Annons

Öberg: "Ska vara ordentligt påfylld hela tiden"

Resan mot nya OS-guld är fortsatt lång för Hanna Öberg.
Men med betydligt fler och bättre matstopp verkar hon ha hittat rätt väg.
– Det är ett område som har stor utvecklingspotential, konstaterar skidskyttestjärnan.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Hanna Öberg vid Östersunds skidstadion.
Hanna Öberg vid Östersunds skidstadion.Foto: Per Danielsson/TT

Det är dagen före – om man ska tro prognoserna – säsongens första snöfall över skidstadion i Östersund. Hanna Öberg tar emot på platsen där mycket av förberedelserna för vinterns stora mål lagts ner.

Solen strålar över skjutvallen i Östersund, och som vanligt med en vind som gäckar den mest rutinerade skytten.

Annons

Men en stor skillnad med Öbergs uppladdning i år är att den har skett utan gevär och skidor. Snarare kniv och gaffel.

Tillsammans med SOK:s dietist Linda Backman har kosten stått i fokus.

– Jag har jobbat mycket med det över sommaren, vi har utökat vårt samarbete. Vi har sett till att jag har tillräckligt med energi för att tillgodogöra mig all den träningen jag behöver.

Höja lägstanivån

Med en tydlig plan och en tydlig uppföljning ska dippar som i fjol undvikas. Då märkte hon det bland annat under VM och under världscupavslutningen.

– Jag tycker det har funkat bra. Jag tror att jag kommer kunna se resultat redan i vinter av detta. Jag ska kunna hålla en högre nivå genom hela säsongen, höja lägstanivån. Den var för låg förra vintern.

Hon pratar om större marginaler under träningsperioderna som en nyckel.

– Jag ska inte hamna på fel sida när det gäller energi. Jag ska vara ordentligt påfylld hela tiden.

En orsak till dipparna är att hon höjt sin nivå för hur mycket hon kan ta ut sig under ett lopp. Det har i sin tur kostat mycket mer energi.

Har saknat energi

– Men då har jag ätit lika som förut och då har det fattats energi. Det har blivit tydligt att jag hela tiden måste uppdatera vilka behov jag har, det som var rätt för ett halvår sedan behöver inte stämma längre.

– Jag använder mig mycket av sportdryck under träningspassen och ser till att jag får i mig mycket kolhydrater under träningspassen då jag verkligen behöver dem. Sen ser jag till att jag äter mycket mat och att kosten är allsidig.

Annons

En annan aspekt för att komma så formtoppad det bara går till OS i Peking är att dra ner på tävlandet en aning inför.

– Det är svårt att spika helt, det gäller att hålla sig frisk och hel också. Jag kommer förmodligen att åka alla lopp innan jul men sen välja bort några lopp. Vi får se hur upplägget blir i detalj, säger Öberg och utstrålar ett lugn och en självsäkerhet som bara en regerande mästare kan.

Skrällguld i distansen

Annat var det inför spelen för fyra år sedan då slog hon ner som en blixt från klar himmel.

– Jag hade aldrig stått på pallen och hade haft en strulig säsong med sjukdom. Jag var glad att bara få åka dit. Väl där var det bara att göra det bästa av situationen. Jag hade ju aldrig stått på pallen individuellt i en världscup ens.

Ändå fick hon kliva högst upp efter distansloppet.

– Det jag verkligen tar med mig från förra OS är att jag har dessa medaljer. Ingen kommer kunna ta dem ifrån mig oavsett vad som händer. Jag kommer inte avsluta min karriär utan OS-medalj, jag har till och med ett individuellt guld. Det är skönt och veta och gör att jag kan sänka axlarna lite inför det här OS:et.

Precis som på tallriken fyller hon gärna på med mer i medaljskåpet.

– Jag har ju väldigt positiva minnen av OS och hoppas på en sådan upplevelse igen. Jag tycker jag har förutsättningarna för att få det.

Lars Frank/TT

Fakta: Hanna Öberg

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. Totalt tre individuella segrar i världscupen och ytterligare nio individuella pallplatser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons