Annons

Åklagaren om våldsdådet: Uppsåtet var att döda

Två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern har skadats i ett grovt våldsbrott på en ort i Lycksele kommun. En man har anhållits misstänkt för mordförsök.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En man i 50-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter våldsdådet i Lycksele kommun där tre personer skadades . Arkivbild.
En man i 50-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter våldsdådet i Lycksele kommun där tre personer skadades . Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet kom på måndagsmorgonen.

– Som jag har fått det återberättat för mig så är det en granne till fastigheten där brottet ska ha begåtts som har gjort vissa iakttagelser som har föranlett honom att ringa till polis, säger åklagare Andreas Nyberg, som leder förundersökningen.

Annons

Den misstänkte mannen anhölls på eftermiddagen efter att ha gripits tidigare under dagen. Han misstänks på sannolika skäl för mordförsök.

"Uppsåt att döda"

Det är oklart hur illa skadade de tre personerna är.

– Jag känner inte till den fullständiga bilden, sådant kan förändras väldigt fort, säger Nyberg.

Men han påpekar samtidigt att han bedömer skadorna som så allvarliga att han ser det som sannolikt att uppsåtet var att döda. Enligt honom finns tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts, även om detta ännu inte går att bekräfta.

Polis och åklagare har hållit ett kort förhör med den misstänkte under dagen.

– Han förnekar brott och har inte velat uttala sig närmare om själva händelseförloppet.

Tidigare ostraffad

Ytterligare förhör kommer att hållas på tisdagen när mannen har fått en försvarare. Han förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.

Brottsplatsen är avspärrad för teknisk undersökning och förundersökningen går nu vidare.

– Vi kommer att höra personer som kanske kan ha något att bidra med vad gäller motivbilden. En annan del är att försöka klarlägga händelseförloppet och då är det naturliga att utgå från brottsplatsen och se vad det finns för spår där, säger Andreas Nyberg.

Klas Widestrand/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons