GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

15-åringen: ”Har ganska radikala åsikter mot islam”

15-åringen som i fredags åtalades för knivdådet på Källebergsskolan i Eslöv har i polisförhör berättat att han inte kunde sova natten före dådet.
Han har också uppgett att han har ”ganska radikala åsikter mot islam” och att han inte hade inte tänkt att mörda någon utan ”bara skada” när han anlände till skolan - men ändå högg en lärare med sin kniv.
– Det är synd om honom, han är jättesnäll, säger 15-åringen.
ESLÖV • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 00:39

Den åtalade 15-åringen fotograferad av polisen efter gripandet, iförd hjälm och skelettmask.
Den åtalade 15-åringen fotograferad av polisen efter gripandet, iförd hjälm och skelettmask.
Foto: Polisen

Det är i de första polisförhören, som hålls direkt när han gripits efter attentatet mot skolan 19 augusti, som 15-åringen lämnar vittnesmålet.

Berättelsen återfinns i förundersökningsprotokollet som hör till åtalet för försök till mord som släpptes i fredags och som Lunds tingsrätt gjorde offentligt vid lunchtid på måndagen, efter att ha hemligstämplat delar av det.

15-åringen berättade i detta förhör, som hölls bara några timmar efter dådet, för polisens förhörsledare att han hade varit uppe halva natten och att han inte kunde sova efter lovet.

– Jag har suttit på natten och jag tänkte på det då. Jag har ganska radikala åsikter. Men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna. Då ifall folk hör det i nyheterna kommer fler höra. Har tänkt på det ett tag, berättade 15-åringen.

Knivar och vapenkopior

Sedan beskrev han för poliserna hur han på morgonen tog på sig byxor och bälte och satte tre, fyra knivar i bältet.

– I gympakassen tog jag med en hjälm och väst. Västen är inte riktig och samma med pistolerna, de är inte heller riktiga. En är en replika och en är air-soft. Ni får inte tro att det är riktiga vapen, sade 15-åringen till poliserna.

Han väntade, berättade han, med att bege sig hemifrån tills hans pappa gick till gymmet och tog sig till skolan vid sjutiden på morgonen där han väntade utomhus i cirka en och en halv timme innan han tog på sig sin maskering och gick in.

Han satte på musik och satte på sig en medhavd hjälm.

– När jag satte på sakerna var jag full av adrenalin, jag skakade. Syftet var inte att mörda. Så ser jag folk gå in. Jag ville inte mörda någon, jag hade kunnat men jag valde att inte göra det. Jag går in, ser en lärare där, jag gick direkt och högg han i magen här nere, berättar 15-åringen i polisförhören.

Satte i gång brandlarmet

När andra kom ut försökte han hindra dem ”för allas säkerhet”:

– Jag ville inte bli attackerad eller att de skulle gå mot mig. Jag riktade min pistol mot dem och så satte jag i gång brandlarmet.

På frågan om varför han ville skada folk svarar 15-åringen att det var för att ”få ut mina åsikter”.

– Jag är antimuslim, antiislam.

15-åringen berättar att han haft planerna en och en halv vecka och att han ritat och planerat dådet.

Han berättar också att han har ett manifest i sin dator som förklarar dådet.

Att dådet blev just den dagen förklarar han med att han tycker att skolan är allmänt jobbig.

Skolkat mycket

Knivarna är hans pappas, säger han, en bajonett och en-två dubbelblad som han sätter i ett bälte. Han tar även på en väst som ska likna en skottsäker sådan och en rock. I ena fickan ligger en soft airgun, i den andra musikspelaren.

Mobilen sitter på hjälmen för att live-streama på webbtjänsten Twitch. Detta efter att andra som gjort liknande saker har filmat, exempelvis i Nya Zeeland och Norge.

Han har även med sig en svensk flagga och sätter på sig en skelettmask för att dölja sin identitet. Han påstår att han högg läraren bara för att han råkade vara närmast och att han ”hade adrenalin”.

– Alltså jag har inget emot han, han kom bara på fel tillfälle. Det är ändå synd om honom, han är jättesnäll, förklarar 15-åringen i förhöret och medger att allt är ”hemskt och onormalt”.

15-åringen påstår att han har en bra relation till föräldrarna men att han skolkade ganska mycket och fick dåliga betyg och blev stressad. Han säger att han blev politiskt intresserad eftersom hans pappa gillar politik.

Han berättar att han inte pratat politik med sin pappa men med polis och socialtjänst.

Han berättar även att han satt ut burkar med brandfarlig vätska på skolan, för att kanske bränna ner den.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.