Kultur och nöje

Kvinnliga tonsättare får nytt operastipendium

Den Andra Operan är ett initiativ av de konstnärliga ledarna Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Pressbild.
Foto: DAO
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den Andra Operan får Stefan Johanssons nyinstiftade operastipendium på 100 000 kronor. Initiativet, som startades 2016 av de konstnärliga ledarna Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar, får stipendiet för att de "oförtrutet fortsätter utforskandet av orättvist okända traditioner av operaskapande", enligt instiftaren.

Stefan Johansson har bakgrund som bland annat regissör och teaterchef. Han har varit verksam på institutioner som Kungliga Operan och Malmö Opera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Amanda Lind: "Här gick vår gräns"

'Håller vi inte i arbetet med återhämtningen, stärker vi inte kulturskapares villkor efter den här hårda smällen,' säger avgående kulturminister Amanda Lind (MP).
Foto: Duygu Getrien/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon ser med stolthet tillbaka på de stora krispaketen till kulturen – men önskar att pandemilagen hade införts tidigare. En frustrerad Amanda Lind tvingas nu avgå som kulturminister.
– Personligen är det naturligtvis en sorg, säger hon.

Miljöpartiets partistyrelse var enig om att lämna regeringen när Moderaterna, KD och SD:s budget röstades igenom i riksdagen. Amanda Lind fick höra nyheten att Centern inte stöttade regeringens budget efter att hon medverkat vid en presskonferens om vaccinpass. På plats i arbetsrummet på kulturdepartementet tvekar hon inte inför frågan om huruvida MP tog rätt beslut.

– Att vi som grönt parti ska sitta i regering och administrera en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna, som innebär stora neddragningar på klimatsatsningar, slakt av skyddad natur, sänkt bensinskatt. Det vill vi inte, säger hon och berättar att det alternativet "inte fanns på kartan".

– Någonstans måste man ha sina ideologiska röda linjer, och här gick vår gräns.

TT: Många skyllde situationen kring omröstningen på Miljöpartiet. Vad säger du om det?

– Den är en liten del av ett väldigt långt skede som började redan i somras med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Sedan har det varit många turer och många partier som har ställt ultimativa krav. Miljöpartiet har varit konstruktivt hela vägen, säger Amanda Lind.

Möttes av kritik

Mycket av det Amanda Lind hade på gång lades på is när partiet hamnade i en övergångsregering – inte minst skulle de sjösätta sin rekordstora budget.

– Det är klart att det är frustrerande att inte få fortsätta jobba med det, säger hon.

För henne personligen svider avgången. Arbetet med den kulturbransch som drabbades hårt av corona har varit intensivt. Hon pekar stolt på två tavlor av Victoria Andersson som hänger i arbetsrummet – de har köpts in av Statens konstråd och Moderna museet, som fick 25 miljoner kronor var för att stötta samtidskonstnärer.

– Det känns lite fint, nu hänger den på väggen här, säger Amanda Lind.

I början av pandemin möttes hon dock av kritik från branschen, då flera menade att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser. Komikern Jonas Gardell krävde till och med att hon skulle avgå – en orättvis kritik, enligt Amanda Lind.

– Från dag ett har jag tagit strid för kulturens villkor både när det gäller restriktionerna och krisstöden. Sedan får man inte alltid sin vilja igenom. Det är förhandlingar inom regeringen och man kan inte alltid säga vad som sker utåt, säger hon.

TT: Vad önskar du att du hade gjort bättre?

– Jag hade önskat att pandemilagen införts tidigare. Jag gjorde vad jag kunde. Att den kom på plats var väldigt viktigt men hade det skett tidigare hade det underlättat för väldigt många, inte minst den första sommaren och hösten.

Pandemin inte över

Mest stolt är Amanda Lind över att hon "har tagit strid för kulturen". Pandemin lärde henne inte något nytt om kultursektorns villkor, menar hon, men hon tror att den gjorde de tuffa villkoren synliga för fler.

– Många konstnärer kämpar. De stöd som togs fram var inte helt anpassade för hur konstnärer verkar i dag. Oregelbundna anställningar, ofta låga inkomster, egenföretagare eller att man kombinerar egenföretagande med en anställning – allt det gjorde att många föll mellan stolarna.

Hon betonar att pandemin inte är över. Trots att restriktionerna har lättat har besökarna inte hittat tillbaka till kultursektorn. Den kommande regeringen måste arbeta med en långsiktig återhämtningsplan för kulturen.

– Vi har fått igenom många krisstödspaket som har varit avgörande för kultursektorns överlevnad, en rekordstor budget, flera viktiga konkreta reformer på plats som införandet av produktionsrabatter, stärkta konstnärsstöd, och stöd till regional kultur. Det gäller att hålla i det här nu.

En annan tråd som hon hoppas att hennes efterträdare tar upp är frågan om kulturens frihet, som har varit en av Linds hjärtefrågor.

– Det ska inte råda några tvivel kring att vem som styr på kulturdepartementet inte ska påverka vilken konst som skapas av det svenska kulturlivet.

Kandiderar till riksdagen

Amanda Lind slutar som minister men säger sig vilja fortsätta arbetet för fri kultur och allas rätt till kulturupplevelser.

– Det är frågor som jag har haft nära mitt hjärta i så många år. Så det kommer jag fortsätta att göra. Men i vilken form, det återstår att se.

Hennes plan är att kandidera till riksdagen i valet i höst.

TT: Har du en förhoppning om att bli kulturminister igen?

– Det skulle vara en ära att få vara Sveriges kulturminister igen – om jag ges möjligheten.

