Annons

USA:s förre utrikesminister Powell död

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell har avlidit, meddelar hans familj i ett uttalande på sociala medier. Powell blev 84 år.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell.Arkivbild.
USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell.Arkivbild.Foto: AP/TT

Colin Powell avled under måndagsmorgonen på militärsjukhuset Walter Reed i Washington DC i sviterna av covid-19, skriver hans familj i ett uttalande.

Powell led enligt CNBC sedan tidigare av multipelt myelom, cancer i benmärgen, som gjorde honom särskilt känslig för infektioner.

Annons

Den fyrstjärnige generalen Powell utsågs 2001 till USA:s första svarta utrikesminister av den dåvarande presidenten George W Bush. Under hans tid invaderade USA Afghanistan och Irak.

Men före det, efter att som befälhavare ha hjälpt USA och dess allierade till seger i Kuwaitkriget på 90-talet var Powell mycket populär. Han var så pass populär att han av vissa tippades att bli USA:s första svarta president.

Stora delar av det förtroendet dalade däremot 2003, efter att han argumenterat i FN:s säkerhetsråd för en invasion i Irak. Han backade då, med sin trovärdighet, upp påståendena om att Irak försökte utveckla ett kärnvapenprogram. Det visade sig vara falskt och Powell har kallat talet för en "mörk fläck" i hans karriär.

Efter sin avgång 2005 kritiserade Colin Powell Irakkriget. Och på senare år hamnade han i den politiska mitten. Inför presidentvalet 2008 stödde han först partikamraten John McCain, men ändrade sig senare och ställde sig bakom demokraten Barack Obamas kandidatur. Han var mycket kritisk mot expresident Donald Trump.

Sörjs över partigränser

Colin Powell föddes i en jamaicansk immigrantfamilj i Harlem i New York 1937. Han växte upp i Bronx, tog en examen i geologi vid City University of New York och inledde en enastående militär karriär. 1971 tog han även en examen i ekonomi vid George Washington University.

George W. Bush säger i ett uttalande att han är djupt sorgsen över bortgången och kallar Powell för en storartad man i allmänhetens tjänst.

"Han var en sådan favorit bland presidenter att han belönades med Presidentens frihetsmedalj – två gånger", säger Bush.

Flera andra högt uppsatta politiker från både det demokratiska och republikanska partiet uttrycker sina kondoleanser till änkan Alma och deras tre barn.

Tidigare i karriären var Vietnam- och Koreaveteranen Powell nationell säkerhetsrådgivare i Ronald Reagans regering och försvarschef under president George H W Bush.

Gillade Abba

Powells memoarer "My American journey" har varit en storsäljare i USA. Den tidigare utrikesministern var mycket förtjust i Abba.

Annons

Enligt Colin Powells officiella Facebooksida var han fullvaccinerad mot covid-19.

Tina Magnergård Bjers/TT

Sophie Tanha/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons