GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Några nyheter från elbilsvärlden

Rolls-Royce släpper sin första elbil, laddpriserna för elbilsägare blir bättre och en rallyikon ger sig in i branschen. Vi listar lite av det senaste från elbilsvärlden.
Motor • Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Snabbladdning blir ofta en dyr historia.
Snabbladdning blir ofta en dyr historia.Foto: Martin Schutt/AP/TT

Laddjungeln skingras något

Situationen med snabbladdare för elbilar har liknats vid en djungel. Att elbilsägare behöver ett tiotal olika appar för att aktivera laddning hos de olika leverantörerna är inte ovanligt och priserna varierar stort mellan olika bilmärken och laddstolpar. Ionity, som samägs av flera biltillverkare har tidigare kritiserats för sina höga laddpriser för dem som inte ingår i nätverket.

Men nu har företaget lanserat ett abonnemang med lägre priser även för utomstående bilmärken. Också Tesla, vars nätverk är ett av de mest utbredda, verkar vilja bredda sig. De ska, enligt ett uttalande från Elon Musk, öppna upp sina laddstolpar för andra märken senare i år. (TT)

Här är Rolls-Royces första elbil

År 2030 ska V12-motorn vara ett minne blott i den brittiska lyxbilen Rolls-Royce. I stället vill man använda enbart elektrifierade drivlinor. Det bekräftar vd:n Torsten Müller-Ötvös i ett pressmeddelande. Märkets första elbil kommer att heta Spectre. Den lanseras 2023 och ser ut att bli en coupé, att döma av bilderna. Priset och vilken räckvidd bilen kommer att ha har ännu inte offentliggjorts. Rolls-Royce har tidigare hintat om att man jobbar på en sladdlös laddlösning. (TT)

Såhär ser Rolls-Royce nya elbil Spectre ut.
Såhär ser Rolls-Royce nya elbil Spectre ut.Foto: Rolls-Royce

Rallyikonen Delta blir elbil

Ford gav det ikoniska namnet Mustang åt sin elbil, som lanserades tidigare i år. Nu meddelar det italienska bilmärket Lancia att man kommer att återuppliva 80-talsmodellen Delta – som gjorde sig världskänd genom att kamma hem många VM-segrar i rally. I en intervju med Corriere della Sera berättar Stellantiskoncernens märkeschef Luca Napolitano att Delta gör comeback som elbil. Det finns än så länge inga uppgifter på när bilen kommer och vilken prestanda den kommer att få. (TT)

Delta Integrale (främst i bild) hette modellen som dominerade i rally på 80-talet.
Delta Integrale (främst i bild) hette modellen som dominerade i rally på 80-talet.Foto: Lancia

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.