GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Över 100 lockades till drop-in vaccinering

Över 100 personer i Osby passade på att vaccinera sig mot covid-19 när det anordnades en drop-in dag under lördagen.
Osby • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:04
Till Vårdcentralen i Osby kom 49 personer för att vaccinera sig under drop-in dagen. Ytterligare 55 personer vaccinerade sig på Helsa vårdcentral i Osby.
Till Vårdcentralen i Osby kom 49 personer för att vaccinera sig under drop-in dagen. Ytterligare 55 personer vaccinerade sig på Helsa vårdcentral i Osby.
Foto: Arkivbild

För att nå ovaccinerade personer erbjöd alla vårdcentraler i Skåne drop-in-vaccinering mellan klockan 9 och 16 på lördagen. Det krävdes ingen förbokning utan den som ville kunde bara gå till någon av mottagningarna för att ta sprutan.

I hela Skåne var det över 10 000 personer som valde att vaccinera sig mot covid-19 på lördagen. 49 av dessa fick sitt stick på Vårdcentralen i Osby.

– Av dessa 49 var det drygt 20 stycken som faktiskt hade bokat en tid på 1177, så i runda slängar var det 29 stycken som faktiskt kom på drop-in, säger Kerstin Mauritzson, verksamhetschef på Vårdcentralen Osby.

Var det fler eller färre än vad ni förväntade er?

– Det var jättesvårt att veta hur många som faktiskt skulle komma. Vi hade så klart hoppats på fler, men vi sa också att kommer där fler än tio så är vi nöjda, och det gjorde det ju.

Även Helsa vårdcentral i Osby höll öppet för drop-in under lördagen och där valde 55 personer att vaccinera sig.

– Vi hade god uppslutning och ingen tidsbokning innebar faktiskt att en hel del hade lättare att komma till vårdcentralen, så detta uppskattades, säger Katharina Martinsson, verksamhetschef på Helsa vårdcentral i Osby och Lönsboda, och tillägger:

– Vi hade haft plats för fler men vi är nöjda med detta. Det fungerade väl.

I Skåne har vaccintäckningen varit något lägre i åldersgruppen 18-39 år. Därför var det även skåningar i dessa åldrar som innan drop-in dagen fick ett vykort med erbjudande om drop in-tider för vaccinering på sin lokala vårdcentral.

– De flesta som kom till oss var födda på 90-talet eller början av 2000-talet, säger Kerstin Mauritzson. Men där var även några enstaka äldre som hade ändrat sig angående vaccinet.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.