Elin Swedenmark/TT

Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är 'frustrerande', menar Amanda Lind.
Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är "frustrerande", menar Amanda Lind.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

FAKTA

Fakta: Amanda Lind om:

... budgeten som lades fram av M, KD, SD:

– De har ju utgått från vår budget och inte gjort några neddragningar när det gäller kulturbudgeten. Alla partier behöver se att vi behöver satsa på kultur, och det var bra. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som konsekvent har prioriterat kulturen i förhandlingarna. Det har varit en kraft och en styrka för mig.

... hur det har varit att driva kulturpolitik under pandemin:

– Det som har varit tuffast är att se människor må dåligt under pandemin. Alla som drabbats av sjukdomen, men inom kultursektorn har människor också tappat jobbet, verksamheter har varit tvungna att lägga ner. Det har varit en enormt tuff situation för alla aktörer inom kulturen. Det har varit tungt. Men det har också gett mig kraft att kämpa.

... nuvarande situation för svensk kultur:

– Det är fortfarande väldigt tufft. Jag har dagligen kontakt med olika kulturaktörer som kämpar med situationen. Men jag är hoppfull. Vi har en rejäl budget för nästa år och många regioner och kommuner planerar att satsa. Det räcker inte bara med att staten satsar, det måste alla göra. Jag tror också att det har gått upp för många svenskar hur mycket kulturen betyder. Jag är glad att årets julklapp blev ett evenemang. Jag hoppas verkligen att svenska folket dels går och vaccinerar sig, så man kan fortsätta besöka kulturevenemang och dels ger bort ett kulturevenemang till sina nära och kära.

Kultur och nöje

Disney ville radera Beatles fula ord

Beatles-medlemmarnas språk föll inte Disney i smaken. Pressbild.
Foto: Disney+/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Strömningstjänsten Disney + ville censurera Beatlesmedlemmarnas mustiga språk i den nya Peter Jackson-dokumentären "The Beatles: Get back", rapporterar NME.

Jackson har gått igenom 200 timmar inspelat material för att färdigställa filmen. Han säger till tidningen att när den var klar visades den för de två kvarvarande medlemmarna Paul McCartney och Ringo Starr – som inte ville ställa upp på Disneys krav.

– Disney ville ta bort alla svordomarna. Men Ringo och Paul sa "Det var så vi pratade. Filmen visar en väldigt sanningsenlig bild av hur vi var. Det är så vi vill att världen ska se oss." De vill inte tvätta bort någonting, säger han.

"Get back" följer John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr under arbetet med albumet "Let it be", det är en minidokumentärserie på över sju timmar uppdelad på tre avsnitt.

Kultur och nöje

"För gammal" Vargas Llosa väljs in i akademi

Peruanske författaren Mario Vargas Llosa väljs in i Franska Akademien. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Franska Akademien väljer in den peruanske författaren Mario Vargas Llosa, trots att han enligt stadgarna är tio år för gammal och aldrig har skrivit litteratur på franska, rapporterar AFP.

Den Nobelprisbelönade författaren är 85 år. För elva år sedan införde Franska Akademien, på grund av ledamöternas höga snittålder, en ändring i sina stadgar där personerna som väljs in får vara max 75 år gamla.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Musikproducent dömd för misshandel

Kultur och nöje
Kultur och nöje En framgsångsrik musikproducent döms i tingsrätten för att ha misshandlat sin tidigare flickvän, en känd artist, skriver Aftonbladet. Mannen döms till villkorlig dom och skadestånd.
PREMIUM

Misshandeln inträffade 2017 då musikproducenten ska ha tagit strypgrepp, hållit fast artisten och slagit henne med en metallstång. Artisten tog bilder på sina skador men vågade inte anmäla förrän tre år senare.

I åklagarens bevisning finns ett flertal meddelanden från kvinnan till vänner, där hon detaljerat beskriver misshandeln – men även ett meddelande från musikproducenten till kvinnan där han skriver att han betett sig som "en jävla galning" och att han tog ut sin ilska och frustration på henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

JK tar inte upp anmälningar mot Netflixserie

Robert Gustafsson i 'Den osannolika mördaren'. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Justitiekanslern (JK) har beslutat att inte ta upp anmälan om förtal av avliden i Netflixserien "Den osannolika mördaren", rapporterar SVT Nyheter.

I tv-serien utmålas den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som statsminister Olof Palmes mördare. En person har JK-anmält serien för förtal med anledning av att Engström inte har fällts för mordet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Kultur och nöje

Selma från Kristianstad är Zlatans syster på bio

Nöje: Intervju Selma Mesanovic
Foto: Lasse Ottosson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det handlar om att: Våga tro på en dröm. Våga ge sig ut på en resa i det okända. Selma Mesanovic vågade. I januari ser vi 24-åringen från Kristianstad som Sanela, Zlatan Ibrahimovics syster, i ”Jag är Zlatan”.

Seneftermiddag. Mörkret har lagt sig över Kristianstad. Lasse, tidningens fotograf, fixar ljussättningen – Selma Mesanovic skrattar och säger: ”Jag gillar spotlighten.”

Bra. Den spontana glädjen och tryggheten blir viktig när alla vill veta: Vem är hon ... 24-åringen med ett blankt CV som skådespelare ...?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Direktsänt julmys med kocken Susanne Jonsson

Susanne Jonsson bjuder in till direktsänt julstök i köket. Pressbild.
Foto: Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 28 november bjuder tv-kocken Susanne Jonsson in till en fyra timmar lång interaktiv direktsändning på SVT Play, med saffransbak, glöggmingel och pyssel.

Jonsson, känd från "Go kväll", öppnar sitt kök i Sörmjöle utanför Umeå för gäster som Olof Wretling, Farah Abadi och Julia Tuvesson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Julböcker - en trend här för att stanna

'Julbrevet' av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud.
Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.
PREMIUM

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

– Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis, säger Zandra Weldon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL