GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jag har delat eken med en fredlig gigant

Krönika • Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

Det låga hummande surret har hälsat mig välkommen varje morgon till favoriteken under september. Ett bålgetingsamhälle har byggt bo i ett hålrum i min vän eken precis där jag brukar tycka om att luta ryggen mot stammen i fem minuter. Där mot ekens stam brukar jag bokstavligen hämta andan. Inte för att jag är fullständigt utmattad halvvägs på min morgonrunda, utan för att stanna upp och byta ut ytlig snabb andning mot djupa långsamma andetag. I stillheten och ron får tanken vandra fritt och i bästa fall inte alls. En sorts meditation där jag försöker koncentrera mig på att andas in under fem sekunder och ut på åtta sekunder.

Eken ger mig sitt stöd i ryggen och jag kan riktigt känna hur den delar med sig av dess stillsamma men ändå sedan sekler porlande livskraft till mig. Ovanför dess lövverk kan jag se månen och stjärnorna - så avlägsna och eviga men ändå nära och beredda att ge mig lite av sin oändliga glans.

Här i ekens, rymdens och mitt eget sällskap hämtar jag kraft inför arbetsdagen och det har hänt mer än en gång att jag landat flera viktiga beslut både privat och i jobbet där vid ekens stam. Många gånger finns nyckeln till dilemman där mitt framför oss om vi bara stannar upp och tittar ordentligt.

För att få kontakt med stjärnorna, eken och mig själv tycker jag om att vända mig bort från bondbyns ljus och yrvakna brus mot den smala grusvägen som försvinner in i den väldiga skogens bryn i söder.

Jag tänder mobilens lampa och följer surret. En enorm geting sitter i boets öppning och tycks betrakta mig i mobilens sken. Bästa att göra ett sidbyte tänker jag och ställer mig en stund på ekens norra sida men finner inte alls samma ro och kontakt med världsalltet och mig själv. Blicken söker hela tiden den stora lastaren som kör fram och tillbaka för att hämta ensilage till mjölkkornas frukost inne i stallet. Jag suckar och vänder hem mot min egen frukost .

För att få kontakt med stjärnorna, eken och mig själv tycker jag om att vända mig bort från bondbyns ljus och yrvakna brus mot den smala grusvägen som försvinner in i den väldiga skogens bryn i söder.

I bilen på väg till jobbet rattar jag in P1:s Naturmorgon får svar på mina frågor om bålgetingar. Stekelexpert Niklas Johansson från Artdatabanken berättar att jo det har varit en succésommar för alla bålgetingen med fler bon än någonsin. Det tros bero på flera orsaker. Vågen av uppsatta fågelholkar under 70-talet och framåt erbjuder getingarna bostäder liksom hålträd som min favoritek. Oftast lämnas äldre trän med hål ifred på hyggena när man avverkar skog. Det allt varmare klimatet bidrar också till att bålgetingen trivs. Så sent som 1993 var den så pass ovanlig att den var rödlistad som hotad bland de ryggradslösa djuren.

Den stora getingen vid boets öppning är en vakt som håller uppsikt - denna arbetare är svårprovocerad. Precis som alla bålgetingar har vakten humletemperament, det vill säga är snälla och fredliga. Det tros bero på att de har förhållandevis små samhällen. Ett bo består sällan av över 100 individer varav kanske 50 är arbetare. Då kostar mer än det smakar att ta risker och gå till attack. Vanliga getingar har tusentals arbetare. Till och med deras slagsmål är vänliga. Ibland kan man se brottningsmatcher mellan två bålgetingar. Det är ett litet men snällt bråk mellan systrar om vem som ska få äta först. Men de de varken biter eller sticker varandra. Så njut av det lågfrekventa surret. De är så gott som ofarliga, menar Johansson.

När september gick över i oktober tystnade det vänliga surret hos eken.

Vakten har lämnat sin post och förhoppningsvis har deras drottning hittat en säker plats för sin vintersömn. Till våren kanske hon vaknar igen och sätter nya fredliga giganter till världen ...

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.