Annons

Levi: "Köper inte att vi ska bli nerslagna"

IFK Norrköping var på väg in i guldstriden. Men släppte fem mål i andra halvlek mot Häcken. En maskerad man tog sig in på planen från bortaläktaren. Han rusade mot spelarna men brottades ner av Norrköpings SLO.
– Det är direkt uruselt att det står 5–0 på tavlan. Men jag köper inte att vi ska bli nerslagna av någon på grund av det, säger Jonathan Levi.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Häckens Leo Bengtsson jublar efter 2-0-målet.
Häckens Leo Bengtsson jublar efter 2-0-målet.Foto: Adam Ihse/TT

Det var när Henrik Castegren hade råkat göra det självmål som betydde 3–0 för Häcken som två personer från Norrköpingssupportrarnas läktare tog sig ner på innerplan.

Den ena av dem tryckte ner reklamskyltarna och rusade in mot planen där Häckenspelarna stod i en klunga och firade målet. Och Norrköpingsspelarna deppade för att matchen var körd och ett gyllene läge att ta sig in titelracet hade försvunnit.

Annons

IFK Norrköpings SLO (Supporter Liaison Officer) Fredrik Nilsson gjorde sitt jobb effektivt. Han tog ett brottargrepp på den maskerade inkräktaren och fick ner honom på marken innan han nådde fram till någon av spelarna.

– Det är klart att detta är oacceptabelt. Sådant ska inte få förekomma. Ingen vet vad som hade hänt om SLO:n inte hade ingripit så snabbt, säger Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

Gripen av polis

Enligt IFK Norrköpings säkerhetsansvarige Johan Schollin blev personen gripen av polisen efter händelsen.

Det är oklart om åskådaren var på väg att agera ut sin ilska mot Häckens eller Norrköpings spelare.

– Jag vet inte vad anledningen var. Om de ska in och banka oss tycker jag det är ganska intressant. För två veckor sedan ville alla pussas och kramas. Nu ska vi helt plötsligt bli nerslagna, säger Norrköpingsmittfältaren Jonathan Levi och fortsätter:

– Så dåligt ligger vi väl inte i tabellen så att vi ska få huvudet avhugget.

Norling saknades

Tränaren Rikard Norling var sjuk och stannade hemma. Men Kim Hellberg och spelarna reste till Hisingen med 16 poäng av 18 möjliga på de sex senaste omgångarna. Inget annat lag i allsvenskan har fått ut så mycket sedan slutet av augusti.

Och när Elfsborg tog en tidig ledning mot tabellettan Djurgården i Stockholm fanns den absoluta guldstriden inom räckhåll.

Men det återstod en detalj. Att besegra Häcken.

Den första halvleken hade antytt något bättre än 0–0. Norrköping hade haft längst perioder av att hota motståndarförsvaret. Men de rejäla målchanserna hade varit få.

Annons

I andra halvlek exploderade Häcken.

Det började med Patrik Wålemark vandrade från central position diagonalt ut åt höger i 50:e minuten. Vid hörnet av straffområdet vände han 90 grader och smekte bollen med sin vänsterfot. Den gick i en båge och in i bortre burgaveln.

Leo Bengtsson prickade in 2–0. Och efter Castegrens självmål sköt Joona Toivio en frispark genom en glipa i Norrköpingsmuten,

Wålemark avslutade målkavalkaden med att peta in 5–0 i friläge.

"Saknar honom"

Det blev Kim Hellbergs första allsvenska match som huvudansvarig coach när Rikard Norling inte kunde vara med.

– Rikard är en av de bästa människor jag har träffat. Han betyder mycket för mig.

– När vi pratade före matchen sa han: ”Gör det här på ditt sätt. Du kan det här!” Det känns så klart tungt att det blir så här. Jag saknar honom, säger Kim Hellberg.

Jonathan Levi:

– Jag tycker synd om Kim. Han älskar den här klubben och jag skäms för att han ska behöva bära detta. Vi måste rannsaka oss själva. Detta är inte acceptabelt.

Jakob Lundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons