Annons

Banker vinnare på stillsam börs

Rörelserna var försiktiga på Stockholmsbörsen på handelsveckans första dag. Det breda OMXS-indexet stängde oförändrat.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Små kursrörelser på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Små kursrörelser på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Avanza drog i gång rapportsäsongen med en delårsrapport för tredje kvartalet, där det framgick att kundtillströmningen till nätmäklaren bromsat in, samtidigt som bolaget flaggar för oväntat höga kostnader nästa år. Aktien sjönk 1,6 procent.

Handelsbankens indextunga aktie steg samtidigt 1,3 procent sedan storbanken meddelat att man tidigarelägger redovisningen av resultatet för årets tredje kvartal till tisdag kväll i stället för som tidigare aviserat onsdag morgon. Något skäl angavs inte av banken.

Annons

Nordea och Swedbank hängde på och steg 1,8 respektive 0,5 procent.

Bland storbolagen som i stället backade fanns hygienbolaget Essity, ned 1,9 procent, och kullagerjätten SKF, som tappade 1,5 procent.

Volvo Cars klargjorde på måndagen att biltillverkaren siktar på en återkomst till Stockholmsbörsen redan i slutet av oktober, med en värdering på 163–200 miljarder kronor, enligt ett prospekt.

Börshumöret i omvärlden dämpades av oväntat svaga tillväxttal från Kina för tredje kvartalet. Högre råvarupriser och oro för effekter av skenande energipriser bidrog också.

De ledande Europabörserna gick ned: Londonbörsens FTSE-index 0,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index 0,7 procent och Parisbörsens CAC-index 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons