GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smart lösning – möbler byggda på plats

En trång hall, för få garderober eller för många böcker? Lösningen kan vara platsbyggd inredning som både är snygg och smart.
–  Vi förvandlade en svårmöblerad vägg till en bokhylla med förvaringsskåp, säger Andréa Trygg.
Bostad • Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Hemma hos Andréa och Fredric Trygg har en vägg i vardagsrummet förvandlats till förvaring och bokhylla. ”Den är en prydnad för hela lägenheten”, säger Andréa.
Hemma hos Andréa och Fredric Trygg har en vägg i vardagsrummet förvandlats till förvaring och bokhylla. ”Den är en prydnad för hela lägenheten”, säger Andréa.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En sittbänk med förvaring i hallen. Ett diskret förvaringsskåp i en korridor eller en maffig bokhylla som täcker en gavel från golv till tak. Platsbyggd möblering ger ett lyxigt och gediget intryck. Det blir inga konstiga glapp mellan möbel och vägg, inga vrår som samlar damm eller missmatchande materialkrockar. Dessutom utnyttjas ytorna i bostaden optimalt.

–  Vår lägenhet, en fyra från förra sekelskiftet, var i fint skick och hade redan en del platsbyggda lösningar när vi flyttade in för knappt ett år sedan, säger Andréa Trygg.

Bra förvaring och smarta lösningar där alla ytor används är det som efterfrågas mest.

Platsbyggande

Hon bor i centrala Göteborg tillsammans med sin man Fredric. Båda två är inredningsintresserade och tanken på en specialbyggd bokhylla väcktes redan när de skulle flytta in. De tyckte att ena väggen i vardagsrummet var lite svårmöblerad, inte minst på grund av dörröppningen i mitten.

–  Vi såg direkt att den ”döytan” skulle passa bra för böcker och annan förvaring, säger Andréa.

"Vi hämtade inspiration från stilen på de platsbyggda garderober och skåp som redan fanns i lägenheten", säger Andréa Trygg.
"Vi hämtade inspiration från stilen på de platsbyggda garderober och skåp som redan fanns i lägenheten", säger Andréa Trygg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Men att hitta en bokhylla som passade perfekt var svårt. Det var då de fick idén att platsbygga en hylla som ramade in dörren och täckte båda väggarna.

–  Vi hämtade inspiration från stilen på de platsbyggda garderober och skåp som redan fanns i lägenheten. Det var viktigt att skapa något som var tidstypiskt och inte för pråligt, säger Andréa.

Paret satte igång och ritade ett förslag, som tog hänsyn till både deras behov av förvaring och till den vackra takstuckaturen och de höga golvsocklarna.

–  Sådana detaljer ville vi bevara. Därför går inte hyllan ända upp till taket och bakom skåpen har vi lämnat kvar socklarna. Vill man så går det att skruva ned hyllan igen, säger Fredric.

4 bilder
Sockeln på nya underskåpen smälter in med de gamla, höga, golvsocklarna. Och även bakom skåpen finns de gamla listerna kvar – om skåpen tas bort någon dag.
En platsbyggd möbel smälter in i rummets. Intrycket blir vilsamt rent visuellt.
En platsbyggd garderob ger rummet ett mer städat intryck.
Lysknapparna har flyttats till den breda listen som ramar in hyllan.
Sockeln på nya underskåpen smälter in med de gamla, höga, golvsocklarna. Och även bakom skåpen finns de gamla listerna kvar – om skåpen tas bort någon dag.
En platsbyggd möbel smälter in i rummets. Intrycket blir vilsamt rent visuellt.

Även om både två är ganska händiga lät de en finsnickare göra jobbet, både på grund av tidsbrist och projektets storlek.

–  Snickaren kom med bra synpunkter, säger Fredric.

Andréa och Fredric hade tänkt sig högre underskåp, men ändrade sig när snickaren visade att det blev bättre om man kunde ställa ifrån sig tekoppen eller vinglaset på dem när man satt i en fåtölj intill.

–  Den enda nackdelen med platsbyggt är väl att det är dyrt. Jag gissar att vår hylla – med målning, el och allt annat – kostade någonstans runt 75 000 kronor, säger han.

Ändå tycker de att det var väl använda pengar.

–  Det känns som en investering för livet. Vi kommer aldrig att behöva en ny bokhylla igen och den är ett så vackert blickfång som lyfter hela hemmet, säger Andréa.

