Annons

Kvinnlig pristagare visade sig vara tre män

Det spanska litteraturpriset Premio Planeta gick i år till deckarförfattaren Carmen Mola – tidigare presenterad som en kvinnlig universitetslärare som skriver under pseudonym. Men vid prisutdelningen visade sig Carmen Mola vara tre män.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
När de fick Premio Planeta på 10,9 miljoner kronor valde Jorge Díaz, Antonio Mercero och Augustín Martínez att kliva fram som författare bakom pseudonymen Carmen Mola.
När de fick Premio Planeta på 10,9 miljoner kronor valde Jorge Díaz, Antonio Mercero och Augustín Martínez att kliva fram som författare bakom pseudonymen Carmen Mola.Foto: Josep Lago/AFP

Det blev inte en spansk kvinna som tog emot priset ur kungens hand. I stället var det tre män som kom upp på scenen för att ta emot Premio Planeta för romanen "La Bestia", rapporterar Financial Times. Bakom pseudonymen Carmen Mola står Jorge Díaz, Agustín Martínez och Antonio Mercero som alla tre är manusförfattare som bland annat arbetat med spanska tv-serier.

Slår Nobel i pris

De tre männen ska nu dela lika på priset som i år har höjts från 600 0000 euro till 1 miljon euro (10,91 miljoner kronor) vilket gör det pengamässigt större än Nobelpriset i litteratur som i år är på 10 miljoner kronor, konstaterar Financial Times.

Annons

– Carmen Mola är inte, som alla lögner vi presenterat, en universitetslärare, sade Díaz under ceremonin.

– Vi är tre vänner som en dag för fyra år sedan bestämde oss för att slå ihop våra talanger för att berätta en historia.

I en intervju med den spanska nyhetsbyrån EFE sade Martínez att de tre bestämde sig för att skriva under ett namn eftersom de menade att kollektivt författande inte värderas lika högt som individuellt.

Spansk kritik

Carmen Mola har har tidigare gjort sig känd för en trilogi om poliskommissarien Elena Blanco som gillar karaoke, grappa och tillfälliga sexuella förbindelser. Mola har marknadsförts som "Spaniens Elena Ferrante". På hemsidan och i intervjuer har hon presenterats som en universitetslärare i behov av anonymitet.

I spanska medier framförs nu kritik mot att den kvinnliga pseudonymen och det våldsamma innehållet i böckerna har skapat spänning som använts i marknadsföringen, uppger The Guardian.

"Bortsett från att använda en feminin pseudonym har de här killarna tillbringat åratal med att ge intervjuer. Det handlar inte bara om namnet – det är en falsk profil som de har använt för att dupera läsare och journalister. De är bedragare", twittrar Beatriz Gimeno, författare och tidigare chef för Spaniens nationella jämlikhetsinstitut.

Premio Planeta delas ut för en historisk thriller, "La Bestia", som utspelas i Madrid 1834 under en koleraepidemi då en mordvåg går igenom staden.

Premio Planeta delas ut för en ännu opublicerad roman och vinnaren av priset accepterar att förlaget Planeta ger ut boken. I år konkurrerade 653 böcker om utmärkelsen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons