Elfsborg med i guldfajten - klara 3–0 på Tele 2

Enormt stöd av en publik som fick komma tillbaka – och bäddat för serieledning.
Då gick Djurgården bort sig.
I stället är Elfsborg med i fajten om SM-guldet igen.
3–0-segern på Tele 2 arena skvallrar om att det kan bli en riktigt rolig höst i Borås.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Elfsborgsjubel efter Rasmus Alm 2–0-mål. Elfsborg vann med 3–0 mot Djurgården och är med i kampen om SM-guldet.Foto: Christine Olsson/TT

IFK Norrköping och Elfsborg hade chansen ta in på tättrion Malmö FF, Djurgården och AIK med sju omgångar kvar.

Norrköping rasade ihop fullständigt mot Häcken (0–5).

Elfsborg verkar byggt av hårdare virke – och kontrade skickligt och effektivt bort ett Djurgården som hade gått upp i serietopp vid tagen poäng.

– Vi behöver bli effektivare och driva på tempot, sade hemmatränare Kim Bergstrand i pausen till Discovery plus.

Tempot var okej, riktigt bra emellanåt i en match som hade den glöd, intensitet och irritation mellan spelarna som det anstår en toppmatch i allsvenskan.

Men Djurgårdens plötsligt förlorade förmåga att omsätta sina chanser har lett till två raka förluster. Elfsborg har å sin sida skakat av sig en tung period och är på klar uppgång.

Talande sekvenser

De två kurvorna möttes i början av andra halvlek. Först brände Kalle Holmberg ett jätteläge varpå Rasmus Alm mindre än minuten senare skickade i 2–0-målet på en omställning.

Kontringar i expressfart är Elfsborgs grej.

Dansken Jeppe Okkels kom tidigt loss efter en misslyckad hörnvariant av Djurgården, men Okkels prickade Jacob Widell Zetterströms bortre stolpe.

Elfsborgstränaren Jimmy Thelin kastade sin vattenflaska med kraft i konstgräset. Besvikelsen var förståelig. Rann chansen att närma sig topptrion där?

Inte alls. Stolpträffen var snarare en föraning om vad som väntade. Simon Olsson fick snart Thelin på bättre humör.

Frick – framspelaren

Elfsborg fyllde på offensivt, vänsterbacken Simon Strand lättade in till Rasmus Alm i straffområdet. Per Frick och Hjalmar Ekdal, september månads spelare, brakade ihop och bollen tog en båge inåt.

Centralt kom Simon Olsson och nickade in målet som lade grunden för en bred kamp om Lennart Johanssons pokal.

Bara minuter senare borde Olsson, elegant framspelad av Frick, ha chockat hemmapubliken med ännu ett mål. Jacob Widell Zetterström var bortspelad, men Olsson kom fel i steget, snubblade till och en gyllene möjlighet gick om intet.

Djurgården forcerade, matchen hettade till. Hákon Valdimarsson, avstängde Tim Rönnings ersättare i målet, stötte undan Emmanuel Bandas nick på Magnus Erikssons frispark.

Frick och Elliot Käck varnades – och båda missar nästa match.

– Vi började starkt, men vi har en lite sämre period. Vi har bra tryck, bra energi, gäller att få in bollen bara. De är vassa i omställningarna och vi måste balansera bättre, säger Hjalmar Ekdal till Discovery plus.

Duellerna med Per Frick var många:

– Han är en stark o jobbig jävel men det är bara att svara med samma medicin.

Den bet inte.

Frick kom loss och tog rollen som mannen bakom segern som ger Elfsborg guldvittring. Med matchens andra målgivande passning serverade han Rasmus Alm fem minuter in i andra.

Simon Strand firade frisparksmålet till 0–3, men bollen träffade Fricks höjda arm och underkändes.

I stället slog Alm in matchens sista mål med kvarten kvar.