Andréas och Fredrics bästa råd

+ Fastna inte i hur hemmet ser ut just nu. Få igång fantasin genom att se hur andra har gjort. Du kan titta på Pinterest eller Instagram. Sedan är det bara att härma och låna med stolthet!

+ Mät noga. Särskilt i äldre hus där mycket är snett och vint. Var säker på hur du vill ha det, men samtidigt öppen för snickarens förslag.

+ Att köpa färdiga stommar och bygga in dem med lister som man spacklar och målar kan vara ett billigare alternativ som man klarar av att göra själv.

Viktigt med flexibilitet

En som också är förtjust i platsbyggda lösningar är inredaren Anna Lindeberg på företaget A Home.

–  Det är ett perfekt sätt att maximera boendeytan, säger hon.

”När man platsbygger blir det precis som man vill ha det. Då håller inredningen över tid”, säger inredaren Anna Lindeberg.
”När man platsbygger blir det precis som man vill ha det. Då håller inredningen över tid”, säger inredaren Anna Lindeberg.Foto: Privat

Hennes kunder är ofta familjer som bor trångt och försöker trolla med kvadratmetrarna för att få boendesituationen att gå ihop. En del har olika många barn hemma under olika veckor, vilket ställer krav på flexibilitet.

–  Bra förvaring och smarta lösningar där alla ytor används är det som efterfrågas mest, säger Anna Lindeberg.

Men är det så klokt att bygga fasta lösningar? Riskerar inte möbleringen att bli statisk?

–  Det är väldigt sällan det blir på det viset. Oftast handlar det om att använda ytor som ändå inte utnyttjas. Som att bygga in förvaring under en trappa eller tillverka hallbänkar som också rymmer galonbyxor, stövlar och skateboardar, säger hon.

Hon tycker att man alltid ska utgå från de egna behoven här och nu. Hemmet är ett ställe som vi ska trivas i – inte irritera oss på.

–  Det behöver inte bli så dyrt heller. Om man använder stommar från till exempel Ikea och klär in dem med lister får man samma effekt som om det vore platsbyggt. Jag jobbar mycket på det viset, säger Anna Lindeberg.

Just bokhyllor är ett bra exempel. Den berömda Billy-modellen blir läckrare om man sätter lister på den och målar den i samma kulör som resten av rummet: En rad med sådana hyllor kan plötsligt se de ut som ett flådigt bibliotek.

Anna Lindeberg menar också att det kan vara resurssparande att bygga fasta lösningar. Planerar man rätt från början slipper man kanske bygga ut och göra om lika ofta.

–  Vi måste försöka tänka långsiktigt och skapa rum där alla kan umgås tillsammans, trots att man gör olika saker.

Lisa Wallström/TT

Så säger proffset om platsbyggd inredning

+ Kreativa idéer är en sak, att genomföra dem en annan. Snickaren Jens Hultgren, Sjövikens Måleri & Bygg i Luleå, berättar vad han som proffs tycker om att förverkliga skräddarsydda inredningsprojekt:

+ Det mesta går att ordna, men det gäller att tänka till, lösa problem och använda rätt material. Trä är inte lika förlåtande som MDF-skivor om man gör repor och liknande.

+ Fördelarna är att man kan anpassa hyllor, sänggavlar eller garderober helt efter rummet och hur det ska användas. Du får det precis som du vill ha det i vilket material och vilken färg du vill.

+ Det är smart att använda platsbyggd förvaring när utrymmet är begränsat och man vet precis hur man vill använda det. Jag har till exempel byggt sänggavlar med både förvaring och möjligheter att hänga upp kläder.

Den här platsbyggda bokhyllan är snickaren Jens Hultgrens verk. Kunden ville att hyllorna skulle vara asymmetriska. De ville också få plats med en platt-tv, där inga sladdar fick synas, och inte heller skorstenen till kaminen.
Den här platsbyggda bokhyllan är snickaren Jens Hultgrens verk. Kunden ville att hyllorna skulle vara asymmetriska. De ville också få plats med en platt-tv, där inga sladdar fick synas, och inte heller skorstenen till kaminen.Foto: Tomas Bergman
Ett hyllplan i den här bokhyllan, som är byggd av snickaren Jens Hultgren, är anpassat för tv:n. Alla sladdar är dragna bakom hyllan och därmed dolda.
Ett hyllplan i den här bokhyllan, som är byggd av snickaren Jens Hultgren, är anpassat för tv:n. Alla sladdar är dragna bakom hyllan och därmed dolda.Foto: Tomas Bergman
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.