GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mästarpumpan väger ett halvt ton

I helgen korades den danska mästaren i jättepumpa. Han heter Henrik Jensen och kommer från Græsted på Nordsjälland. Nästan ett halvt ton vägde den in på. Det färska världsrekordet kom den dock inte i närheten av.
Köpenhamn • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 14:56
Henrik Jensen lyfter händerna i en segergest när hans pumpa väger in på 497,4 kilo.
Henrik Jensen lyfter händerna i en segergest när hans pumpa väger in på 497,4 kilo.
Foto: Thomas Laursen

Det var 14:e gången som en danska mästare i jättepumpa korades på Tivoli. Rekordet från 2020 som lyder på 970,4 kilo stod sig även efter årets tävling. Det hindrade inte att styrkelyftarna från Roskilde Atletklubb fick ta i ordentligt för att baxa upp Henrik Jensens bjässe på vågen där de digitala siffrorna stannade på 497,6 kilo, drygt 60 kilo mer än tvåan.

Det bokstavliga fröet till bjässen på vågen planterades i en kruka i maj månad och har sedan dess försetts med tusentals liter vatten och gödsel.

– Den har matats med mängder naturligt gödningsmedel i form av häst- och hönsgödsel samt stora mängder brännässlevatten, säger Henrik Jensen.

– Min pumpa har också bra gener eftersom den härstammar från förra årets nordiska och danska mästare. Det har varit hårt arbete, men det har varit värt allt och jag är så glad.

Även om det är en bra bit upp till förra årets rekordpumpa står sig Henrik Jensens vinnare bra om man jämför med tidigare års danska mästare. Förutom fjolårets vinnare har bara 2018 års varit större. De står sig dock alla slätt gentemot det världsrekord som sattes för tre veckor sedan i Pisa vid Festa dello Zuccone då den toscanska bonden Stefano Cutrupi ställde upp med en pumpa som vägde in på 1 226 kilo.

Den som är sugen på att se den nykorade danska mästarpumpan och de nio pumpor den tävlade mot har fortfarande chansen. De kan ses på Tivoli under Halloween, till och med den 7 november.

Foto: Thomas Laursen
Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.