och en tredje fäller sin första älgtjur. Det är med andra ord flera mungipor som pekar uppåt. Och på Norra Skånes redaktioner är det babyboom. Minns ni?
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 17:21

De japanska körsbärsträden i centrala Hässleholm har blivit sjuka denna höst. Det innebär att de byts ut mot svenska lindar som man hoppas ska växa och frodas. Varför träden blivit sjuka vet man inte. Att plantera nya träd innebär en merkostnad på 100 000 kronor.

Stadsträdgårdsmästaren Göran Mohager är bekymrad över de döende japanska körsbärsträden i centrala Hässleholm.
Stadsträdgårdsmästaren Göran Mohager är bekymrad över de döende japanska körsbärsträden i centrala Hässleholm.
Foto: Helene Nordgren

I 50 år har medlemmarna i gammeldansföreningen Snapphanen snurrat runt i bland annat vals, foxtrott, schottis och hambo. Jubileet firas i Tallparken i Vinslöv med mat och givetvis en massa dans. Ordföranden Olthan Nilsson och vice ordföranden Märta Nilsson berättar att dansandet på senare år fått ett uppsving bland ungdomar.

Olthan Nilsson och Märta Nilsson tar en svängom och firar att gammeldansföreningen Snapphanen fyller 50 år.
Olthan Nilsson och Märta Nilsson tar en svängom och firar att gammeldansföreningen Snapphanen fyller 50 år.
Foto: Roy Andersen

Minns ni serien ”Huset Elliot” som handlade om systrarna Beatrice och Evangeline som byggde upp ett modehus och hur de blev involverade i både romanser och diverse äventyr. Den här hösten visas ett tjugofemtal av kreationerna på länsmuseet i Kristianstad. Sammanlagt syddes det upp cirka 250 olika plagg till denna serie som utspelade sig på 20-talet.

Ann-Sofi Roxhage som jobbar på länsmuseet i Kristianstad visar upp kläder som användes i serien ”Huset Elliot”.
Ann-Sofi Roxhage som jobbar på länsmuseet i Kristianstad visar upp kläder som användes i serien ”Huset Elliot”.
Foto: Roy Andersen

Leif Mattsson från Glimminge utanför Broby och hans arbetskamrat Åsa Larsson kan skratta hela vägen till banken. De har nämligen skrapat fram inte mindre än fyra miljoner kronor på Triss i TV 4:s Nyhetsmorgon. Båda två jobbar på försäkringskassan i Broby och där firas de med tårta.

Åsa Larsson och Leif Mattsson skrapade fram vars två miljoner på Triss i TV 4:s Nyhetsmorgon.
Åsa Larsson och Leif Mattsson skrapade fram vars två miljoner på Triss i TV 4:s Nyhetsmorgon.
Foto: Patric Berg

Norra Skåne har den här sommaren en tävling vid namn ”Min bästa sommarbild”. Närmare 200 personer deltar i tävlingen. Vinnaren blir Karin Wollert från Kristianstad. Bilden är tagen vid Ivösjön och visar bland annat sonen Jens som dyker och dottern Rebecca som följer honom med blicken.

Karin Wollert tog hem priset i tävlingen ”Min bästa sommarbild”.
Karin Wollert tog hem priset i tävlingen ”Min bästa sommarbild”.
Foto: Jörgen Alström

Dramatiskt värre är det det här året för Lenita Fokina som efter fem år i Sverige utvisas till Ukraina. Men väl i Ukraina vägrar de ukrainska myndigheterna att släppa in henne. Det innebär att hon överlycklig får vända tillbaka till Sverige. Där tas hon emot av Marion Olsson och Clas Frisk från Osby som varit med och kämpat för hennes sak.

Lenita Fokina utvisades till Ukraina men skickades tillbaka. Här välkomnas hon till Sverige av Marion Olsson från Osby.
Lenita Fokina utvisades till Ukraina men skickades tillbaka. Här välkomnas hon till Sverige av Marion Olsson från Osby.
Foto: Åke Ljungberg

Älgjakten är på gång i det nordostskånska skogarna. En av dem som fäller en älg för första gången är 23-årige Henrik Nilsson från Norra Åkarp. Skottet avlossades utanför Hågnarp och träffar en sextaggad älgtjur.

- När jag såg älgen trodde jag att hjärtat skulle stanna, berättar Henrik Nilsson.

23-årigen Henrik Nilsson från Norra Åkarp har fällt sin första älgtjur i Hågnarpstrakten.
23-årigen Henrik Nilsson från Norra Åkarp har fällt sin första älgtjur i Hågnarpstrakten.
Foto: Jörgen Alström

Norra Skåne gör ett besök hos Lindvalls i Broby den här hösten. På lagret finns plogdelar från 1800-talet och luckor till gamla bakugnar. På disken står även räknesnurran som används dagligen. Lindvalls järn är en institution och här kan man köpa det mesta.

Per Lindvall är efter 17 år i butiken van att hitta i alla små lådor.
Per Lindvall är efter 17 år i butiken van att hitta i alla små lådor.
Foto: NSK

På Västerskolan i Hässleholm rasar eleverna. Det har nämligen visat sig att rektorn har köpt in kontorsmöbler för över 25 000 kronor och ratat de gamla som inte lär vara så gamla. Eleverna anser att det är oansvarigt när skolan redan har så ont om pengar. Jacob Petersen i klass 8 E får ihop närmare 200 namnunderskrifter som visar på missnöjet.

Jacob Petersen startade en namninsamling mot att rektorn köpt in nya kontorsmöbler för över 25 000 kronor. 200 namn lyckades han få in.
Jacob Petersen startade en namninsamling mot att rektorn köpt in nya kontorsmöbler för över 25 000 kronor. 200 namn lyckades han få in.
Foto: Jörgen Alström

Höstmode finns även för barn och Norra Skåne testar att klä upp barn i både nytt och begagnat. Sexåriga Emma och femårige Mattias kläs upp och får agera modeller. Och visst är de stiliga.

Emma och Mattias klarar den värsta polarkylan i de här kläderna.
Emma och Mattias klarar den värsta polarkylan i de här kläderna.
Foto: NSK

Den här hösten nedkommer fem av Norra Skånes reportrar med varsin bebis. Den som fortfarande är Norra Skåne trogen är Katarina Bexell som då hette Nilsson i efternamn. Även den då nyfödda dottern Felicia har gjort inhopp som reporter.

Katarina Bexell var en av flera nyblivna mammor på Norra Skåne det här året.
Katarina Bexell var en av flera nyblivna mammor på Norra Skåne det här året.
Foto: Mariette Sörensson

Den här hösten är det varma orientaliska dofter som gäller för kvinnorna. Det berättar Anita och Susanne Bengtsson på Malmströms parfymeri. Vattenmelonstadiet är definitivt över. De berättar bland annat att det är den moderne mannen som är mest medveten och som vill ha en personlig doft. Kvinnorna nöjer sig ofta att dofta som väninnan. Det där trodde vi inte.

Mor och dotter Anita och Susanne Bengtsson vet det mesta om dofter.
Mor och dotter Anita och Susanne Bengtsson vet det mesta om dofter.
Foto: Helene Nordgren
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.