Annons

Kaosartat vid motionslopp för barn i Stockholm

Först sprang hundra av de minsta barnen vilse eftersom banan inte var ordentligt markerad. Sedan fastnade många av de lite äldre barnen i banans hinder. Allt under ett motionslopp som arrangerades i Stockholm på lördagen.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Flera barn fastnade i leran under loppet. Bild från en liknande tävling tidigare år.
Flera barn fastnade i leran under loppet. Bild från en liknande tävling tidigare år.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hundra barn mellan fem och åtta år sprang vilse under ett motionslopp på Djurgården i Stockholm under lördagen. Barnen skulle springa 500 meter, men då arrangörerna hade gjort en miss i banmarkeringen sprang barnen fel – rakt ut i skogen.

– Det är jätteolyckligt och en stor miss från oss arrangörer att det fick bli så, säger Jenny Sunding, marknadschef på Marathongruppen som arrangerar loppet, till Aftonbladet.

Nedkylda

Annons

En sökinsats inleddes och polis och räddningstjänst tillkallades. Efter en halvtimma var alla barn återfunna. Inget barn skadades, men några hade blivit nedkylda och undersöktes av vårdpersonal.

– En del av de yngsta barnen som kommit bort har blivit kalla för att de har stått stilla en stund, för att de har varit ute längre än de skulle, säger Sunding till Aftonbladet.

När det senare på dagen var dags för 9–15-åringarna att springa tre kilometer fortsatte problemen då banan, som innehöll en del hinder, var alldeles för svår för dem.

Fastnade

"Vi hade under veckan försökt göra justeringar för att hitta rätt balans men med facit i hand har vi inte lyckats. Vi är tacksamma att anhöriga och funktionärer snabbt reagerade och vi skickade ut extra personal till de mest kritiska områdena, så fort vi blivit medvetna om problemen. Kalvruset ska vara en utmaning men också en rolig och positiv upplevelse. För några deltagare var det verkligen inte så i dag", skriver arrangörerna på sin Facebook-sida.

I kommentarsfältet berättas det om hur föräldrar och vuxna löpare – vars lopp lite senare delvis gick på samma bana – fått hjälpa barn som hade fastnat i djupa kärr att komma loss.

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons