Annons

Efter kritiken – Norge slopar höghöjdsförbud

En norsk regel har stoppat Therese Johaug och övriga landslagsstjärnor från simulerad höghöjdsträning.
Men nu meddelar norska idrottsförbundet att förbudet slopas.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Therese Johaug. Arkivbild.
Therese Johaug. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

För att slippa dyra och jobbiga resor till Alperna och på så vis få naturlig höghöjdsträning inför säsongen har idrottare i Sverige och många andra länder försökt hitta snarlika träningsmöjligheter på hemmaplan.

Längdskidåkaren Per Elofsson byggde ett eget höghöjdshus där han låg och läste tidningen medan långdistanslöparen David Nilsson sovit i ett höghöjdstält i sin lägenhet. Syftet är att den syrefattiga luften ska producera fler röda blodkroppar som transporterar syre.

Annons

I Norge har simulerad höghöjdsträning varit förbjudet sedan 2003 då det anses oetiskt. Något som väckt en het debatt på senare år.

– Jag ställer mig frågande till varför andra utövare får göra det här, men inte vi i Norge, sade Therese Johaug i en intervju med Nettavisen.

Men nu väljer Norge att skrota regeln.

Under söndagen meddelade det norska idrottsförbundet att elitidrottare som siktar mot stora evenemang som OS, Paralympics, VM eller EM undantas reglerna.

Idrottarna måste dock meddelare respektive specialförbund samt Antidopning Norge att de ska använda sig av simulerad höghöjdsträning.

Men Vibecke Sørensen, vice ordförande i norska idrottsförbundet, säger att idrottare inte kommer straffas om de bryter mot reglerna.

– Det är inte ett regelverk som ger ett direkt sanktionsalternativ, säger hon.

De nya reglerna börjar gälla från och med i dag, söndag.

Emil Forsberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons