Annons

Jenny Rissveds: "Jag vill fortsätta"

Många trodde att hon skulle sluta efter OS i Tokyo, berättar Jenny Rissveds.
Men nu satsar mountainbikestjärnan vidare.
– Jag känner mig trygg i att jag vill fortsätta, säger hon i P1:s söndagsintervju.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Efter flera tunga år blickar Jenny Rissveds framåt mot en fortsättning av karriären. Arkicbild.
Efter flera tunga år blickar Jenny Rissveds framåt mot en fortsättning av karriären. Arkicbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När Jenny Rissveds kom på 14:e plats i mountainbikeloppet vid OS i Tokyo i juli berättade hon att hon kände sig lättad och att en börda släppt från hennes axlar.

Hon var inte längre "OS-guldmedaljören", med allt vad det innebar av press och uppmärksamhet, utan hoppades att i fortsättningen få återgå till att bara vara "Jenny".

Annons

Flera tog det uttalandet som ett tecken om att karriären var över för cyklisten som överraskande tog OS-guld som 22-åring i Rio de Janeiro 2016.

"Mer motiverad"

Men i P1:s söndagsintervju berättar Rissveds att det har hänt mycket efter OS och att hon nu satsar vidare.

– Jag känner mig klyschigt nog mer motiverad än någonsin att fortsätta med mitt idrottande, säger hon.

Jenny Rissveds har kämpat med psykisk ohälsa och ätstörningar och flera gånger kommit med kritik mot den press hon känt inför att behöva vara tillgänglig för medierna som elitidrottskvinna.

Efter OS i Rio fick hon en allvarlig depression, men nu har hon bestämt sig för att sluta med antidepressiv medicin. Det är ett viktigt beslut för att kunna gå vidare.

– Det känns som att jag inte kan avsluta det kapitlet av psykisk ohälsa förrän jag är fri från medicin och hela den biten, säger hon.

Mår bra

Hon får frågan av intervjuaren Martin Wicklin hur hon mår i dag.

– Generellt, i dag, mår jag bra. Helt ärligt. Jag tror att det också är därför jag känner mig trygg att avsluta den här medicineringen. Jag känner mig stark på ett sätt jag inte har känt någonsin, tror jag.

Rissveds tog en paus som varade i princip i två år på grund av psykisk ohälsa och fick också säsongen i fjol spolierad av coronapandemin. Därför beskriver hon årets säsong som just har avslutats som en nystart. Hon vann bland annat en tävling i världscupen i september.

Nu blickar 27-årigen framåt mot en fortsättning av karriären. Men hon tävlar inte enbart för att vinna och hon sätter inte upp några mål i stil med medaljer eller världscupsegrar.

Annons

– Jag har insett att det inte riktigt fungerar för mig. Jag känner ett driv och ett sug efter att prestera, men kanske inte enskilda lopp utan genom en säsong vill jag prestera så bra jag kan och känner mig nöjd.

Mikael Forsell/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons