GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnojouren har aldrig haft mer att göra – allt grövre våld

Två kvinnor har hittats avlidna i Kristianstad senaste månaden. Båda fallen utreds som mord. Samtidigt har Kvinnojouren i Kristianstad aldrig haft mer att göra.
Kristianstad • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 12:29
Siv Persson vid Kvinnojouren i Kristianstad råder omgivningen att inte vara feg.
Siv Persson vid Kvinnojouren i Kristianstad råder omgivningen att inte vara feg.
Foto: Tommy Svensson

Den 17 september hittades en kvinna i 30-årsåldern avliden i en lägenhet i Hammar. Exakt en månad senare påträffades en kvinna i 20-årsåldern död i en lägenhet på Gamlegården.

Kort efter dödsfallet i Hammar häktades en man i 25-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord. Även dödsfallet på Gamlegården utreds som mord, alternativt dråp. En man greps omedelbart skäligen misstänkt, men är nu försatt på fri fot.

– Det är fruktansvärt. Det är två för mycket. Absolut, säger Siv Persson, verksam vid Kvinnojouren i Kristianstad.

Kvinnornas dödsorsak är inte fastställd än men det är långtifrån första gången det görs mordutredningar där män misstänks, i samband med att en kvinna avlidit.

I hela landet utsattes 25 kvinnor för dödligt våld 2020, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Sedan 2011 har årligen 21–33 kvinnor utsatts för dödligt våld.

– Då har det blivit en fällande dom. De som kanske trillat framför tåget, kanske tagit för mycket tabletter eller kanske gjort något annat finns inte med i statistiken. Det är säkert fler. Det är hemskt, säger Siv Persson som berättar att Kvinnojouren i Kristianstad i dag har mer att göra än någonsin tidigare.

– Under de tio åren jag varit aktivt har det blivit väldigt mycket grövre våld och mer utstuderat. Det är tufft och jobbigt.

Kvinnojouren verkar mot våld och förtryck av kvinnor. På deras boende lever i dag sex kvinnor och sju barn i de sju rummen. Boendet håller på att utökas med fler rum och kommer i framtiden ha tio stycken.

Varför de har mer att göra nu? Det är en svårbesvarad fråga.

– Det vet man inte. Om fler söker hjälp, om fler får hjälp eller vad det beror på.

I samband med att våldet mot kvinnor omskrivs i medier märker de hur fler söker hjälp. Som utsatt kvinna kan man vända sig till Kvinnojouren men även till exempelvis socialförvaltningen, polisen eller vården.

Om man upplever att någon i ens närhet far illa ska man kontakta 112 om det är akut. Annars bör man vara uppmärksam på om personen drar sig undan mer och mer eller ser ut att ha blivit utsatt för våld.

– Jag brukar säga att man ska våga fråga. Det väldigt mycket skydd i samhället i dag. Kommunen är skyldig att hjälpa till, vi finns och där finns många andra instanser. Det är tufft att gå men det finns hjälp att få, säger Siv Persson som råder omgivningen att inte vara för feg.

– Tänk om man hade tänkt ringa polisen eller säga något, för att man bor granne med de här två tjejerna, och inte gjort det? Då känns det inte bra sen.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.