Annons

15-åringen i Eslöv: Jag tänkte döda flera

Pojken bakom skolattacken i Eslöv planerade att döda flera elever. Han säger sig också ha varit delaktig i planer på fler skoldåd.
– Jag är antimuslim, antiislam, motiverar han sitt handlande i ett polisförhör.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Fynd i form av bild som gjorts i gärningspersonens ägo. Bilder ur polisens förundersökningprotokoll.
Fynd i form av bild som gjorts i gärningspersonens ägo. Bilder ur polisens förundersökningprotokoll.Foto: Polisen

Det var i augusti som den 15-årige eleven på Källebergsskolan gick till angrepp mot en manlig lärare med en 17 centimeter lång tvåeggad kniv, iförd "stridsliknande" kläder. Kort dessförinnan hade han på nätet publicerat ett "manifest" där han redogjorde för sin brottsplan.

Bland beslagen som polisen gjort efter dådet finns en lista över de elever och lärare som pojken planerade att attackera och döda. Det handlar enligt den åtalade själv bland annat om elever som sympatiserar med priderörelsen.

Annons

Enligt förundersökningen uppger pojken i förhör även att fler liknande dåd planerats tillsammans med andra "inom Sverige eller utom Sverige", och som enligt 15-åringen själv går under namnet "48 timmars terror". Var och när dåden planerats har pojken dock inte velat specificera.

Intresserad av andra dåd

Femtonåringen har åtalats för mordförsök på läraren, grovt olaga hot mot 19 personer på skolan samt grovt hot mot en polis. Åklagaren har tidigare också konstaterat att det rör sig om just ett hatbrott.

Enligt uppgifter i polisens förundersökning var 15-åringen varit mycket inspirerad av terrordådet i staden Christchurch i Nya Zeeland 2019, då en högerextremist sköt ihjäl 51 personer vid två moskéer.

Pojken har vistats på olika chattforum, men åklagaren har tidigare uppgivit för TT att det inte finns något i utredningen "som visar att han har varit med i något slags förening eller grupp på det viset".

När 15-åringen greps av polis i samband med dådet bar han en ansiktsmask, försedd med namnet på den som dödade en lärarassistent och två elever i samband med ett attentat på en skola i Trollhättan 2015.

Allt filmades

Tidigare hade 15-åringen dessutom gått omkring med hakkorsbindel, uttryckt rasistiska och homofoba åsikter samt blivit anmäld för brott mot knivlagen.

Pojken har hävdat att han var i ett psykotiskt tillstånd när han gick till sin skola den 19 augusti. Han har i förhör även uppgivit att han velat skada men inte döda.

Läraren fick livshotande skador i attacken.

Pojken filmade själv händelsen och allt direktsändes på nätet, men enligt åklagaren har bara ett fåtal personer tagit del av sändningen. Polisen kunde snabbt efter gripandet se till att den togs bort.

Anna Karolina Eriksson/TT

Bild bland de fynd som gjorts i gärningspersonens ägo.
Bild bland de fynd som gjorts i gärningspersonens ägo.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons